Dal si pivo, slivovicu a potom viezol ľudí v autobuse

Tri roky si za volant nesadne 45-ročný Róbert J. z okresu Prievidza, profesionálny šofér autobusu. Minulý týždeň v stredu totiž pri náhodnej policajnej kontrole nafúkal takmer dva promile. V autobuse sedelo päť cestujúcich.

08.04.2019 12:39 , aktualizované: 17:57
rhdr Foto: ,
Na snímke Róbert J. z okresu Prievidza, profesionálny šofér diaľkového autobusu. Minulý týždeň v stredu pri náhodnej policajnej kontrole nafúkal za volantom autobusu takmer dva promile alkoholu v krvi.
debata (20)

Diaľkový autobus išiel z Bánoviec nad Bebravou smerom na Prievidzu, keď ho po 22. hodine zastavila hliadka. „Policajti nemohli veriť vlastným očiam, keď alkotest u vodiča profesionála ukázal hodnotu 0,95 miligramu na liter, čo predstavuje 1,98 promile alkoholu v dychu. Policajti ho zadržali a umiestnili do cely. Vyšetrovateľ muža obvinil z prečinu ohrozovania pod vplyvom návykovej látky,“ vysvetlila Elena Antalová z trenčianskej polície.

Keď vytriezvel, v policajnom sprievode a s putami na rukách sa postavil pred sudcu Okresného súdu v Bánovciach nad Bebravou. Nechce povedať, prečo jazdil opitý. Na otázku, či sa mu to stalo po prvýkrát, odpovedal, že áno. Sudca konal promptne a vydal trestný rozkaz, ktorým obvineného uznal za vinného zo spáchania prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. „Sudca obvinenému uložil trest odňatia slobody vo výmere dva roky s podmienečným odkladom výkonu trestu na skúšobnú dobu tridsať mesiacov. Obvinenému zároveň uložiť trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá akéhokoľvek druhu v trvaní tri roky,“ povedal hovorca trenčianskych súdov Roman Tarabus. Róbert J. sa vzdal práva podať odpor proti trestnému rozkazu.

Podľa našich informácií sa šofér pred sudcom k všetkému priznal a to, čo spravil, oľutoval. Tvrdil, že si nebol vedomý, že by mohol ešte vždy nafúkať, pretože sa necítil byť opitý. Pred službou však pil pivo a okolo pol piatej popoludní však vypil asi štyri štamperlíky domácej slivovice. V minulosti ho nikdy opitého za volantom nenachytali, zato však má na konte zopár pokút za prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti.

Róbert J. jazdil pre Slovenskú autobusovú dopravu Prievidza. Jej šéf Michal Danko sa za jeho správanie ospravedlnil a hovorí, že ide skutočne o výnimočný prípad. „Viezol ľudí z práce po skončení zmeny na zmluvnej doprave. Vodič predtým nemal takéto problémy. Veľmi nás to mrzí, predošlý takýto prípad sme mali približne pred štrnástimi rokmi,“ vysvetlil. Zamestnávajú štyri stovky vodičov a robievajú náhodné kontroly.

Podľa Danka si jeden z cestujúcich všimol, že šofér nie je vo svojej koži a upozornil políciu. V autobuse sa vtedy viezlo päť ľudí. Samotného vodiča neprepustili, keďže je práceneschopný. „Len čo budeme mať oficiálne podklady o tom, čo sa stalo, vyvodíme z toho dôsledky,“ uzavrel riaditeľ.

Aj ďalší vodiči autobusov si nedali pozor

  • Vlani koncom novembra sa autobus zrazil s taxíkom v Trenčíne. Policajti 46-ročnému vodičovi autobusu namerali 1,33 promile alkoholu. V čase nehody viezol dvoch ľudí.
  • Pred dvoma rokmi v máji jedna cestujúca privolala mestskú políciu na 47-ročného vodiča mestského autobusu v Považskej Bystrici. V autobuse bolo desať vystrašených cestujúcich, pretože mužovi zistili až 3,1 promile.
  • V novembri 2015 obvinili policajti z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky 53-ročného šoféra autobusu z okresu Žilina. Narazil totiž do betónového stĺpa elektrického vedenia. Nafúkal 1,69 promile.
  • V roku 2014 autobusára jazdiaceho na linke Piešťany – Vrbové zastavili policajti a dali mu fúkať. V tom čase sa s 37-ročným vodičom viezlo 12 ľudí. V dychu mal 2,83 promile alkoholu a zamestnávateľ ho z práce hneď prepustil. Okrem toho dostal aj dvojročnú podmienku a zákaz šoférovať na štyri roky.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol za volantom #policajná kontrola #opitý vodič