V Kechneci žiadajú pravidelný trinásty plat

Trinásty plat, rizikový príplatok, vyšší príspevok na cestovanie. Aj to žiadajú zamestnanci podniku na výrobu nápojových plechoviek v Kechneci.

12.04.2019 21:15
kechnec, protest, OZ KOWO Crown Bevcan, plechovky Foto: ,
Zamestnanci sa v piatok popoludní zišli na lúke pred podnikom v priemyselnom parku v Kechneci a žiadali lepšie podmienky.
debata (7)

V piatok popoludní sa zišli na lúke pred podnikom v priemyselnom parku v Kechneci. Protest zvolali odborári z OZ KOVO Crown Bevcan, aby podporili kolektívne vyjednávanie. Podľa predsedu firemných odborov Petra Želenáka začiatkom januára zamestnávateľovi doručili návrh kolektívnej zmluvy. „Odpoveď sme nedostali, poslal nám ju až na naše vyžiadanie. Pýtal si od nás dodatočný čas, preto sme verili, že bude súhlasiť s aspoň niektorými našimi návrhmi,“ pokračuje Želenák. Prišla však zamietavá odpoveď, preto odborári zvolali protest.

Zamestnávateľ nechce komentovať prebiehajúce vyjednávania. „Môžeme však potvrdiť, že spoločnosť riadne reagovala na návrh kolektívnej zmluvy označením častí, ktoré sú prijaté a ktoré vyžadujú ďalšie rokovania,“ argumentuje v stanovisku Michal Kondrot z Crown Bevcam Slovakia. Navrhli aj termín na prvé osobné stretnutie v rámci kolektívneho vyjednávania. „Odborová organizácia len v dnešný deň (piatok 12. apríla – pozn. red.) doručila návrh nového termínu a spoločnosť interne posudzuje možnosť takémuto návrhu vyhovieť,“ dodáva Kondrot.

Zamestnanci sa v piatok popoludní zišli na lúke... Foto: Pravda, Robo Hakl
Kechnec, protest, plechovky, odborári Zamestnanci sa v piatok popoludní zišli na lúke pred podnikom v priemyselnom parku v Kechneci a žiadali lepšie podmienky.

Odborári požadujú napríklad zavedenie vyplácania trinásteho platu, zmenu spôsobu a výšky vyplácania zmenového a rizikového príplatku, zvýšenie príspevku na cestovanie do práce. Presne pred dvoma rokmi odborári zorganizovali podobný protest, vtedy upozorňovali na zlé pracovné podmineky a neakceptovanie návrho zo strany odborovej organizácie.

Spoločnosť Crown Bevcan Slovakia pôsobí v priemyselnom parku v Kechneci od roku 2010 a zaoberá sa výrobou plechoviek na sýtené nápoje, pričom ich súčasná výrobná kapacita predstavuje 1,5 miliardy plechoviek ročne. V spoločnosti pracuje 175 zamestnancov, väčšina v nepretržitej prevádzke. Priemerná hrubá mzda zamestnancov sa pohybuje na úrovni 1 300 eur.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #kechnec #trinásty plat