Košickí gurmáni takmer prišli o festival

Obľúbený kulinársky festival Gurman Fest, ktorého desiaty ročník sa má uskutočniť v júni, bol v ohrození. Dôvodom bolo vyhlásenie Mestského parku, kde sa podujatie doteraz uskutočňovalo, od polovice marca za národnú kultúrnu pamiatku.

29.04.2019 19:22
Gurman Fest rusenie Kosice Foto: ,
Gurman Fest v Košiciach.
debata

Krajský pamiatkový úrad preto nedávno vydal negatívne stanovisko k organizácii festivalu v Mestskom parku. Pamiatkari sa vo svojom stanovisku vyjadrili, že z dôvodu ochrany pamiatkového fondu nie je žiaduce v tejto lokalite organizovať takéto podujatie. Argumentovali tým, že zhutňovanie pôdy má negatívny dosah na zdravotný stav stromov.

Spoluorganizátor Gurmán Festu Peter Škripko zverejnil minulý týždeň prostredníctvom sociálnej siete informáciu, že tento rok sa festival organizovať nebude. Zdôvodnil to aj tým, že za taký krátky čas by sa nová lokalita hľadala veľmi ťažko. Podujatie totiž trvá viacero dní a Mestský par je oplotený, a tak vystavovatelia mali aj počas noci svoje stánky s tovarom v bezpečí. Na Škripkovu správu reagovalo množstvo Košičanov i cezpoľných a vyjadril sa k tomu aj Igor Petrovčík, starosta Starého mesta, kde sa Mestský park nachádza. Podľa neho rušenie akcií, ktoré majú v Košiciach tradíciu, u ľudí úspech a šíria dobré meno mesta, je veľmi nerozumné a krátkozraké.

Košická radnica preto na pondelok zvolala stretnutie, kde sa okrem zástupcu vystavovateľov a primátora Jaroslava Polačeka zúčastnili aj námestník Košíc a predseda Správnej rady organizácie Košice – Turizmus Marcel Gibóda, zástupca riaditeľa krajského pamiatkového úradu Radoslav Mokriš, riaditeľka Správy mestskej zelene Marta Popríková a šéf organizácie Visit Košice Miloslav Klíma. Spoločne sa prešli Mestským parkom, aby si vyjasnili všetky problémové veci a po zapracovaní pripomienok týkajúcich sa ochrany prírody našli kompromisné riešenie pre organizáciu podujatia. Takže Správa mestskej zelene požiada pamiatkarov o výnimku pre organizovanie tohto ročníka Gurmán Festu v Mestskom parku.

„Ak sa dodržia všetky dohodnuté podmienky, Košičania budú môcť navštíviť toto obľúbené podujatie na pôvodnom mieste. Do budúcnosti však musíme nájsť pre takéto veľké podujatia vhodné a vyhovujúce priestory. Budeme rokovať aj s predstaviteľmi ďalších masových akcií, ktoré sa ešte tento rok chystajú v Mestskom parku. S organizátormi Bielej noci alebo City triatlonu sa takisto budeme musieť spoločne stretnúť a dohodnúť si podmienky, za akých sa tam tieto podujatia budú môcť konať,“ uviedol viceprimátor Gibóda.

S výsledkom rokovania je spoluorganizátor Škripko spokojný, pretože Gurman Fest patrí medzi navštevované podujatia, vlani ho navštívilo okolo 13-tisíc ľudí.

„Teší ma takáto dohoda. Okamžite po skončení tohtoročného Gurman Festu v Mestskom parku začneme hľadať novú lokalitu, kde by sa podujatie v budúcnosti mohlo konať. Budeme mať na to dostatočné množstvo času,“ spokojne uviedol Škripko.

Tohtoročný Gurmán Fest sa tak uskutoční v pôvodnom termíne od 7. do 9. júna. Účasť prisľúbili poprední šéfkuchári a súčasťou budú aj kultúrne podujatia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Gurmán Fest