VIDEO: Brutálny útok kyselinou žena v Nových Zámkoch neprežila

Mladá žena v Nových Zámkoch, ktorej tvár polial pravdepodobne kyselinou neznámy útočník, podľahla v nemocnici zraneniam. Vyšetrovateľ Odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre, ktorý prípad prevzal, už začal trestné stíhanie vo veci pre zločin zabitia. Na objasnení prípadu intenzívne pracujú policajti z viacerých okresov.

12.04.2019 08:46 , aktualizované: 16:34
debata (257)

VIDEO: Zábery z miesta brutálneho útoku kyselinou v Nových Zámkoch

Video

Adriana F. (39) bola venčiť psíka na sídlisku. Stalo sa tak skoro ráno, iba päť minút po pol šiestej hodine, keď ešte sídlisko spalo. Vtedy k nej pristúpil páchateľ a chrstol jej do tváre neznámu látku, pravdepodobne žieravinu. Žena našla v sebe ešte toľko sily, že napriek obrovským bolestiam a šoku zavolala na číslo 155 a prosila o pomoc. V nemocnici však krátko nato zraneniam podľahla.

Brutálny útok

Ľudia zo sídliska sú v šoku. O Adriane hovoria ako o slušnej žene, ktorá mala malého psíka a 11-ročnú dcéru. „Nebývala tu dlho, iba rok, ale jej mamina býva hneď vo vedľajšom paneláku. Presne v tom, pred ktorým sa tá strašná vec stala,“ povedala suseda. Udalosť sa mala odohrať medzi dvoma panelovými domami pred odpadkovými košmi, len pár krokov od paneláku, kde býva Adrianina mama a rovnako pár krokov od domu, kde bývala Adriana.

Ako sa incident odohral susedia nevedia, neďaleko sa síce nachádzajú kamery, tie však nemali snímať miesto, kde došlo k šialenému útoku. „Ja som už iba videla pani, ktorá mala opuchnutú a červenú tvár a rameno ako nastupuje do auta. Jej oblečenie ležalo na zemi pod stromom,“ povedal svedok.

Denisa Saková: Polícia musí vyvinúť maximálne úsilie, aby vyšetrila kyselinový útok

Ministerka vnútra Denisa Saková je podľa vlastných slov šokovaná dnešným kyselinovým útokom v Nových Zámkoch. „Polícia musí vyvinúť maximálne úsilie, aby prípad objasnila,“ napísala na sociálnej sieti:

Nemala šancu prežiť

„Polícia v Nových Zámkoch prijala dnes ráno po pol šiestej oznámenie, že na Nábrežnej ulici v Nových Zámkoch neznáma osoba poliala neznámou žieravou látkou na tvári ženu venčiacu psa. 39-ročná poškodená si sama privolala pomoc. So zraneniami bola prevezená do nemocnice,“ povedala nitrianska policajná hovorkyňa Renáta Čuháková.

„Môžem potvrdiť, že sme dnes ráno prijali výzvu na tiesňovú linku 155 so žiadosťou o pomoc žene, ktorú údajne niekto oblial žieravinou a páli ju tvár. Vyslali sme k nej bezodkladne záchranárov, ktorí ju po ošetrení previezli do nemocnice,“ povedala hovorkyňa záchranárov Alena Krčová.

Vyšetrovateľ Odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre, ktorý vyšetrovanie prevzal, už začal trestné stíhanie vo veci pre zločin zabitia.

Na objasnení prípadu intenzívne pracujú policajti z viacerých okresov.

Ženu záchranka hneď odviezla na anesteziologicko-resuscitačné oddelenie, kde však lekári skonštatovali, že jej zranenia sú natoľko vážne, že ju treba previezť na špecializovanú kliniku do Bratislavy. Žena však krátko na to svojim zraneniam podľahla.

„V ranných hodinách bola vo Fakultnej nemocnici v Nových Zámkoch prijatá pacientka, ktorá bola poliata neznámou žieravinou v tvárovej časti. Žieravina spôsobila ťažké poranenie s následným zlyhaním životných funkcií. Rodine a pozostalým vyjadrujeme úprimnú sústrasť,“ povedal hovorca novozámockej nemocnice Ivan Podolský.

Susedia vravia, že nebohá Adriana bola milá, slušná žena, ale veľmi ju nepoznali, keďže na sídlisku nebývala dlho. Zato na jej partnera nemali dobrého slova. Podľa nich s ním žila približne 15 rokov a jeho mala byť aj ich spoločná dcérka. Pred časom sa však rozišli.

Pracovali v spoločnej firme, ktorá sa zaoberala kamiónovou dopravou. Podľa našich informácií však jej expartner na ňu podal trestné oznámenie za to, že údajne vzala pri odchode z firmy nejaké veci. „Rozišli sa. On bol zároveň jediný človek, s ktorým ona mohla mať spor,“ povedal jeden z príbuzných. Podľa ľudí išlo v prípade jej expartnera o človeka, ktorý mal mať v minulosti opletačky so zákonom.

S obeťou musel mať silný vzťah

Psychologička Magdaléna Krasulová hovorí, že v prvom rade páchateľ prežíva veľmi intenzívne a veľmi negatívne emócie. „Tie sú vždy vzťahové. Takéto emócie sa nevyskytujú vo vzťahu k človeku, s ktorým nič nemám, teda k cudziemu. Vždy sa takéto emócie žiaľbohu vyskytujú len v blízkych vzťahoch. Veľmi dôležité je, že človek, ktorý takéto emócie prechováva a vedú ho až k takémuto impulzívnemu, agresívnemu a možno až k premyslenému správaniu, určite nie je psychicky zdravý.“

Psychologička ďalej konštatovala, že u takýto páchateľ má minimálne poruchu osobnosti. „Iste má za sebou veľmi ťažké detstvo, pravdepodobne nebolo dostatočne sýtené láskou, podporou, uznaním a potom si takéto bremeno človek, ktorý s ním nepracuje, nesie v ďalšom živote a tak sa aj správa k iným ľuďom a to najmä k tým, ktorí nejednajú podľa jeho pravidiel a nefungujú tak, ako si on predstavuje. To znamená, že takýto ľudia, spravidla s poruchami osobnosti, nevedia zniesť názor iného, nevedia zniesť akýkoľvek odpor a už vôbec nevedia rešpektovať slobodu a slobodné rozhodnutie iného človeka,“ uzavrela psychologička.

Útok kyselinou na Slovensku

Na Slovensku sa už jeden útok kyselinou v minulosti odohral. V januári 2013 zaútočil páchateľ žieravinou na manželku (37) zahraničného diplomata a jej advokátku. Incident sa stal vo chvíli, keď dve ženy prichádzali k budove Okresného súdu v Bratislave. Pristúpil k nim neznámy muž a so slovami: „kým si ešte krásna“ si najprv odfotil tvár jednej z nich a následne z bezprostrednej blízkosti na obe vylial obsah nádobky, ktorú držal v ruke. Išlo zrejme o nebezpečnú kyselinu. Jedna zo žien utrpela zranenie tváre, druhá nohy.

© Autorské práva vyhradené

257 debata chyba
Viac na túto tému: #Nové Zámky #kyselina