Pozemky pod U.S. Steel patria podľa krajského súdu do katastra Košíc

V dlhoročnom spore o pozemky, na ktorých leží areál oceliarskej spoločnosti U.S. Steel, rozhodol v utorok košický krajský súd opätovne v prospech mesta Košice. Podľa rozhodnutia sporné územie nepatrí do katastra obce Sokoľany, ale Košíc.

09.04.2019 15:38
debata (3)

Súdny spor je medzi mestom Košice a Okresným úradom Košice okolie, katastrálnym odborom. Z jeho výsledku vyplynie, komu majú železiarne platiť daň z nehnuteľností.

Krajský súd utorkovým rozsudkom zrušil rozhodnutie katastrálneho odboru z 25. októbra 2013 o priebehu hranice medzi obcou Sokoľany a mestom Košice, ktoré bolo v prospech Sokolian, a vec vrátil na ďalšie konanie. K rovnakému záveru dospel krajský súd aj v decembri 2015. Najvyšší súd (NS) SR však následne rozsudok zmenil, pričom potvrdil zmenu katastrálneho územia v prospech obce Sokoľany. V kauze potom v septembri 2017 rozhodoval Ústavný súd (ÚS) SR, ktorý pre zmenu dal za pravdu mestu Košice. Najnovší rozsudok krajského súdu zatiaľ nie je právoplatný a je možné opätovné odvolanie sa na NS.

Sporné územie s veľkosťou zhruba 700 hektárov patrí v súčasnosti pod mesto Košice. Sokoľany, ktoré sú v spore vedľajším účastníkom, si celkovo môžu prilepšiť o približne 700.000 eur ročne, naopak, Košiciam s vyššími daňovými sadzbami ide približne o 1,5 milióna eur.

O pričlenení časti katastrálneho územia niekdajšieho okresu Košice-vidiek k mestu Košice rozhodol bývalý Okresný národný výbor Košice-vidiek v roku 1979 a následne aj bývalý Krajský národný výbor pre výstavbu Východoslovenských železiarní. Sokoľany, ktoré boli vtedy časťou obce Hutníky, argumentovali, že sa tak stalo bez súhlasu dotknutých obcí. Samospráva obce sa pozemkov domáha od roku 1997 na základe reštitučného zákona. Katastrálny úrad potvrdil vrátenie pozemkov do katastra Sokolian, čo však mesto Košice súdne napadlo. Spor tak trvá už viac ako 20 rokov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pozemok #krajský súd #U.S. Steel Košice