Z Urbanovej veže v Košiciach padajú škridly

Chudobnú príbuznú pripomína Urbanova veža v centre Košíc na Hlavnej ulici. Snáď do konca roka získa novú tvár.

05.05.2019 10:30
Z Urbanovej veže padajú škridly. Foto: ,
Zo strechy Urbanovej veže padajú škridly, ktoré ohrozujú okoloidúcich.
debata (1)

V tesnom susedstve Urbanovej veže stojí zrekonštruovaný Dóm svätej Alžbety a Kaplnka svätého Michala. Z bývalej zvonice katedrály však pri veternom počasí padajú škridly, ktoré ohrozujú okoloidúcich, a pamiatka je v žalostnom stave.

Na opravu pôjde 600-tisíc eur

Majiteľom je rímskokatolícka cirkev a spravuje ju nezisková organizácia Perly gotickej cesty, ktorej sa podarilo uspieť v cezhraničnom projekte s ukrajinským partnerom, Gréckokatolíckou eparchiou v Mukačeve.

„Získali sme dokopy 945-tisíc eur, pričom na rekonštrukciu Urbanovej veže je určených 600-tisíc. Zvyšok sú financie na obnovu katedrály v Užhorode,“ uviedla Mária Bartková, projektová manažérka organizácie. O získaní financií na projekt síce organizácia vie niekoľko mesiacov, ešte stále ich však nemá na účte a nemôže ani začať s rekonštrukciou.

„Zatiaľ je to vo fáze podpisovania zmlúv. Sme pripravení, keď prídu financie na účet, môžeme okamžite začať s verejným obstarávaním. Oprava by mala byť realizovaná ešte tento rok,“ doplnila Bartková, podľa ktorej však peniaze vystačia na opravu exteriéru, a aj to nie celého.

Aspoň zvonku bude veža pekná

„Rekonštruovať sa bude strecha veže a múry, okrem striešky nad arkádou a priestoru pod ňou. Na zvyšok opráv hľadáme ďalšie financie, podali sme aj žiadosti na ďalšie projekty, či už na Košický samosprávny kraj, čakáme aj na vyhlásenie ďalších výziev a peniaze sa snažíme získať aj od sponzorov. Chceme v prvom rade pamiatku opraviť kompletne aspoň zvonku,“ dodala Bartková, ktorú dotácia teší, pretože o financie na rekonštrukciu exteriéru sa už raz nezisková organizácia snažila s maďarskými partnermi, no neúspešne.

Na Urbanovej veži už bol v rokoch 2014 a 2015 realizovaný architektonicko-historický i reštaurátorský pamiatkový výskum. Za posledné roky sa podarilo opraviť iba vstupný portál z červeného mramoru s erbom Košíc a Božím okom za 30-tisíc eur, ktoré sa podarilo získať od banky.

Dnes opustená, kedysi plná figurín

Urbanova veža je zasvätená svätému Urbanovi, patrónovi vinohradníkov. Od roku 1977 v nej bola nainštalovaná expozícia umeleckého kovolejárstva Východosloven­ského múzea.

V rámci reštitúcie sa vrátila v roku 1994 cirkvi. Tá pamiatku prenajímala, a tak v nej bol bar aj múzeum voskových figurín. Na dva roky sa do nej vrátilo aj Východoslovenské múzeum, ktoré na jednom poschodí malo inštalovanú expozíciu kovolejárstva. Opustená je od roku 2015.

Urbanovu vežu v Košiciach čaká rekonštrukcia

Urbanova veža v Košiciach je v zlom stave, dovnútra zateká, škridly ohrozujú okoloidúcich.

Fotogaléria
Do konca roka by mala Urbanova veža získať novú...
Zo strechy padá krytina, škridly ohrozujú...
+2Do Urbanovej veže zateká.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #Košice #Urbanova veža