Zámena pozemkov v Košiciach aj po rokoch robí problémy

Ide o necelé tri hektáre pozemkov, ktoré boli získané v reštitúcii a potom vymenené. Aj po rokoch spôsobujú v Košiciach problémy.

13.04.2019 10:00
06-pozemok-4x Foto: ,
Necelé tri hektáre pozemkov v košickej mestskej časti Ťahanovce sídlisko predala cirkev developerom.
debata (2)

Približne pred desiatimi rokmi získala v reštitúcii rímskokatolícka cirkev 2,7 hektára pozemkov v košickej mestskej časti Ťahanovce sídlisko. Keďže už na nich stáli paneláky, chcela náhradu, a tou mala byť časť lesa veľká 177 hektárov.

Celé mesto sa však postavilo proti, Košičania sa podpisovali pod petíciu, ktorá odsudzovala takúto zámenu. Po mediácii sa nakoniec obe strany dohodli, že cirkev dostane rovnako veľký pozemok – ale v mestskej časti Sídlisko KVP.

Cirkev stihla pozemok predať a developer ho chce zastavať bytmi, kanceláriami a obchodmi. Aj preto začali miestni obyvatelia spochybňovať túto zámenu. Spísali aj petíciu, pod ktorú sa za necelé dva mesiace podpísalo už vyše tisíc ľudí.

„Rýchlosť a spôsob, akým sa celé prípravné konanie uskutočnilo, vyvoláva pochybnosti o celom procese,“ uviedol Ivan Trefný z mestskej časti Sídlisko KVP, ktorý patrí k petičnému výboru. Zámenou sa vo štvrtok zaoberalo aj mestské zastupiteľstvo a poverilo primátora Jaroslava Polačka, aby sa obrátil na prokuratúru s podnetom, nech prešetrí celú výmenu pozemkov z roku 2017.

Starosta mestskej časti Sídlisko KVP Ladislav Lörinc konštatoval, že samospráva pod jeho vedením má obmedzené možnosti, ako zabrániť výstavbe.

„Najlepšie by bolo nájsť vhodný pozemok a zameniť ho. Môžeme len apelovať na mesto, aby nám pomohlo. Vyriešil sa síce v minulosti jeden problém, no teraz sa na inom mieste znova objavil,“ konštatoval Lörinc a doplnil, že samotný investor je naklonený možnej zámene za inú lokalitu.

Na jeho slová reagoval zástupca primátora Marcel Gibóda, podľa ktorého mesto nemá pozemky v takom rozsahu, aby ich vedelo zameniť s každým investorom.

Na sídlisku sa aktuálne stavia ďalších päť projektov a obyvatelia sa obávajú, že takéto zahusťovanie spôsobí problémy v doprave a v mestskej časti ubudne zeleň.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #reštitúcie