Komerčné ubytovne v Bratislave musia prejsť kontrolou, tvrdí mesto

Mesto Bratislava chce pre štvrtkový (25. 4.) rozsiahly požiar ubytovne v bratislavskom Ružinove iniciovať rokovania, aby takéto zariadenia po celom meste prešli kontrolou. Informoval o tom hovorca hlavného mesta Peter Bubla.

26.04.2019 09:57 , aktualizované: 15:57
HaZZ požiar hasiči ubytovňa Ružinov ruiny... Foto: ,
Na snímke hasiči hasia požiar ubytovne na Mlynských luhoch v bratislavskom Ružinove vo štvrtok 25. apríla 2019.
debata (2)

V Bratislave sa podľa samosprávy nachádzajú desiatky podobných komerčných ubytovní, kde sú ubytované stovky ľudí. „Ide najmä o ľudí, ktorí sa z rôznych príčin ocitli v zložitej životnej situácii a nedostanú sa do bežného prenájmu. Taktiež o ľudí dočasne pracujúcich v Bratislave,“ spresnil Bubla. Podľa informácií mesta sa v takýchto ubytovniach za jedno lôžko v malej izbe a často v zlých podmienkach platí od 140 do 200 eur. „Aj preto tento biznis býva označovaný ako ‚biznis s chudobou‘,“ podotkol Bubla.

Magistrát pre štvrtkový požiar s tragickými následkami poskytol v súčinnosti s mimovládnymi organizáciami a mestskou časťou Ružinov krízové ubytovanie pre sedem ľudí v mestskej ubytovni Mea Culpa. Zároveň chce riešiť ich ďalšie ubytovanie a možnosti pomoci zo strany mesta. „Ľuďom, ktorých sme ubytovali v nocľahárni, zabezpečujeme krízovú pomoc prostredníctvom terénnej sociálnej práce,“ uviedol hovorca mesta.

Aj keď samospráva priamo nemá kompetenciu konať voči prevádzkovateľom takýchto komerčných ubytovní, chce sa zasadiť o komplexnú kontrolu podobných zariadení na území mesta. „Chceli by sme vyvolať rokovania za jedným stolom s hasičmi, stavebnými úradmi, hygienou a ďalšími kompetentnými. Cieľom je podnietiť komplexné kontroly podobných zariadení, ktoré sú často zanedbávané, v zlom technickom stave a bez vyhovujúcich hygienických štandardov,“ vysvetlil Bubla. Vedenie mesta deklaruje, že jeho prioritou je riešenie nedostupného bývania prostredníctvom aktívneho budovania nových nájomných bytov. Rozpracovaných má už viacero konkrétnych návrhov, ktoré plánuje v dohľadnom čase predstaviť.

Požiar ubytovne v Ružinove je zlikvidovaný: Vyžiadal si dve obete

Vo štvrtok pred dvanástou hodinou vypukol v ubytovni na Mlynských Luhoch požiar, ktorý si vyžiadal dve obete a osem zranených. Hasičom sa ho podarilo zlikvidovať až pred jedenástou hodinou v noci.

Informovalo o tom Prezídium hasičského a záchranného zboru na svojej facebookovej stránke

Dnes ráno sa na mieste rozhorelo ešte jedno ohnisko, aj to je však už pod kontrolou.

TV Pravda: Ničivý požiar zachvátil ubytovňu vo štvrtok na obed. Pozrite si zábery priamo z miesta. (vysielané 25.4.2019)

Video

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #ubytovňa