V Strekove ukradli takmer štyritisíc štepov viniča, pohodili ich pri trati

Je to vlastne veľká vínna krádež. Vo viniciach v Strekove totiž niekto povyťahoval a zničil 3 700 štepov hrozna, ktoré vysadili len vlani na jeseň.

25.04.2019 23:19
Hrozno / krádež / Foto: ,
Sadenice viniča páchatelia bez milosti povytŕhali zo zeme aj s niekoľko desiatok dlhými koreňmi
debata (4)

Predseda Poľnohospodárskeho družstva Strekov Tomáš Kasnyík je presvedčený, že štepy ukradol niekto na objednávku.

"Možno je za tým nejaký profesionálny vinohradník. Štepy však už boli vypučané, mali púčiky.

Ak sa odlomia, je už len minimálna šanca, že vinič ožije. Zlodeji zrejme dostali objednávku oveľa skôr, ale štepy boli pred dvoma týždňami ešte zaorané. Nerátali, že tak rýchlo štepy vypučia, a tak ich pri krádeži zrejme poškodili," vysvetlil Kasnyík. Dodáva, že zrejme len pätina zo štepov bude ešte použiteľná.

Po tridsiatich rokoch sa družstvo rozhodlo 19 hektárov vinohradov vyklčovať a vysadiť nanovo. "Zlodeji zrejme netušili, nevedeli, aké odrody máme. Po jednom rastliny vytŕhali zo zeme, a tak ukradli mix sadeníc odrôd Rulandské šedé, Veltlín zelený a Pálava, pokračuje Kasnyík. Podľa neho si objednávateľ krádeže zrejme myslel, že vinohrady boli vysadené len teraz, zjari.

„Vysádzali sme na jeseň, takže sa s vyberaním poriadne natrápili,“ mieni predseda družstva. Podľa neho zlodeji museli byť traja či štyria. „Také množstvo sa do osobného auta nevojde,“ dodáva.

Tento rok vinohrady budú asi osirené, pretože nové štepy, a najmä také množstvo sa Strekovčanom zrejme nepodarí zohnať. Štepy, ktoré im ukradli, nakúpili a vysadili za peniaze z eurofondov. Len samotná výsadba a štepy stáli približne osemtisíc, po zarátaní všetkých nákladov sa škoda na jednom hektári šplhá k 25 tisíckam.

Časť viničných štepov našli okoloidúci vo štvrtok pri železničnej stanici v Strekove. Nitrianska policajná hovorkyňa Renáta Čuháková potvrdila, že krádež vyšetrujú. „V prípade preukázania viny hrozí páchateľovi trest odňatia slobody na šesť mesiacov až tri roky,“ uviedla Čuháková.

Samotné družstvo sa spolieha, že sa nájde niekto, kto bude mať informácie o krádeži či objednávateľovi. A za také informácie ponúka odmenu tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Strekov #hrozno