Po nesprávne podanej transfúzii krvi zomrel v košickej nemocnici muž

V košickej nemocnici došlo k fatálnemu zlyhaniu personálu. Po nesprávne podanej transfúzii krvi prišiel o život 51-ročný muž. Pacient bol hospitalizovaný v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura v Košiciach. Nemocnica pochybenie priznala a vyhodila troch zamestnancov.

20.05.2019 16:21 , aktualizované: 16:45
debata (31)

Nemocnica sa ospravedlnila a prijala opatrenia, aby sa podobným situáciám v budúcnosti predchádzalo. „Vyjadrujeme hlbokú ľútosť nad daným prípadom a aj touto cestou sa ospravedlňujeme. Okamžite sme pristúpili k adekvátnym opatreniam – ukončili sme pracovný pomer s tromi zamestnancami, preškolili sme transfúznych lekárov a sestry v oblasti zásad správnej praxe odberu a označovania vzoriek, zmenili sme povinnosť archivovania bedside testov. Uvedeného prípadu je nám nesmierne ľúto," informovala hovorkyňa košickej nemocnice Ivana Stašková.

Prípad sa mal stať ešte v marci, muž mal umrieť o mesiac na to.

O jednoznačné zlyhanie personálu ide aj podľa záchranára Viliama Dobiáša. „Pokiaľ dôjde k podaniu nesprávnej krvnej transfúzie, tak môže dôjsť k rozpadu krviniek a zlyhaniu obličiek. Ak by mu podali krv s rovnakou krvnou skupinou, tak tam môže byť nejaká zvýšená teplota, triaška, ale nie takáto reakcia," hovorí Dobiáš. Podľa neho je proces podávania krvi dobre kontrolovaný. „Sú tam vždy prítomní dvaja ľudia – lekár a sestra. Tá kontrola je predpísaná, je presný postup, čo treba spraviť, evidentne sa niekde stala chyba," hovorí. Záchranár nevylučuje, že krv, ktorú mužovi podali, mohla byť nejakým spôsobom poškodená nesprávnym skladovaním, nepokladá to však za pravdepodobné. „Krv sa kontroluje, aj keď ide z krvného skladu, keby tam boli nejaké viditeľné zmeny, tak by si to pravdepodobne všimli, ale tých možností, prečo sa tento prípad stal, je viac," hodnotí Dobiáš.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #krv #transfúzia