Košice ráno paralyzoval štrajk vodičov MHD. Ako to bude počas majstrovstiev?

Vodiči košickej mestskej dopravy neustúpili a vo štvrtok od 7. do 9. hodiny sa zastavili v celom meste električky a autobusy. Počas štrajku nejazdilo približne 97 percent vozidiel, vypravené boli iba električky do železiarní a školské spoje. Iba malá časť vodičov autobusov sa do štrajku nezapojila.

09.05.2019 10:01 , aktualizované: 16:35
debata (21)

VIDEO: Pozrite si krátke video zo štrajku MHD v Košiciach.

Video

Na Staničnom námestí stáli cestujúci bezradne na zastávkach. Mnohí ani netušili, ako sa dostanú do práce alebo do škôl.

„Prišiel som sem na kontrolu do nemocnice až zo Strážskeho. Vôbec neviem, ako sa dostanem na vyšetrenie,“ hromžil dôchodca. Veselšie bolo študentom stredných škôl. Na niektorých sa totiž vyučovanie začalo až treťou hodinou, v čase, keď už malo byť po štrajku. Priam na roztrhanie boli taxikári, na ich autá sa čakalo aj vyše hodiny.

Košický primátor Jaroslav Polaček sa s vodičmi stretol nadránom, prišiel medzi vodičov do garáží a vysvetľoval, že ich chápe, no aktuálne je mestský podnik v zlej finančnej situácii.

Tesne pred začiatkom štrajku prišiel na Staničné námestie spolu s predsedom predstavenstva dopravného podniku Marcelom Čopom zistiť, aká je situácia, a oslovovali čakajúcich ľudí na zastávkach, aby ešte využili posledné autobusové spoje. Počas štrajku totiž platilo, že vozidlá, ktoré išli podľa cestovného poriadku ešte pred 7. hodinou, museli jazdu dokončiť až na konečnej. Preto autobusy jazdili po začiatku štrajku ešte asi 20 minút.

Štrajkujúci vodiči trvajú na svojich požiadavkách, teda na zvýšení platov o desať percent v tomto roku. Ako uviedol jeden z nich, aj keď kompetentní hovoria o priemernej mzde takmer 1 100 eur, mnohí sú radi, ak dostanú 750 eur. „Všetko záleží aj od služieb, či robí vodič cez sviatky, alebo má nočnú službu. Takže suma je aj nižšia. Jeden kolega z podniku okamžite odišiel, keď dostal prvú výplatu vo výške päťsto eur,“ uviedol nespokojný vodič električky.

„Tvrdíme, že podľa zákona o kolektívnom vyjednávaní mali odborári informovať o štrajku tri dni pred jeho konaním. Preto si myslíme, že je to v rozpore so zákonom, dozvedeli sme sa o tom iba v utorok popoludní. Situáciu teraz prehodnotíme a podľa toho budeme konať ďalej. Myslím si, že je to nešťastné riešenie,“ zhodnotil situáciu predseda predstavenstva Marcel Čop.

Odborári sa bránia proti tvrdeniam magistrátu, že ich štrajk je nezákonný.

„Postupujeme podľa najvyššieho zákona, teda ústavy, nie podľa zákona o kolektívnom vyjednávaní, ako tvrdí vedenie podniku,“ reagoval Ivan Horváth, predseda základnej odborovej organizácie vodičov mestskej hromadnej dopravy. Tesne po štrajku ešte nevedel povedať, či bude nasledovať aj ďalší, a to priamo počas majstrovstiev.

Vedenie dopravného podniku už vo štvrtok popoludní informovalo, že v najbližších dňoch podá na súde návrh na neodkladné opatrenie, aby sa odborári zdržali konania, teda nemohli zorganizovať ďalší štrajk.

Ani jedna z dotknutých strán neuviedla, či a kedy si opäť sadnú za spoločný stôl a budú znova diskutovať. Naposledy sa stretli v pondelok, napokon sa však na ničom nedohodli.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #štrajk #Košická mestská doprava