VIDEO: Na Liptove sa zrútilo zábradlie, vlaky meškali celé hodiny

Zhrdzavené 25-metrové zábradlie spadlo z mosta nad železničnou traťou pri Partizánskej Ľupči v okrese Liptovský Mikuláš. Jeho ťažká váha poškodila koľaje a trakčné vedenie, doprava niektorých vlakových spojov musela byť úplne prerušená. Hasiči odstraňovali ozrutnú prekážku celé hodiny, prípad vyšetruje aj polícia.

03.05.2019 17:14
debata (27)

VIDEO: Prečo meškali vlaky pri Partizánskej Ľupči aj tristo minút? Príčinu hasiči odstraňovali niekoľko hodín. Zisťovali sme, aká je aktuálna situácia.

Video

Na vážny problém upozornil výpadok napätia na trati Liptovská Teplá – Výhybňa Paludza, ktorý nahlásili vo štvrtok krátko po siedmej hodine večer. „Kontrolou sa zistilo, že z cesty vedúcej ponad trať, ktorá nie je v správe Železníc Slovenskej republiky, je spadnuté 25 metrov široké zábradlie,“ objasnil hovorca ŽSR Milan Lukáč. Zábradlie podľa neho poškodilo obidve trakčné vedenia a traťové koľaje. Na jeho rozpílenie autogénom museli privolať pohotovostnú službu zo Štrby.

V ťažko dostupnom teréne zasahovali aj štyria hasiči z Liptovského Mikuláša. Zábradlie visiace päť metrov nad zemou likvidovali pripevnení na lanách. „Postupne ho rozoberali pomocou rozbrusovacej píly a pákových klieští. Podarilo sa im ho uvoľniť a potom spadlo na koľajisko. Tam ho následne rozpaľovali zamestnanci železníc,“ opísal zásah krajský riaditeľ žilinských hasičov Jaroslav Kapusniak. „Našťastie, pri udalosti sa nikomu nič nestalo,“ dodal s tým, že náročné práce skončili hasiči krátko po polnoci.

Most je pre peších momentálne zabezpečený zátarasami s nápisom upozorňujúcim na zákaz vstupu. Na problémovom úseku meškalo podľa Lukáča až pätnásť vlakov, niektoré aj 300 minút. Spoje tam čiastočne obnovili tesne pred jednou hodinou ráno. Na druhej koľaji, na trase Výhybňa Paludza – Liptovská Teplá, bola doprava prerušená až do piatkového poludnia. „Pravdepodobnou príčinou udalosti je zlý technický stav zábradlia, ktoré bolo zhrdzavené. Prípadom sa zaoberá polícia,“ dodal Lukáč.

Žilinský policajný hovorca Radko Moravčík jeho slová potvrdil. „Začali sme trestné stíhanie vo veci prečinu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia. Ďalšie okolnosti sú predmetom intenzívneho vyšetrovania,“ uviedol Moravčík.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #železnica #meškanie vlakov