Riaditeľa školy súd uznal za alkohol vinným. Stále je vo funkcii

Dvoma rokmi zákazu šoférovania potrestal Okresný súd v Spišskej Novej Vsi riaditeľa základnej školy v Rudňanoch. Peter Fischer si rozsudok vypočuť neprišiel, iba jeho právny zástupca. V súdnej sieni bolo niekoľko učiteliek, ktorým sa nepozdáva postup zriaďovateľa, že aj po tom, čo riaditeľa opitého prichytili za volantom, zostal vo svojej funkcii. Starosta Rastislav Neuvirth tvrdí, že čaká na právoplatný rozsudok. Ten ani po piatku nie je, keďže sa prokurátor odvolal. Vec teraz poputuje na košický krajský súd.

24.05.2019 17:08
debata

Riaditeľa vlani v septembri na jednej z ulíc v Spišskej Novej Vsi zastavila policajná hliadka. Šoféroval auto po tom, čo si dal podľa slov, ktoré uviedol v zápisnici, tri vodky. Policajti mu v dychu namerali dve promile a obvinený bol z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. V superrýchlom konaní mu sudkyňa uložila trest zákazu činnosti viesť všetky druhy motorových vozidiel po dobu 24 mesiacov. Riaditeľ svoje konanie oľutoval a uviedol vtedy, že si je vedomý toho, že príde o prácu, pretože stratil bezúhonnosť. K vine sa priznal a uznal ju. Nízky trest sa nepáčil prokurátorovi, ktorý požadoval aj pokutu, prípadne podmienečný trest odňatia slobody. Tak sa celá záležitosť dostala pred okresnú sudkyňu.

Súd v piatok popoludní trval krátko, na predošlom pojednávaní si ešte sudkyňa vyžiadala od zamestnávateľa, teda obce, ktorá je zriaďovateľom základnej školy, charakteristiku osoby riaditeľa. Posudok bol v prospech Fischera, ktorý do Rudnian na základnú školu nastúpil ešte v roku 1999 ako učiteľ telesnej výchovy a geografie a dotiahol to na riaditeľský post.

„Počas jeho pôsobenia došlo k modernizácii školy a zrealizoval viaceré zmeny, napríklad zaviedol kamerový systém či zaviedol elektronickú žiacku knižku,“ píše sa v posudku. Spomína sa v ňom aj fakt, že posledné dva roky mal problémy v manželstve, čo mohlo spôsobiť jeho prehrešok, keď si vypil a sadol za volant. „Prínos prevyšuje jeho zlyhanie,“ ukončila čítanie posudku sudkyňa.

Svojho mandanta obhajca opísal ako človeka, ktorý dostal dôveru školskej rady a podporili ho listom aj zamestnanci školského zariadenia.

Sudkyňa napokon rozhodla, že sa riaditeľ dopustil trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky a stanovila trest 24 mesiacov zákazu šoférovať všetky motorové vozidlá. Prokurátor sa ihneď odvolal.

Advokát Tibor Bašista odchádzal zo súdu spokojný, pretože jeho klient dostal taký istý trest ako v superrýchlom konaní. „Odvolať sa neplánujeme,“ zdôraznil Bašista.

Výška trestu nezaujímala učiteľku Danku Kunstovú, ktorá spolu s niekoľkými kolegyňami bola na vypočutí rozsudku. „Podstatné je, že spáchal trestný čin a zriaďovateľ by mal použiť zákon a nemal by ho nechať vo funkcii riaditeľa,“ vyjadrila sa Kunstová. Zareagovala aj na list pracovníkov školy, ktorí riaditeľa podporili. Dokopy ich malo byť až 50, pričom okrem pedagógov ho podpísali aj kuchárky a upratovačky. „Dokopy je nás na škole 63 ľudí, iba 11 učiteliek podporný list nepodpísalo. Myslím si však, že niektorí ho podpísali v časovom strese a možno aj preto, že sa obávali, že prídu o miesto. Zriaďovateľ mal riaditeľovi pozastaviť činnosť,“ trvá na svojom učiteľka, podľa ktorej v škole čoraz viac stúpa napätie.

Starosta obce tvrdí, že bude postupovať podľa zákona a počká na právoplatný rozsudok. „Riešil som to s radou školy na zasadnutí. Rada dala podporné stanovisku smerom k dôvere a súhlasné stanovisko s doterajším postupom zriaďovateľa. Nemám žiadnu sťažnosť od zamestnancov, že je zlá atmosféra,“ konštatoval Neuvirth. Riaditeľa nechal vo funkcii z viacerých dôvodov. „Máme až 90 percent rómskych žiakov a je pre nás prioritou zabezpečiť plnú funkčnosť školy,“ predstavil jeden z dôvodov starosta.

Podľa ministerstva školstva mal zamestnávateľ až do právoplatného rozhodnutia súdu pozastaviť riaditeľovi výkon pedagogickej činnosti, ak proti nemu bola podaná obžaloba pre spáchanie úmyselného trestného činu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol za volantom #Rudňany