Košický štrajk: nahnevaní ľudia hodiny čakali na taxíky

Vodiči mestskej hromadnej dopravy v Košiciach sa nezľakli a ráno o 8.hodiny vstúpili do ostrého štrajku. Ten potrvá až do 12.hodiny. Požadujú zvýšenie platov o 10 percent.

22.05.2019 07:00 , aktualizované: 17:28
debata (35)

VIDEO: Štyri hodiny nechodili električky a autobusy v Košiciach. Cestujúci boli nahnevaní, niektorí stáli na zastávkach zbytočne, iní dlho čakali na taxík. Viac reakcií vo videu.

Video

Po 8. hodine ešte boli na cestách autobusy, ktoré museli dôjsť na konečnú, kde ostali stáť.

Jazdia iba električky do železiarní a špeciálna autobusová linka s označením „H“, ktorá robí okruh zo Staničného námestia k nemocniciam v meste. V tomto prípade ale nastala menšia zmena, pretože vypravené mali byť dva autobusy, aby chodili pravidelne každú štvrťhodinu, no jeden z nich sa však do ulíc nedostal. Dôvody nepoznal ani dispečer. Jeden autobus tak okružnú cestu absolvuje za polhodinu.

Mnohí cestujúci už boli o štrajku informovaní. „Viem, že je, čítala som to na internete. Tak pôjdem do školy pešo,“ uviedla študentka. To, že doprava nejazdí, prekvapilo pána, ktorý prišiel z Popradu a chcel ísť do nemocnice. „Myslel som si, že je až popoludní. Asi pôjdem taxíkom,“ podotkol.

Na električkových zastávkach mestskí policajti informujú o štrajku a aj o možnosti použiť autobusovú linku „H“. Podobne tak robí na Staničnom námestí aj dispečer dopravného podniku.

Situáciu prišiel priamo na Staničné námestie skontrolovať ráno aj primátor Košíc Jaroslav Polaček. Potvrdil svoje slová, že zvýšenie platov pre zamestnancov dopravného podniku by v tomto roku malo nastať, ale konkrétne návrhy viem predložiť až 1.júla.

„Je to druhý nezákonný štrajk. Mrzí ma, že odboroví predáci, ktorí by mali poznať zákon, sa tvária, že to pre nich neplatí,“ uviedol primátor. Odboroví predáci si stoja za svojím a tvrdia, že postupujú v súlade so zákonom a štrajk je legálny.

Pre štrajk sa rozhodli v pondelok

Odborári sa pre štrajk rozhodli, keď sa v pondelok nedohodli s vedením mesta. Žiadali o písomnú záruku, že 1. júla pred zamestnancov podniku predstúpi primátor Jaroslav Polaček s konkrétnym návrhom. Ten im totiž sľuboval pri proteste minulý týždeň vo štvrtok.

Generálny riaditeľ spoločnosti Vladimír Padyšák zobral požiadavky na vedomie, ale so zamestnancami sa nedohodol. Vyhlásil, že štrajk je nezákonný.

Ako podnik potrestá štrajkujúcich?

Účasť vodičov na štrajku je dobrovoľná. „Vodiči autobusovej a električkovej dopravy, ktorí budú na trase linky, dôjdu na konečnú a až tam sa zapoja do štrajku,“ uvádza sa v pokynoch pre zamestnancov.

Mesto vydalo vyhlásenie, podľa ktorého Polaček viackrát deklaroval nielen počas zhromaždenia zamestnancov, ale aj na opakovaných stretnutiach s odborármi, že 1. júla predstaví celý balíček ozdravných opatrení vrátane ďalšieho nastavenia fungovania dopravného podniku.

Zároveň však dopravný podnik vyzval všetkých zamestnancov, aby rešpektovali platné zákony ako aj Ústavu SR a nerobili z Košičanov rukojemníkov svojich požiadaviek.

„Každý takýto štrajk spôsobuje dopravnému podniku nemalé škody, preto každého z Vás osobne žiadam, buďte zodpovední a neprispievajte k už aj tak zložitej a stále kritickej situácii v podniku,“ apeloval na zamestnancov Padyšák.

Zároveň mestská spoločnosť informovala zamestnancov, že v prípade účasti na nezákonnom štrajku vyvodí firma voči každému osobnú zodpovednosť.

Do nemocníc pôjdu náhradné spoje

Dopravný podnik sa na štrajk pripravil a počas výpadku dopravy medzi 8. až 12. hodinou bude zabezpečená náhradná doprava s označením „H".

Táto linka bude zabezpečovať dopravu do košických nemocníc na trase Staničné Námestie – Námestie Osloboditeľov – Nová Nemocnica – Železníky – Stará Nemocnica – Námestie osloboditeľov-Staničné Námestie. Autobusy na tejto trase budú premávať minimálne v 15-minútových intervaloch a budú zastavovať na všetkých zastávkach, ktoré sa nachádzajú na tejto trase.

Zároveň budú premávať električkové linky R1 a R7 do a z U. S. Steelu, ktorú budú jazdiť podľa platného grafikonu

Vodiči košickej mestskej hromadnej dopravy po prvý raz zastavili električky a autobusy v ostrom štrajku 9. mája v rannej špičke od 7. do 9.hodiny, čo spôsobilo problémy študentom aj pracujúcim.

Napätá situácia vládne v košickom dopravnom podniku už od marca, keď odborári vyhlásili štrajkovú pohotovosť.


Video: Do 12. hodiny budú v Košiciach jazdiť len núdzové spoje. Vodiči mestskej dopravy totiž žiadajú zvýšenie platov. Mesto hovorí o nezákonnom štrajku, cestujúci sú prekvapení a raj majú taxikári…

Video

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #štrajk MHD