V Košiciach odštartovali okrúhle slávnosti Dni mesta

Otvorenie sezóny Detskej železničky odštartovalo oslavy Dňa mesta Košice. Až do 23. mája mesto bude žiť tancom, hudbou, športom či dobrým jedlom. Tento rok budú netradične dlhšie, pretože sa spoja aj s hokejovými majstrovstvami sveta.

01.05.2019 11:31
Košice, železnica, detská železnička, vlak,... Foto: ,
Otvorenie sezóny Detskej železničky odštartovalo oslavy Dňa mesta Košice.
debata

Oslavy sa viažu na významnú historickú udalosť z roku 1369, keď Košiciam kráľ Ľudovít Veľký udelil erbovú listinu. Po prvýkrát v histórii tak európsky panovník udelil erb mestu. Tento fakt sa stal v roku 1995 základom pre vznik osláv, ktoré sa postupne rozšírili na celý týždeň. Tento rok nás čaká jubilejný XXV. ročník, ktorý je výnimočným aj 650. výročím odovzdania prvej erbovej listiny mestu.

Do programu sa zapoja deti, žiaci základných škôl, profesionálni umelci i aktívni seniori. „Jednotlivé podujatia sa budú odohrávať nielen v tomto priestore, ale aj v iných častiach Hlavnej ulice, Historickej radnici, Mestskom parku a v tomto roku i v Amfiteátri, ktorý bude dejiskom Galakoncertu osláv a zároveň otváracieho koncertu Hokejového mestečka 2019 pri príležitosti Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v našom meste,“ uviedla Lucia Gurbáľová, viceprimátorka mes­ta.

Oslavy odštartovali otváraním sezóny detskej železničky a majálesom a oficiálne bola otvorená aj hlavná sezóna zoologickej záhrady. Súčasťou osláv bude aj koncert vo fontáne, rytierske slávnosti v Mestskom parku, košické Benátky či Rušňoparáda v košickom železničnom depe.

Otvorenie sezóny Detskej železničky... Foto: Robo Hakl, Pravda
Košice, železnica, detská železnička, vlak Otvorenie sezóny Detskej železničky odštartovalo oslavy Dňa mesta Košice.

Keďže ide o okrúhle výročie, v Košiciach sa stretnú aj odborníci na medzinárodnej konferencii Európsky unikát, ktorá bude venovaná 650. výročiu udelenia erbovej listiny mestu. Poprední domáci aj zahraniční odborníci sa budú venovať vývoju mestských erbov a dejinám miest v 14. a 15.storočí. K oslavám Dňa mesta patrí aj slávnostný ceremoniál, ktorého súčasťou je odovzdávanie Cien mesta a Cien primátora mesta.

Ukončením osláv bude galakoncert v Amfiteátri, kde sa v rovnaký deň otvorí Hokejové mestečko, kde okrem pozerania priamych prenosov budú pre návštevníkov pripravené atrakcie v podobe koncertov hudobných skupín a spevákov, tanečné show, rozhovory so športovcami, hry či súťaže.


VIDEO: Sú živí alebo vytesaní z kameňa? Košice chystajú niekoľko atrakcií pre fanúšikov hokeja. Počas šampionátu sa budú môcť odfotiť aj so živými sochami hokejistov v dresoch tímov, ktoré si budú merať sily v metropole východu. Čo myslíte, bude o tieto sochy záujem?

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #slávnosti