Rozprávkový poklad vyryli diviaky. Nálezcovia ho dali štátu

Vyše 1 800 strieborných denárov, groš a dva zlaté dukáty. Kto a prečo ich zakopal pod hradom Likava pri Ružomberku? Príbeh pokladu, ktorý na objavenie čakal stovky rokov, nepoznáme.

05.04.2019 18:43
debata (63)

VIDEO: Pozrite si vo videu TV Pravda unikátny objav mincí z 15. storočia.

Video

V sobotu 23. marca cestou na zrúcaninu niekdajšieho kráľovského strážneho hradu zo 14. storočia zbadal mladý manželský pár v tráve niečo ligotavé. Boli to mince zabalené vo vrecovine a uložené v hlinenom džbániku. Podľa stôp zeminu rozryli diviaky, keď hľadali dačo pod zub.

Od nálezu sa nepohli

Manželia objav nahlásili Krajskému pamiatkovému úradu v Žiline. „Hneď som sa skontaktoval s kolegyňou Barborou Danielovou z Oravského múzea. Na miesto sme prišli do troch hodín,“ opisuje udalosti archeológ Martin Furman. Nálezcovia ich čakali na mieste, aby sa k pokladu nedostal nikto iný.

Furman vysvetľuje, že lokalitu naozaj rozryli diviaky. Často sa totiž hovorieva, že takýto krycí manéver používajú tzv. detektoristi, ktorí vzácne predmety vyhľadávajú a predávajú na čiernom trhu. Nenahlásenie nálezu je však trestný čin a hrozí zaň tri až 10 rokov väzenia.

„V tomto prípade máme všetko dôkladne zdokumentované. Keďže muž je veľký fanúšik archeológie a známy viacerými nálezmi, ktoré už odovzdal múzeu, je veľmi všímavý,“ pochválil nálezcu Furman. Mince boli rozptýlené s rozbitou nádobou, pričom v 20-centimetrovej hĺbke zachytili aj jej dno s prilepenými pozostatkami látky z mešca. Na nej boli tiež prilepené mince. „Počas mojej trinásťročnej kariéry som nič podobné nezažil. Je to najkrajší nález,“ hovorí archeológ s nadšením.

Nálezisko vzácnych mincí v Likavke.
Nálezisko vzácnych mincí v Likavke.
+2V poklade sú medzi hŕbou denárov aj dva zlaté...

Unikátny objav z 15. storočia

Peniaze pochádzajú z konca 15. storočia, najmladšie sú z roku 1527.

Nález obsahuje 1 867 strieborných denárov, dva zlaté dukáty a jeden groš. Dokopy vážia viac ako jeden kilogram. Aj pred stáročiami išlo o celý majetok.

„Keď si zoberieme, že sto denárov je jeden zlatý, tak v tomto objave máme dvadsať zlatiek. Za dve sa dala kúpiť sviňa, osem stála krava a dvanásť vôl. Nádenník dostal za prácu do desať denárov, sliepka stála dva a koza dvadsaťpäť denárov,“ vysvetlil Furman.

Súčasnú trhovú hodnotu nálezu vyčísli znalec, keď budú mince vyčistené. Asi 95 percent z nich vraj pochádza z kremnickej razby. Furman pokračuje, že práve v roku 1527 bol hrad Likava vypálený. Vlastnil ho vtedy Ján Zápoľský, pričom v poklade je veľká časť, možno tretina, jeho mincí.

„Mohol to tam zakopať Zápoľského prívrženec, ktorý utekal z hradu,“ myslí si archeológ. Pripomenul, že na Slovensku máme takýchto pokladov veľmi málo. Zvyčajne pochádzajú z obdobia protihabsburských povstaní v 17. storočí.

Prídu aj hľadači pokladov?

Významný objav teší aj starostu Likavky Mariána Javorka. „Nálezcovia nespanikárili, vôbec nepremýšľali ziskuchtivo. Nechali všetko tak, ako bolo, ničoho sa nedotkli a volali kompetentným orgánom. Zachovali sa charakterne,“ vyzdvihol ich prístup.

Manželia, ktorí poklad objavili, majú podľa Furmana nárok na odmenu do výšky sto percent hodnoty nálezu, ktorú určí znalec.

„Dodržali všetky podmienky vyplývajúce z pamiatkového zákona, rádovo ide možno o desiatky tisíc eur,“ povedal.

Momentálne mince čistia, aby ich vedeli rozdeliť podľa období jednotlivých panovníkov a veku. Následne poputujú na pamiatkový úrad, ktorý zabezpečí odborného znalca na ohodnotenie.

Po odvážení a odmeraní každej jednej mince ich umiestnia v Liptovskom múzeu, kde by sa mali vynímať vo vitríne novovzniknutej archeologickej expozície.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #poklad #diviaky #Likavka #hrad Likava #historické mince