Košická krytá plaváreň zdvihla ceny od apríla o vyše 17 percent

Plaváreň s jediným 50-metrovým krytým bazénom v Košiciach sa chystá na čiastočnú rekonštrukciu. Hoci sa bude opravovať počas prevádzky, návštevníci si budú musieť priplatiť za vstupy.

15.04.2019 13:05 , aktualizované: 13:06
debata (1)

VIDEO: Pozrite si ako to vyzerá v košickej plavárni. Je vstupné adekvátne úrovni služieb?

Video

Cena najpredávanejšieho 90-minútového vstupu do bazénov v Košiciach sa zvyšuje z doterajších 2,30 na 2,70 eura, čo je nárast o vyše 17 percent. Tento krok nie je jediným, aby samospráva znížila každoročné straty pri prevádzke športového zariadenia.

Investujú, aby ušetrili

„Chceme, aby niektoré technické riešenia pomohli ušetriť náklady na prevádzku,“ uviedol Igor Petrovčik, starosta mestskej časti Staré Mesto.

Čiastočná rekonštrukcia bude stáť viac ako 340-tisíc eur, realizovať sa bude počas prevádzky, ale mimo otváracej doby. Petrovčik vysvetľuje, že nechcú narušiť chod plavárne, pretože ich 50-metrový bazén je jediný krytý v celom kraji.

„Vymeníme pôvodné svietidlá v bazénovej hale za nové úsporné LED, bazénové filtračné čerpadlo vrátane pieskovej filtrácie, potrubné rozvody a ventily s automatickým riadením k dodávke riadiacej jednotky, systému merania a regulácie tepla a jeho prepojenie s riadením vzduchotechniky,“ uviedol Vladimír Hlivák, riaditeľ plavárne.

Ročná strana: 400-tisíc

Krytá plaváreň bola odovzdaná do užívania Košičanom v roku 1985. Už niekoľko rokov ju prevádzkuje mestská časť Staré Mesto. Okrem zvýšenia cien za vstupné pripravuje aj ďalšie opatrenia, aby sa nemusela prevádzka každoročne dotovať.

„Ročne sú výdavky na úrovni jedného milióna eur, no príjmy predstavujú iba približne 600-tisíc eur. Mesto každoročne plaváreň dotuje sumou 160-tisíc eur, teraz nám ešte pridalo ďalších 20-tisíc. Zvyšok dopláca mestská časť z vlastných peňazí. Hľadáme spôsoby, aby sme sa dostali aspoň k vyrovnanému rozpočtu, prípadne aj k zisku,“ konštatoval Petrovčik, ktorý o tejto problematike chce rokovať s magistrátom a nájsť ďalšie možnosti financovania.

Ceny zdvihli každému

Okrem už prijatého nepopulárne zvýšenia ceny vstupného sa v súčasnosti prehodnocujú jednotlivé zmluvy s podnájomníkmi a dodávateľmi, ktoré sa analyzujú, a hľadajú sa možnosti, ako ich prehodnotiť a zlepšiť príjem.

„Rokovali sme aj s jednotlivými športovými klubmi, ktoré si prenajímajú jednotlivé dráhy na krytej plavárni. Vysvetlil som im, aká je aktuálna situácia a po vzájomnej dohode sme valorizovali ceny aj pri týchto prenájmoch,“ doplnil Petrovčik.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #plaváreň #vyššie ceny