Žilina v strachu: Kam ušiel vrah v červených montérkach? Spolužiaci sa dojemne lúčia s Tomášom

Smútok, ale aj zdesenie cítiť v celej Žiline. Na sídlisku Vlčince sa vo štvrtok poobede stala obrovská tragédia. Rukou vraha prišiel o život len 16-ročný Tomáš. Mladík, ktorý zomrel na bodné poranenia nožom, sa v osudnej chvíli nachádzal u spolužiačky Judity. Dievča vyviazlo s reznými poraneniami. Žilinčania sú z udalosti nešťastní a dúfajú, že vraha policajti čo najskôr dolapia. Polícia o prípade zatiaľ mlčí. Podľa bývalého kriminalistu Mateja Snopka útoky v domoch bývajú väčšinou cielené, ich najčastejším motívom je lúpež.

17.05.2019 12:40 , aktualizované: 18:27
debata (50)

VIDEO: Pozrite si ako opisuje podrobnosti hrozivej udalosti v Žiline jeden zo susedov.

Video

K nešťastiu došlo v bytovke na ulici Za plavárňou. Do vchodu sa mal nebezpečný muž dostať klamstvom – dvere mu niekto otvoril po tom, čo sa predstavil, že je pracovník odpisujúci stav elektriny. Vyviezol sa na šieste poschodie, zaklopal na dvere. Otvorila mu len 16-ročná Judita. Dievčinu nečakane napadol. Na pomoc jej pribehol kamarát Tomáš, ktorý bol u nej na návšteve. Nevinný chlapec od útočníka utŕžil rany nožom, ktorým na mieste podľahol. Jeho kamarátka skončila s reznými ranami v žilinskej nemocnici. Záchranári sa vraj hodinu snažili mladíka oživovať, no zraneniam podľahol. Dievčina mala väčšie šťastie, do sanitky prešla na vlastných nohách.

Pred domom sa hneď po tragédii nachádzalo množstvo policajtov, ktorí uzavreli okolie. Susedia im povedali, že páchateľa odtiaľ videli utekať, na sebe mal červené montérky. K prípadu zatiaľ muži zákona neposkytujú žiadne bližšie informácie. „Intenzívne na tom pracujeme, po páchateľovi pátrame. Akonáhle budeme môcť, určite sa k tomu vyjadríme,“ povedal žilinský policajný hovorca Radko Moravčík.

Jeden zo susedov, ktorý nechce byť menovaný, si myslí, že Tomáš doplatil na nešťastnú náhodu. „Podľa mňa to ten falošný elektrikár náhodne skúšal. Keď mu dievčina otvorila dvere, zrejme sa jej opýtal, či má doma rodičov. Keď odvetila, že nie, zaútočil na ňu. Nečakal ale, že v byte je ešte niekto iný. Vtom sa tam objavil Tomáš, ktorý ju išiel brániť, a útočník mu zasadil smrteľný úder nožom. Potom zobral nohy na plecia a ušiel,“ myslí si.

Krik, ktorý sprevádzal útok vraha, mali počuli susedia a hneď volali záchranku a policajtov. Policajti potom vypočúvali všetkých z bytovky, odchádzali až o piatej ráno. „Táto zóna je pre kadejakých lotrov dosť lukratívna. Bytovky sú pekné a hneď za nimi je les, v ktorom sa zlodej na úteku môže ľahko stratiť,“ poznamenal sused. Vzápätí zvážnel. „Je mi veľmi ľúto, že ten chlapec zomrel. Bol veľmi milý, usmievavý. Chodieval sem pomerne často, vždy sa slušne pozdravil,“ krútil zachmúrene hlavou. „Veľmi fajn je aj to dievča. Poznali sa dlho, sú spolužiaci na strednej,“ podotkol s tým, že jeho najväčším želaním teraz je, aby vraha policajti čo najskôr chytili. Aby im bol nápomocný, on a ďalší sused im vraj poskytli aj záznamy z kamier, ktoré mali vo svojich autách. „Pevne verím, že sa im ho podarí vypátrať, lebo toto, čo sa stalo, nie je normálne,“ dodal.

Ako je na tom zranená Judita, hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Lenka Záteková prezradiť nechcela. „Ide o neplnoleté dievča a rodičia si neželajú zverejňovať jeho zdravotný stav,“ uviedla Záteková. Podľa informácií denníka Pravda mala dievčina dorezané ruky a nešlo o ľahké zranenia. Je mimo ohrozenia života.

Tomáš a Judita boli spolužiakm na gymnáziu. Na jeho budove viala v piatok, na znak smútku za obľúbeným študentom, čierna zástava. Na chodbe školy bola ponurá nálada, spolužiaci a učitelia zapaľovali na Tomášovu pamiatku sviečky.

Na stole nechýbala Tomášova fotografia a odkazy pre nebohého mladíka. „Dovoľte nám vyjadriť obrovský smútok nad krutou a nezmyselnou tragédiou, ktorá spomedzi nás vytrhla Tomáška, žiaka kvinty A. Zachoval sa nesmierne statočne a na svoju odvahu doplatil životom. Tomáško, ostávaš v našich srdciach,“ napísali jeho učitelia. „Tomáš, ako ste ho nepoznali… takýto je a bol,“ pridal portrét nakreslený ceruzkou niekto zo spolužiakov. „Vždy vysmiaty, miloval volejbal, a hlavne svoj život. Bol veľmi obľúbený medzi dievčatami a my chlapci sme to nikdy nedokázali pochopiť. Len sme mu ticho závideli. Odpočívaj v pokoji,“ napísali jeho kamaráti zo školských lavíc.

Bývalý kriminalista Matej Snopko vysvetlil, že útoky na ľudí v ich obydliach bývajú väčšinou cielené. „Útočiaci človek na to môže mať viacero dôvodov. Buď má s obeťou nejaký konflikt, alebo zámer. Môže v tom byť pomsta, sexuálna túžba – keď si obeť vopred vyhliadne – alebo obyčajná náhoda, pričom často svoju úlohu zohrávajú aj návykové látky,“ povedal Snopko. Agresorovi omámenému alkoholom či inými drogami podľa neho môže zrazu napadnúť, že sa na niekoho vrhne alebo ho znásilní. Obeť sa bráni a dochádza k fyzickým potýčkam, ktoré sa niekedy končia tragédiou. Ďalším dôvodom na útok priamo v byte či dome môže byť, že násilník si pomýli vchod alebo osobu, na ktorú útočí. „Najfrekvento­vanejším motívom je však krádež. Zlodej ide lúpiť, a keď ho pri tom obeť prichytí a bráni sa pred ním, pre zmocnenie sa jej majetku ju zabije,“ uzavrel Snopko.

VIDEO: Spomienka na 16-ročného študenta v žilinskom gymnáziu.

Video

© Autorské práva vyhradené

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #vražda