Mestská doprava v Košiciach sa zastaví na dve hodiny

Štrajk vodičov košickej mestskej hromadnej dopravy sa začne vo štvrtok v rannej špičke - od 7. do 9. hodiny.

08.05.2019 23:15
Štrajk vodičov v Košiciach Foto: ,
Vo štvrtok môže štrajk vodičov MHD ochromiť Košice.
debata (4)

„Vodiči autobusovej a električkovej dopravy, ktorí budú na trase linky, dôjdu na konečnú a až tam sa zapoja do štrajku,“ uvádza sa v pokynoch pre zamestnancov. Výnimku majú vodiči, ktorí zabezpečujú cestu do železiarní alebo školské spoje. Odborári zamestnancom zdôraznili, že účasť na štrajku je dobrovoľná.

Podnik vraj nemá na zvýšenie platov

Napätá situácia vládne v dopravnom podniku už od marca, keď odborári vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Žiadajú desaťpercentné zvýšenie miezd, ku ktorému by malo dôjsť v dvoch fázach.

V pondelok na stretnutí s vedením podniku sa však dozvedeli, že súčasná finančná situácia je kritická a neumožňuje takéto zvýšenie miezd.

Odborári, ktorých prišla pred budovu podniku podporiť asi stovka zamestnancov po stretnutí uviedli, že pripravujú ostrý štrajk.

Magistrát: Štrajk je nezákonný

Košický magistrát v stredu podvečer vydal stanovisko, podľa ktorého je štrajk košických vodičov nezákonný.

„Mesto Košice ako 100-percentný akcionár dopravného podniku upozorňuje zamestnancov a cestujúcu verejnosť, že pri vyhlásení štrajku porušili odborové organizácie vo viacerých ustanoveniach zákon o kolektívnom vyjednávaní. Prvým bolo nedodržanie ustanovenia, podľa ktorého musia odborári informovať zamestnávateľa o štrajku tri pracovné dni pred jeho uskutočnením. Zároveň zákon neumožňuje štrajkovať v prípade, ak niektorý z účastníkov kolektívneho vyjednávania, v tomto prípade dopravný podnik, požiadal o určenie sprostredkovateľa na riešenie kolektívneho sporu. Prevádzka mestskej hromadnej dopravy počas štvrtkového rána musí byť zabezpečená v rovnakej miere ako počas bežných pracovných dní, v opačnom prípade dôjde k porušenie zákona,“ uviedla radnica.

Bude sa štrajkovať aj v Bratislave?

Situácia je napätá aj v bratislavskom dopravnom podniku, ak sa do štvrtka 9. mája nedohodnú na úprave platov, budú odborári zvažovať vyhlásenie štrajku.

Hoci požadujú zvýšiť v niektorých skupinách mzdové tarify minimálne o 1,20 eura za hodinu, zamestnávateľ navrhol 10 centov za odpracovanú hodinu.

V oboch mestách sa pritom začínajú hokejové majstrovstvá a organizátori sa so samosprávami dohodli, že fanúšikovia s platným lístkom na zápas budú môcť v daný deň cestovať mestskou hromadnou dopravou zadarmo.

V štrajkovej pohotovosti sú aj vodiči v prešovskom dopravnom podniku. Zástupcovia zamestnancov požadovali zvýšenie tarifných miezd o jedno euro za odpracovanú hodinu, pričom zamestnávateľ navrhoval pôvodne 0,10 eura za odpracovanú hodinu a neskôr ponuku zvýšil na 0,20 eura.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #MHD Košice #štrajk vodičov MHD