Petržalské škôlky budú od júna bez riaditeliek

Riaditeľky petržalských škôlok dodržali slovo a 21 z nich sa ku koncu mája vzdalo svojej funkcie. Vraj ich k tomu dotlačilo vedenie mestskej časti. Starosta Ján Hrčka však chystá zásadné zmeny, chce aby 24 škôlok viedlo len šesť riaditeliek.

23.05.2019 13:51 , aktualizované: 18:38
riaditeľky škôlky v petržalka, Králiková, Šimková Foto: ,
Riaditeľky petržalských škôlok včera oznámili, že sa vzdávajú svojich funkcií. Na snímke v popredí Emília Šimková z MŠ Pifflova (vľavo) a Mária Králiková z MŠ Iľjušinova.
debata (43)

Hrčka tento týždeň avizoval, že do miestnych škôlok by sa prednostne mali dostávať deti s trvalým bydliskom v Petržalke. Dosiahnuť to chce zavedením 300-eurového mesačného poplatku, ktorý by však zastupiteľstvo petržalským deťom znížilo na 30 eur.

Podľa riaditeliek sa mesačné poplatky v Petržalke zvyšujú na 300 eur len kvôli štyrom deťom. „Tento rok bude do materských škôl prijatých 869 detí, z toho len 12 mimopetržal­ských. Z nich je osem detí zamestnancov. Pýtam sa, či je nutný tento cirkus kvôli štyrom deťom," hovorí petržalská poslankyňa Iveta Plšeková.

„Dôvodom nášho odchodu je dlhodobé zasahovanie do odbornosti riaditeliek a to, že sú spochybňované naše rozhodnutia a naše postupy," vysvetľuje rozhodnutie Emília Šimková, riaditeľka MŠ Pifflova.

Odstupujúce riaditeľky tvrdia, že ich starosta požiadal o osobné údaje detí vrátane trvalého bydliska. „Pán starosta nás priamo navádza, aby sme porušili zákon, tieto informácie môžu byť použité len pre potreby materských škôl," objasňuje Mária Králiková, riaditeľka MŠ Iľjušinova. Preto už aj podali podnet na Generálnu prokuratúru.

So zámerom starostu nesúhlasí ani časť poslancov. Podľa nich gro celého problému je v nedostatočných kapacitách, riešením by bola rekonštrukcia objektu na Hrobákovej ulici, ktorý patrí mestu. „Keby starosta požiadal mesto o zverenie objektu a začal ho prerábať na materskú školu, tak dnes tu nemusíme sedieť," dodala Plšeková.

Starostu Hrčku postup riaditeliek neprekvapil, o ich úmysle podávať výpovede vedel už dlhšie. Podľa neho je tiež problém v nedostatočnej kapacite škôlok, rekonštrukciu budovy na Hrobákovej však pokladá za nákladnú. „Intenzívne pracujeme na rozšírení kapacít v mestských školách, v priebehu troch-štyroch rokov by sme vedeli rozšíriť kapacity až o 30 tried, a to za rozumnú cenu," tvrdí starosta. Podľa jeho slov tri nové triedy by mali fungovať už do konca tohto roka. Petržalka je najväčším slovenským sídliskom, nápor na škôlky je obrovský a stále sa zväčšuje. „Ak máte nedostatok miest v materských školách, tak vždy budete mať niekoho nespokojného. Len som chcel, aby boli jasne stanovené pravidlá. Aby aj rodičia detí, ktoré do škôlky nevzali, vedeli, že to je kvôli pravidlám," bráni svoj návrh Hrčka.

Spochybňuje aj štatistiky riaditeliek o počte mimopetržalských detí. Hovorí, že ich je až 450 a riaditeľky neoverujú trvalé pobyty.

Starosta pripravuje zmenu celej štruktúry škôlok. „Chcem znížiť ich počet. Je nonsens, aby sme mali dvojtriedne materské školy, v ktorých riaditeľka riadi tri učiteľky. Deklaroval som, že by som chcel mať zhruba šesť oficiálnych materských škôl, ktoré by mali elokované pracoviská," hovorí o budúcnosti Hrčka.

Riaditeľky jeho víziu odmietajú s tým, že je protizákonné. Podľa ministerstva školstva však zákon takéto riešenie pripúšťa. „Školu riadi riaditeľ. Elokovaným pracoviskom sa rozumie trvalo zriadený uzatvorený priestor, v ktorom sa uskutočňuje pravidelná výchovno-vzdelávacia činnosť a riadi sa školským vzdelávacím programom školy, ktorej je súčasťou, alebo výchovno-vzdelávacím programom školského zariadenia, ktorého je súčasťou," reagoval rezort. Takže jedna riaditeľka môže riadiť len jednu školu, alebo jednu školu, ktorej súčasťou sú elokované pracoviská.

O návrhu všeobecne záväzného nariadenia, ktorý zavádza 300-eurový mesačný poplatok pre mimopetržalské deti, sa malo hlasovať koncom júna, poslanci však pre alarmujúcu situáciu so škôlkami, keď vlani odmietli až 600 žiadostí, zbierajú podpisy na zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #škôlky #Petržalka