Mladej žene operovali v trnavskej nemocnici slepé črevo, zomrela na zápal pľúc

Hospitalizovaná so zápalom slepého čreva, zomrela však na zápal pľúc. Len 25-ročná žena prišla začiatkom marca do trnavskej nemocnice s bolesťami brucha. Po niekoľkých dňoch absolvovala zákrok, neskôr sa jej stav skomplikoval zápalom pľúc. Domov sa už nevrátila.

23.04.2019 19:28
debata (6)

Či išlo o zbytočné úmrtie, snaží sa zistiť trnavská polícia, ktorá k vyšetrovaniu privolala viacerých odborníkov. Prípadom sa zaoberá aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a sama nemocnica. Pochybnosti o správnom postupe lekárov vyslovili príbuzní mladej ženy.

Kto pochybil?

Trnavská polícia prešetruje, či nepochybil zdravotnícky personál. „Vyšetrovateľ vedie vyšetrovanie vo veci pre prečin usmrtenia. Za účelom zistenia presnej príčiny úmrtia mladej ženy bola nariadená súdna pitva a pribratí boli znalci z niekoľkých odvetví odboru zdravotníctva a farmácie. V prípade prebiehajú viaceré znalecké skúmania," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave, Martina Kredatusová.

Fakultná nemocnica v Trnave, kde k úmrtiu došlo, vyjadrila nad situáciou úprimnú ľútosť a podľa slov jej hovorkyne Kataríny Tittelovej postup lekárov preveruje aj nemocnica. „Akékoľvek úmrtie pacienta, ktorému nedokážeme pomôcť, je nám úprimne ľúto.

Vzhľadom na ochranu súkromia pacientky bližšie informácie k prípadu nebudeme poskytovať. Môžeme potvrdiť, že prebieha interné šetrenie, takisto posúdenie správnosti postupu pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti bude predmetom Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, na ktorý sa obrátili príbuzní,“ uviedla Tittelová.

Prípadom sa na žiadosť matky zosnulej pacientky začal zaoberať Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). „Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou dňa 2. apríla 2019 prijal podnet matky so žiadosťou o prešetrenie zdravotnej starostlivosti poskytnutej jej dcére Kataríne v nemocnici v Trnave. Úrad ihneď začal vo veci konať a momentálne prebieha dohľad, o ktorého výsledku môže informovať až po jeho skončení," informovala hovorkyňa úradu Radoslava Muchová.

Iba zápal slepého čreva…

Prípadom sa začali zaoberať médiá po tom, čo sestra zosnulej Kataríny K. uverejnila na sociálnej sieti status, v ktorom podrobne opísala priebeh celého takmer mesačného trápenia ich rodiny.

Príbeh mladej ženy z Trnavy sa začal 5. marca, keď sa svojej rodine prvýkrát sťažovala na bolesti brucha. Keď ťažkosti neustúpili ani po užití tabletky, naopak, bolesť sa začala stupňovať, obrátili sa na profesionálov. Sanitka mladú ženu odviezla do trnavskej nemocnice, kde jej diagnostikovali zápal slepého čreva, ktorý nemal byť veľmi vážny a zdravotníci sa ho pokúsili najskôr vyliečiť neinvazívne a vyhlásili, že operácia možno ani nebude potrebná.

„Asi prvýkrát v živote sme sa vôbec nestresovali, veď operácia slepého čreva je už každodenná záležitosť, a keďže nám povedali, že to nie je vážne, tak už vôbec nie. Ráno nám Katka volala s tým, že teda operovať ju budú," opisuje situáciu sestra zosnulej Klaudia K. na sociálnej sieti. V stredu 6. marca lekári urobili všetky potrebné predoperačné vyšetrenia, podľa ktorých bol okrem zápalu slepého čreva jej zdravotný stav úplne v poriadku.

„Operácia prebehla, doktor nám oznámil, že všetko dobre dopadlo a pacientka je umiestnená vo svojej izbe," píše ďalej Klaudia.

Na návštevu hneď prišla aj rodina. Podľa slov príbuzných bola mladá žena ubolená, ale inak neboli zrejmé ďalšie ťažkosti. Problémy sa začali v prvú noc po operácii, keď sa pacientka začala sťažovať na bolesť celého tela a silný kašeľ.

Vraj si nemohla privolať ani sestričku

Potom sa jej zdravotný stav len zhoršoval. Pacientka sa mala svojej rodine sťažovať aj na prístup sestričiek, ktoré jej ponosy označovali za precitlivenosť, a dokonca jej mali zvonček na privolanie pomoci vyvesiť tak, aby naň nedočiahla.

Keď sa zdravotný stav ženy nezlepšoval, CT vyšetrenie odhalilo ťažký obojstranný zápal pľúc. Pacientku okamžite previezli na jednotku intenzívnej starostlivosti. Ešte v ten deň rodine volali z nemocnice s tým, že pacientku museli uviesť do umelého spánku a premiestnili ju na anestéziologické a resuscitačné oddelenie.

„A tým sa začali týždne plné modlenia. Na druhý deň, ako bola v umelom spánku, ďalšia rana, sepsa. Opäť slová: Zázrak, že to prežila a bojuje," opisuje sestra zosnulej reakciu lekárov. Po týždňoch neistoty rodine koncom marca oznámili, že u mladej ženy nastala mozgová smrť. O dva dni nato – 1. apríla 2019 – pacientka v trnavskej nemocnici na ťažký zápal pľúc zomrela.

Status Klaudie K. zdieľal na sociálnej sieti aj predseda OľaNO Igor Matovič, ktorý pripojil aj vlastnú skúsenosť. Pred piatimi rokmi mala byť v rovnakej nemocnici hospitalizovaná aj jeho dcéra, ktorej údajne zápal slepého čreva diagnostikovali ako močové kamene. Prasknutý apendix jej akútne operovali až po tom, čo ju na žiadosť rodiny previezli na bratislavské Kramáre.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #Trnava #smrť pacientky