Krompachy bude strážiť 58 bezpečnostných kamier

Ministerka vnútra Denisa Saková predstavila v pondelok pilotný projekt operačného strediska. Po úspešnom zavedení ho plánuje rozšíriť aj do iných častí východného Slovenska.

13.05.2019 18:48
Krompachy kamery01 Foto: ,
Na poriadok v Krompachoch budú dohliadať kamery.
debata (29)

Bezpečnostnú situáciu v Krompachoch sledujú bezpečnostné kamery. Prípadne porušenia poriadku rieši špeciálne vyčlenená hliadka.

„Prevádzku sme spustili 15. apríla a už sme zaznamenali trinásť oznámení,“ konštatovala Saková. Počet policajtov nebolo potrebné zvyšovať, no vyčlenila sa hliadka, ktorá sa špeciálne zaoberá týmito nahláseniami.

Situáciu sleduje šesť ľudí

„Operačné stredisko sme vytvorili v spolupráci so samosprávou. Zamerali sme sa na zníženie kriminality minoritnej menšiny, čo je aj jednou z mojich priorít. V operačnom stredisku bude pracovať šesť zamestnancov. Ide o výsluhových dôchodcov, ktorí odišli z Policajného zboru, a teda dobre poznajú situáciu a skutočnosti,“ poznamenala Saková.

Momentálne dohliada na bezpečnosť 32 kamier, ich počet sa má onedlho rozšíriť o ďalších 26, teda Krompachy, mestečko s takmer 9 000 obyvateľmi, bude monitorovať dokopy 58 kamier.

V prípade narušenia verejného poriadku, či už pôjde o majetkové priestupky, alebo o porušovanie verejného poriadku, okamžite operačný dôstojník takúto činnosť nahlási a bude to riešiť vyčlenená hliadka.

Na poriadok v Krompachoch budú dohliadať kamery.
V operačnom stredisku bude služba po celých 24...
+1V prípade narušenia verejného poriadku, vyšle...

Kontrolu chcú aj v ďalších lokalitách

„V projekte chcem pokračovať s tým, že by sa na toto operačné stredisko napojili kamery zo susedných obcí ako Richnava, Kluknava alebo Spišské Vlachy, kde majú tiež problémy s neprispôsobivými občanmi. Podobný projekt by sme chceli neskôr spustiť aj v iných okresoch Košického a Prešovského kraja, napríklad v okresoch Rožňava, Revúca alebo na severe prešovského kraja v okolí Jarovníc,“ doplnila Saková, podľa ktorej zatiaľ projekt vyšiel na 25-tisíc eur.

„Ministerstvo vnútra vyčlenilo 2,5 milióna eura. V rámci dotácii plánujeme poskytnúť financie všetkým obciam, ktoré majú podobné problémy, aby si zabezpečili kamerové systémy. My potom zabezpečíme tieto operačné strediská,“ doplnila Saková.

Na 155 ľudí jedna kamera

Ministerka o tomto projekte rokovala s vedením Krompách v polovici januára a navštívili časti mesta, kde býva rómska komunita. Mesto prispelo poskytnutím priestorov, kde sa operačné stredisko nachádza.

Dlhodobo obyvatelia Krompách poukazujú na obťažovanie neprispôsobivými občanmi a výtržnosti, ku ktorým dochádza najmä po výplatách dávok.

Kamery postupne umiestnia na Družstevnej a Hornádskej ulici či v lokalite Stará Maša, sledovať dianie budú 24 hodín. Sú to miesta, kde žije zvýšený počet neprispôsobivých obyvateľov, dovedna tam žije zhruba 2 000 ľudí.

Pri počte obyvateľov Krompách bude jedna kamera pripadať zhruba na 155 ľudí. Na porovnanie – v Košiciach, ktoré sú krajským mestom, pripadá jedna kamera približne na tisíc ľudí a na samotnom košickom sídlisku Luník IX s počtom obyvateľov viac ako 6 000 je 16 kamier, teda jedna zhruba na 370 ľudí.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Krompachy #bezpečnostné kamery #kriminalista