Kauza Berlinka: podnikateľ neplatí štátu žiadny nájom

Exkluzívne priestory kaviarne Berlinka v centre hlavného mesta môže prevádzkovateľ používať zadarmo. Známy podnik sa nachádza v Slovenskej národnej galérii, v budove historického Esterházyho paláca na nábreží Dunaja. Najvyšší kontrolný úrad tvrdí, že galéria zmluvou o spolupráci, ktorá prevádzkovateľovi umožnila nulové nájomné, porušila zákon.

19.05.2019 18:21
Berlinka / kaviaren / Foto: ,
Berlinka je na bratislavskom Námestí Ľudovíta Štúra, v tesnej blízkosti budovy Slovenskej národnej galérie.
debata (9)

Slovenská národná galéria (SNG), spadajúca pod rezort kultúry, sa pri nakladaní s majetkom vyhla postupom podľa zákona o správe štátu.

„Galéria nepostupovala účelne a s maximálnou hospodárnosťou v zmysle zákona, keď v roku 2015, po rekonštrukcii kaviarne Berlinka, podpísala zmluvy o spolupráci s vybranou spoločnosťou,“ uviedol hovorca Najvyššieho kontrolného úradu Marek Papajčík s tým, že prevádzkovateľ asi tri mesiace neplatil ani za energie. K náprave došlo až podpisom dodatku k zmluve o spolupráci, na základe ktorého prevádzkovateľ mesačne uhrádza za energie 480 eur s DPH.

Alexandra Homoľová, zástupkyňa generálnej riaditeľky SNG, tvrdí, že priestory kaviarne Berlinka nie sú v prenájme. Galéria ich podľa nej prenajíma len formou krátkodobých nájmov rôznym partnerom na akcie, ktoré sa tam konajú. Z toho vraj majú finančné aj iné benefity.

Zdôraznila, že priestormi disponuje galéria a sú využívané ako miesto na realizáciu celého spektra aktivít. „Našich vlastných, ale aj množstva konferencií, tlačoviek, krstov kníh, koncertov či uvedení filmov. Kaviareň predstavuje pre galériu nielen zdroj príjmov, ale aj dôležitú platformu kultúrnej scény, na ktorej fungovanie sme hrdí,“ povedala.

Faktom však zostáva, že kaviarenské služby v Berlinke ponúka spoločnosť Mayard, ktorú založil Rastislav Pazdernatý. Zmluva pritom nerieši ani symbolické nájomné pre kaviareň. Obľúbený podnik je otvorený denne od desiatej do dvadsiatej, na webovej stránke má zverejnené aj kontaktné čísla na informácie či rezerváciu reštaurácie.

Hovorkyňa SNG Bohdana Hromádková vysvetlila, že okrem kaviarenských služieb zabezpečuje firma Mayard aj katering pre akcie prebiehajúce v Berlinke.

„Galéria využíva personál a skúsenosti z prevádzkovania kaviarenských činností tejto spoločnosti, ktorá poskytuje našim návštevníkom obvyklý kaviarenský komfort na profesionálnej úrovni. Termíny a obsadenosť určuje SNG, pričom vlastné programy majú prioritu,“ prízvukuje hovorkyňa s tým, že tento model prevádzky považujú za ideálny.

Pazdernatý sa k situácii najskôr vyjadriť nechcel. Telefonicky ho Pravda zastihla na dovolenke v zahraničí, na kontrolu v kaviarni reagoval len stručne.

„Keďže pokračujeme ďalej, pravdepodobne je všetko v poriadku,“ povedal. Neskôr poslal aj dlhšie stanovisko. Podľa neho predtým SNG prevádzkovala Berlinku vo vlastnej réžii, no skončila v strate a mala zlé hodnotenia na sociálnych sieťach. „Zlé skúsenosti mali aj s predchádzajúcim nájomcom. Preto sa rozhodli pre tento model, ktorý je na prvý pohľad neštandardný, ale ponúka galérii možnosť rozhodovať o tom, aké akcie sa tam budú konať,“ pripomenul podnikateľ. On vraj prevzal prázdny priestor, vybavil ho mobiliárom, zariadil bar, kuchyňu a zamestnal ľudí.

„Áno, neplatím nájomné, ale nemám dosah na to, keď si chce galéria v Berlinke robiť akcie, ktoré sú z komerčného hľadiska mínusové. Napríklad už len tým, že platím zamestnancov,“ podotkol Pazdernatý. Doplnil, že pri komerčných akciách platia záujemcovia nájomné priamo galérii. „Čiže SNG na priestore, ktorý my prevádzkujeme a stojí nás náklady, zarába,“ uzavrel.

Rezort kultúry sa k celej veci vyjadril len stručne. „Hlavným predmetom záujmu ministerstva je momentálne prebiehajúca rekonštrukcia a práce na obnove výstavných priestorov SNG, ktorá podlieha našej internej kontrole,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Barbora Palovičová.

Člen Realitnej únie SR Jan Vundr sa s podobným prípadom vo svojej praxi doteraz nestretol. „Nepovažujem to za štandardné,“ podotkol skúsený maklér. Suma za prenájom nebytových priestorov závisí najmä od záujemcov, no rozhodujúca je aj lukratívnosť lokality.

„Najfrekvento­vanejšie a obchodne strategické (nebytové priestory) sú, samozrejme, najdrahšie. Práve historické centrá, miesta a ulice, kde sa vyskytuje veľa ľudí, sú najatraktívnejšie,“ povedal Vundr s tým, že najnižšie ceny sa objavujú na vyšších podlažiach či menej frekventovaných zónach. Upozornil, že každý si cenu určuje individuálne, preto niekedy dochádza k veľkým rozdielom.

„Vo všeobecnosti je priemerná výška mesačného nájmu v lukratívnych častiach Bratislavy 38 eur za štvorcový meter. Výnimkou je úplné historické centrum a rušné ulice ako Michalská, Laurinská či napríklad Hviezdoslavovo námestie, kde výška nájmu presahuje zverejňovaný priemer,“ dodal maklér.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #nájom #Berlinka