Pri akcii Čistič policajti zadržali dílerov, ktorí zneužívali onkologické lieky

Policajti z Národnej kriminálnej agentúry rozbili sieť drogových dílerov, ktorí na výrobu drog používali aj lieky na rakovinu. Pri razii v Partizánskom, Nitre a Hájskom zasahovalo 105 policajtov.

05.04.2019 15:35
05drogy1-pz Foto:
Policajti z Národnej kriminálnej agentúry rozbili sieť drogových dílerov, ktorí na výrobu drog používali aj lieky na rakovinu.
debata

Podľa Michala Slivku, hovorcu policajného prezídia, prebiehali naraz až dve akcie s krycími názvami Čistič a Partizán. „Akcie boli zamerané na zadržanie páchateľov obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držanie a obchodovanie s nimi,“ spresnil Slivka.

Policajti zadržali až jedenásť osôb, obvinených je spolu však až trinásť ľudí, pričom pre dvanástich z nich bude vyšetrovateľ žiadať väzobné stíhanie. Tresty im hrozia skutočne vysoké. Keďže ide o obzvlášť závažný zločin, v chládku si môžu posedieť desať až pätnásť rokov, niektorým dokonca hrozia dvadsaťročné tresty.

Policajti z Národnej kriminálnej agentúry... Foto: KR PZ
05drogy3-pz Policajti z Národnej kriminálnej agentúry rozbili sieť drogových dílerov, ktorí na výrobu drog používali aj lieky na rakovinu.

Na drogovú trestnú činnosť zneužívali páchatelia onkologické lieky. Pri prehliadkach domov, bytov a áut policajti zaistili až 127 kusov takýchto medikamentov. „Vyšetrovaním sme zistili, že jeden z obvinených vybudoval drogovú organizovanú skupinu s pevnou členskou základňou. Pôsobila predovšetkým v Nitrianskom kraji, ale aj v iných častiach Slovenska. Omamné a psychotropné látky jej členovia koordinovane zadovažovali, prechovávali a následne predávali vo svojom teritóriu. Medzi zaistenými vecami boli aj iné drogy. Či išlo o marihuanu a pervitín, však musia najskôr potvrdiť kriminalistickí experti,“ dodal Slivka.

Polícia ďalej varuje pred zneužívaním fentanylu. Ten sa používa pri liečbe onkologických ochorení. „Látka je mimoriadne nebezpečná. Závislosť vzniká veľmi rýchlo a odvykanie je sprevádzané ťažkými abstinenčnými príznakmi. Na svedomí má viacero prípadov smrteľných predávkovaní,“ varuje polícia.

O väzbe pre piatich páchateľov rozhodoval súd. V piatok rozhodovali o väzbe pre troch mužov, v sobotu pre jedného muža a jednu ženu. „To sú všetko v Partizánskom dobre známe firmy. Ani som sa nečudoval, keď sem nabehli kukláči a brali ich. Veď to nebolo po prvýkrát,“ povedal jeden z obyvateľov mesta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #drogy