Stredoškoláci sa spájajú, aby bojovali za klímu

Majú pocit, že spoločnosť ich nepočúva. Preto vyšli do ulíc. Už po druhý raz sa uskutočnil štrajk študentov, najmä stredoškolákov, ktorým apelujú na všetkých, aby si uvedomili, že naša planéta potrebuje zachrániť.

26.04.2019 22:30
Akčný deň, študenti, klimatické zmeny, protest Foto: ,
Protest žiakov aj študentov za budúcnosť klímy, ktorý je súčasťou Akčného dňa 2019 na Námestí SNP v Bratislave 26. apríla 2019.
debata (156)
Video: TV Pravda prináša odpovede protestujúcich študentov, ako konkrétne prispievajú k záchrane Zeme.
Video

Študenti nielen z Bratislavy, ale zo Senice či Trenčína sa v piatok dopoludnia stretli na bratislavskom Námestí SNP. Verejne požiadali vládu, aby začala konať a pristúpila na opatrenia, ktoré aspoň zmiernia dopady klimatických zmien na našu planétu.

Stredoškoláci chcú, aby sa skončilo s ťažbou hnedého uhlia v hornonitrianskych baniach ešte pred rokom 2023, žiadajú zastavenie priemyselnej ťažby, najmä však v chránených lesoch.

Mladí ľudia za dôležitú považujú aj otvorenú komunikáciu o presných informáciach týkajúcich sa klimatických zmien. „Naša budúcnosť je ohrozená z dôvodu klimatických zmien. Rozhodli sme sa na tento problém upozorniť, pretože sa o ňom nedostatočne rozpráva a chceme, aby bol náš hlas vypočutý,“ vysvetľuje študent a orgaizátor štrajku Jakub Andacký.

Po prvý raz študenti vyšli do ulíc 15. marca, odvtedy pracujú na vytvorení celoslovenskej platformy. Okrem toho, že chcú pokračovať v štrajkoch, dúfajú, že budú paralelne prebiehať aj v ďalších mestách Slovenska.

Podľa Terézie Gachallovej tak chcú vytvoriť sieť po celej krajine.

Aprílový štrajk je súčasťou Akčného dňa 2019. Táto myšlienka vznikla na základe iniciatívy viacerých hnutí a organizácii zaoberajúcich sa enviromentálnymi témami. Štrajk pokračoval prednáškami na Univerzite Komenského, cyklojazdou a verejnou diskusiou.

„Stretli sme sa, lebo nám záleží na našej budúcnosti a budúcnosti všetkých mladých,“ zdôrazňuje Andacký. „Je to globálny problém, mali by sme sa spojiť a musíme to okamžite začať riešiť pokiaľ chceme zastaviť nepriaznivé zmeny,“ doplnil.

„Po celom svete sa ľudia organizujú v mene záchrany planéty. Ich cieľom je, aby zodpovední ľudia pri moci začali unáhlene konať v súvislosti s nutnosťou zmierniť vplyv už teraz nastávajúceho environmentálneho kolapsu,“ priblížil ďalej Jakub Andacký.

Budúcnosť všetkých mladých ľudí je podľa jeho slov ohrozená. „Klimatické zmeny dospeli do takého štádia, že sa nachádzame v kríze. Pokiaľ nezačneme urýchlene konať, tak hrozí rozvrat spoločnosti. Viaceré krajiny sú ohrozené z hľadiska toho, že je tam nedostatok vody, zvyšuje sa tam teplota. Toto musíme okamžite začať riešiť,“ povedal Andacký s tým, že na Slovensku by si tieto problémy mali všímať a riešiť aj politici.

Ako dodal, stretli sa už s prezidentom SR Andrejom Kiskom, ale radi by sa stretli aj s inými slovenskými politikmi s cieľom hovoriť o zastavení ťažby dreva zo slovenských národných parkov a chránených krajinných oblastiach, ale aj o okamžitom zastavení ťaženia uhlia na hornej Nitre. Iniciatívu mladých podporila aj novozvolená prezidentka SR Zuzana Čaputová. Podľa jej slov sa všetci musia zodpovedne postaviť k tejto výzve a systematicky ju riešiť.

Protest žiakov a študentov za budúcnosť klímy,...
Akčný deň 2019 v Bratislave 26. apríla 2019.
+8Protest žiakov aj študentov za budúcnosť klímy,...

Jeden z rečníkov, paleontológ Martin Vlačiky, zdôraznil, že klimatické zmeny sa dejú a situácia sa neustále zhoršuje. „Každý rok, ktorý premárnime nečinnosťou na kompenzačné opatrenia a zníženie spotreby a ťažby dreva, je rok stratený. Zmena klímy sa môže len prehlbovať a zhoršovať, až dôjde do stavu, keď bude nezvratná,“ povedal. Preto podľa neho treba konať na najvyššej úrovni, teda na úrovni vlád. Riešenie vidí aj na individuálnej úrovni, kde zdôrazňuje potrebu ‚nežiť nad svoje pomery‘ a vo vytváraní a zlepšovaní legislatívnych opatrení, bojujúcich voči takejto zmene.

Zdena Faragulová z organizácie Bod obratu povedala, že si myslí, že aktuálne neexistuje dôležitejšia téma ako klimatická kríza. „Keď nebudeme mať planétu, tak všetky ostatné problémy už nebudú mať zmysel riešiť. Zároveň si myslíme, že tento problém musíme riešiť po celom svete, bez ohľadu na to, koho to zasiahne skôr a koho neskôr. Veríme v klimatickú spravodlivosť, a tiež, že ľudia, ktorí nie sú zodpovední za klimatickú zmenu, by nemali pociťovať väčšie následky, ako tí, ktorí ju spôsobujú,“ uzavrela.

Na príprave Akčného dňa 2019 sa spolupodieľali hnutia Fridays For Future Bratislava, Bod Obratu, Climate Save Slovakia a Critical Mass.

© Autorské práva vyhradené

156 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #demonštrácia #klimatický štrajk