V Žiline havaroval autobus so 40 cestujúcimi, desiatky sa zranili

V žilinskej časti Zádubnie došlo k nehode autobusu mestskej hromadnej dopravy, v ktorom sa nachádzalo 40 ľudí. Autobus zišiel z cesty, zostal v jarku naklonený nabok. Príčina nehody nie je zatiaľ známa. „Nahlásili nám ju krátko pred štrnástou hodinou. Po príchode na miesto sme autobus zabezpečili proti vzniku požiaru a pohybu. Jednu vážne zranenú osobu vrtuľníkom transportovali do nemocnice,“ povedal riaditeľ žilinských hasičov Jaroslav Kapusniak.

20.05.2019 14:52 , aktualizované: 19:10
debata (7)

VIDEO: Pozrite si video z nehody v Žiline.

Video

Počet zranených pri nehode stúpol na 25 a medzi nimi bolo 11 detí. Informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (ZZS) SR Alena Krčová. Spolu zasahovalo až šesť posádok pozemných záchranárov a jedna posádka leteckých záchranárov," doplnila Krčová.

Na miesto nehody prišiel aj riaditeľ Okresného dopravného inšpektorátu v Žiline Marián Večerík. „Vodič autobusu zišiel zo zatiaľ nezistených príčin mimo cesty vpravo,“ informoval Večerík. Pripomenul, že ostatným cestujúcim poskytli hasiči evakuačný autobus. „Zavinenie nehody je v štádiu vyšetrovania, v tejto chvíli sa k tomu nevyjadríme,“ do­dal.

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Žiline Jana Balogová uviedla, že dychová skúška u vodiča autobusu požitie alkoholických nápojov nepotvrdila. „Okolnosti dopravnej nehody vyšetruje polícia v Žiline,“ dodala.

Obyvatelia časti Zádubnie tvrdia, že nejde o prvú vážnu nehodu v tejto lokalite. „Pri jednej nedávno zahynul človek. Autá tadiaľto lietajú ako divé a keďže tu nemáme chodníky, necítime sa bezpečne,“ priblížila jedna z miestnych. „Treba s tým už niečo,“ krútila nahnevane hlavou. Viacerí jej slová potvrdili. „Na chodníky vraj nie sú peniaze, ale už by sa s tým konečne malo niečo robiť,“ súhlasila s ňou skupinka ľudí opodiaľ.

V linkovom autobuse sa podľa hovorkyne skupiny Falck Kataríny Načiniakovej viezli prevažne deti. „Deväť osôb smerovalo do žilinskej nemocnice, ostatní pacienti sú transportovaní do Čadce a okolia,“ spresnila hovorkyňa.

Leteckí záchranári zo Žiliny si do svojej starostlivosti prevzali 72-ročného muža, ktorý utrpel poranenie hlavy, hornej a dolnej končatiny. „Po poskytnutí primárneho ošetrenia bol v transportnej sedačke z miesta evakuovaný a v stabilizovanom stave letecky prevezený do Fakultnej nemocnice v Žiline,“ opísala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Zuzana Hopjaková.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #havária #autobus