Sátorovec Csonti sa priznal k tomu, že z väzby pašoval korešpondenciu

Dvaja advokáti a jeden vrah sa postavili pred senát Okresného súdu v Trenčíne. Všetci traja sa parodoxne posadili na lavicu obžalovaných.

11.04.2019 12:29
sátorovci,  Zsolt Nagy, Csonti, súd Foto: ,
Zsolta Nagya privádzajú na súd.
debata

Prokurátor trojicu viní z marenia spravodlivosti a marenia výkonu úradného rozhodnutia. Dvojica advokátov mala podľa obžaloby vynášať z väzníc v Ilave a Banskej Bystrici korešpondenciu, ktorú písal Zsolt Nagy, prezývaný Csonti, ktorý tu bol vo väzbe. Ten býval pravou rukou obávaného bossa dunajskostredského podsvetia Ľudovíta Sátora. Obom obžalovaným advokátom by sa však krvi nedorezal potom, ako Csonti vyhlásil, že je vinný.

Csonti sa priznal, advokáti nie

V listoch, ktoré mali z basy vynášať advokáti, boli podľa obžaloby informácie, ktoré mohli ovplyvniť vyšetrovanie. Podľa prokuratúry von vyniesli listy, ktoré neprešli vo väzení kontrolou a doručovali ich osobám zvonku a dnu zas prinášali správy zo slobody. Časť tejto korešpondencie polícia zaistila napríklad pri osobnej prehliadke jedného z obhajcov pri odchode z väznice v Ilave, potom ako obhajca odišiel z návštevy Csontiho. Kým obaja obžalovaní advokáti vinu popierali a vyhlásili, že sú nevinní, pekne im zavaril samotný Csonti, ktorý sa nerozpakoval a rovno pred sudcom sa ku všetkému priznal. „Som vinný,“ vyhlásil.

Obáva sa prezradenia advokátskeho tajomstva

Aj po tomto však obhajca obžalovaných trval na nevine svojich klientov. „Žaloba je nedôvodná, celé prípravné konanie bolo nezákonné,“ uviedol obhajca. Podľa neho z bodov obžaloby nie je zrejmé, aké rozhodnutie špecializované súdu malo byť marené, obžaloba je vraj nekonkrétna a všeobecná.

„Nie je zrejmé, čo mala korešpondencia obsahovať a aký vplyv mala mať na vyšetrovanie prípadu obžalovaného Zsolta Nagya, akým osobám bola určená a ani to, ktorého trestného činu sa mala týkať,“ argumentoval obhajca obhajcov. Tiež zdôraznil, že podľa jeho názoru bolo zaistenie dôkazov pri zadržaní jedného z jeho klientov nezákonné. Nakoniec žiadal z celého procesu vylúčiť verejnosť z dôvodu prezradenia advokátskeho tajomstva, v čom mu predseda senátu vyhovel.

Po gangu zostávali kopy mŕtvych

Csonti sa počas celého procesu správal pokojne. V tomto prípade mu hrozí trest najviac na osem rokov odňatia slobody, pričom len pred pár dňami, koncom apríla ho odsúdil, zatiaľ neprávoplatne, Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici na 22 rokov väzenia za niekoľko vrážd.

Csonti bol bývalý šofér a ochrankár bossa zločineckého gangu Ľudovíta Sátora, v rámci zločineckej skupiny bol v hierarchii hneď na druhom mieste po samotnom bossovi Sátorovi. Na Špecializovanom súde stál aj s komplicmi kvôli viacerým starým vraždám, pričom aj tu hneď na začiatku procesu všetkých prekvapil, keď urobil vyhlásenie o vine. Gang sátorovcov páchal trestnú činnosť v Dunajskej Strede, Komárne, Galante, ale aj na iných miestach Slovenska a Maďarska od roku 1999 do roku 2010. Išlo o násilie, majetkovú kriminalitu a najmä vraždy.

Sátorovci zlikvidovali členov konkurenčného gangu pápayovcov, s ktorými súperili o územie. Tomuto gangu sa pripisuje viac ako štyridsať vrážd a všetky boli vykonané s mimoriadnou brutalitou. Andreja Reisza napríklad zastrelili v roku 2006, vzápätí jeho telo rozporcovali, niektoré kusy pomleli a hodili do rieky. Doposiaľ Národná kriminálna agentúra v okolí Dunajskej Stredy vykopáva spod zeme zavraždených ľudí, obete gangu sátorovcov. Väčšinou ide o biele kone.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sátorovci #Csonti