Akčný plán transformácie hornej Nitry bude môcť pripomienkovať i verejnosť

Obyvatelia hornej Nitry budú mať možnosť diskutovať o tom, ako sa má región zmeniť po útlme ťažby uhlia. Strategický dokument, ktorý má pomôcť baníckemu regiónu k zmene ekonomickej orientácie a zlepšeniu životného prostredia, bude prerokovaný v najbližších dňoch aj na verejných stretnutiach v Handlovej, Novákoch a Prievidzi.

18.04.2019 09:31
debata

„Na základe identifikovaných problémov bola vytvorená vízia transformácie regiónu, ktorou je, aby sa horná Nitra stala atraktívnym a sebestačným regiónom, kde sa bude ekonomika rozvíjať v symbióze s čistým životným prostredím a dobrým prepojením na iné ekonomické centrá,“ informoval ďalej hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje.

Verejné prerokovanie vízie a akčného plánu začne v Handlovej 26. apríla, nasledovať budú stretnutia v Novákoch 3. mája a 7. mája v Prievidzi. Vo všetkých mestách verejné prerokovanie začne o 16.00 h. "Dôvodom verejných prerokovaní je snaha získať dôveru občanov, že vláda, región, samospráva a všetci, ktorí sa na príprave transformácie hornej Nitry podieľajú, majú záujem dosiahnuť základnú víziu plánu.

Naštartovať ekonomiku v rôznych oblastiach a zabezpečiť zamestnanosť s vyššou pridanou hodnotou pre región," skonštatoval Ladislav Šimko, riaditeľ odboru prierezových priorít Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII).

Pracovnú verziu dokumentu už dostala k dispozícii pracovná skupina zriadená na úrovni ÚPVII. Tá mala doručiť svoje pripomienky do polovice apríla. Následne dostane verejnosť možnosť vyjadriť sa k materiálu už so zapracovanými pripomienkami. Dokument bude k dispozícii na webovej stránke www.zivotpouhli.sk.

„Spracovatelia relevantné pripomienky členov pracovnej skupiny a verejnosti zapracujú do strategického dokumentu, a až v tejto forme bude dokument predložený na medzirezortné pripomienkové konanie. Napokon má byť akčný plán schválený ako vládna stratégia. Na rokovanie vlády by ho mali predložiť na záver júna,“ dodal Ďureje.

debata chyba
Viac na túto tému: #Horná Nitra #akčný plán