Chorobnosť v Banskobystrickom kraji poklesla, výrazne sa približuje k mimosezónnej úrovni

Výskyt akútnych respiračných ochorení (ARO), ako aj chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) v Banskobystrickom kraji sa v týchto dňoch už výrazne približuje k mimosezónnej úrovni. Konštatovala to hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

20.04.2019 14:10
debata

V tomto týždni RÚVZ zaznamenal 2937 prípadov ARO, čo reprezentuje prepočítanú chorobnosť 1024 na 100 000 obyvateľov. Chrípkové ochorenia sa vyskytli v 148 prípadoch, čo je 52 na 100 000 obyvateľov. Oproti rovnakému obdobiu vlaňajšieho roka je chrípky menej takmer o tretinu.

Najvyšší počet chorých na rôzne typy ARO je v okresoch Rimavská Sobota, Lučenec, Revúca a Žiar nad Hronom. CHPO je najviac v okresoch Lučenec, Banská Štiavnica a Žiar nad Hronom. Z hľadiska veku je najvyššia chorobnosť u ľudí v produktívnom veku, žiakov škôl a u najmenších detí. Nízku chorobnosť si udržali seniori.

„Odborníci neočakávajú ďalší vzostup chorobnosti a predpokladajú, že jej výskyt bude pretrvávať na rovnakej úrovni, prípadne nižšej,“ dodala Tolnayová s tým, že epidemiologickú bdelosť si odborníci zachovajú aj naďalej.

debata chyba
Viac na túto tému: #Banskobystrický samosprávny kraj #chorobnosť #respiračné ochorenia