VIDEO: Susedia si myslia, že výbuch v byte v Banskej Bystrici bol úmyselný

Silný výbuch otriasol bytovkou v Banskej Bystrici v noci na pondelok krátko pred treťou. Polícia ani hasiči zatiaľ nevedia, čo spôsobilo výbuch, pri ktorom zomrel 61-ročný muž. Susedia si myslia, že išlo o úmyselnú akciu.

08.04.2019 09:03 , aktualizované: 17:43
debata (1)

VIDEO: V pondelok nad ránom bytovým domom v Banskej Bystrici otriasol výbuch. V byte na druhom poschodí zahynul muž. Podľa susedov mohol výbuch spôsobiť on sám…

Video

Vyplašení ľudia povybiehali z postelí von a zistili, že k obrovskej explózii došlo u ich suseda na druhom poschodí. Muž, ktorý tam býval sám, nehodu neprežil.

Na banskobystrickej Triede SNP zasahovali dvanásti hasiči so štyrmi kusmi techniky. Privolaní boli tiež plynári a statik. Únik plynu ani narušenie statiky sa však nepotvrdilo. „V dôsledku výbuchu však došlo k usmrteniu jednej osoby,“ informoval Milan Hrudka z operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici. „Ľuďom z bytovky sme zabezpečili evakuačný autobus, aby nemuseli stáť vonku v zime,“ povedal. Ako ďalej uviedol, príčina nešťastnej udalosti je v štádiu riešenia.

Na mieste zasahovali aj policajti a zdravotníci. Hrudka dodal, že nahlásené im bolo dymenie a keďže k požiaru nedošlo, hasiči z miesta pomerne skoro odišli.

Evakuovaní ľudia sa do svojich bytov mohli vrátiť zhruba po troch hodinách. Na desivú udalosť však tak skoro nezabudnú. „Zobudil som sa na strašnú ranu, otriasla celým panelákom. Všetci obyvatelia sme hneď vybehli k oknám a potom na chodbu. Snažili sme sa dostať k susedovi, búchali sme mu na dvere, ale neotváral,“ hovorí Ľudovít Filadelfi, ktorý býva priamo pod bytom, v ktorom došlo k výbuchu.

Požiar bytovky v Banskej Bystrici si vyžiadal... Foto: Pravda, Eva Štenclová
banská bystrica, požiar Požiar bytovky v Banskej Bystrici si vyžiadal jednu obeť

Myslí si, že to bol chemický výbuch, lebo výrazne cítil síru. Čo mohol už nebohý muž v byte robiť, si však vysvetliť nevie. Niektorí hovoria, že zrejme robil nejaký pokus. Bol to vyštudovaný chemik, ale už celé roky nikde nepracoval. Odkedy mu na jeseň umrela matka, žil v byte sám. Nedávno ho mal predať a čakalo ho sťahovanie. Väčšina jeho susedov si myslí, že výbuch spôsobil úmyselne. Niektorí vravia, že mal duševné problémy, no odmietal sa liečiť. „Neznášal ľudí a s nikým veľmi nekomunikoval,“ povedal Filadelfi.

Keďže býva priamo pod miestom explózie, majetkovej škode sa nevyhol. „V obývačke mi praskol plafón po celej dĺžke. Popadali mi aj nejaké veci z lustra. Susedovi, u ktorého sa to stalo, porozbíjala tlaková vlna okná,“ dodal.

Banskobystrická policajná hovorkyňa Petra Kováčiková potvrdila, že explózia si vyžiadala život 61-ročného muža. „Presná príčina výbuchu, ako aj ďalšie okolnosti sú predmetom ďalších vyšetrovacích úkonov. Dôležité budú aj vyjadrenia znalcov,“ povedala s tým, že začali trestné stíhanie vo veci zločinu všeobecného ohrozenia a prečinu usmrtenia.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #Banská Bystrica