Prvé sväté prijímanie v Trnave poznačil incident. Rodičia nechceli, aby ich deti sedeli s rómskym dievčaťom

Skupina trnavských detí v sobotu absolvovala prvé sväté prijímanie v Bazilike svätého Mikuláša. Slávnosť sa uskutočnila podľa zaužívaných zvyklostí, hoci niekoľko hodín predtým hrozil incident. Prípravu oslavy totiž narušila skutočnosť, že niektorí rodičia si neželali, aby rómske dievča sedelo pred oltárom v lavici s ostatnými.

25.05.2019 19:05
debata

Matka dievčaťa to napísala na sociálnu sieť a rozvírila diskusiu. „Viete mi niekto poradiť, kde podať sťažnosť na faru pre diskrimináciu? Máme absolvovať, teda dcérka, prvé sväté prijímanie, boli sme na spovedi a rodičia tých detí chcú, aby moja dcéra nesedela vpredu s ostatnými detičkami, že my ako rodina máme sedieť vzadu,“ napísala matka. Doplnila, že neskôr dostala ponuku, že dieťa môže prijímanie absolvovať aj osobitne.

Prijímanie v sobotu v bazilike absolvoval aj syn predsedu Trnavského kraja Jozefa Viskupiča. Ten sa o probléme dozvedel až vchádzajúc do baziliky. „Situácia bola pred začiatkom taká, že dievča malo sedieť samostatne vzadu v jednej lavici,“ opísal situáciu pre TASR Viskupič. Kontaktoval kaplána a povedal mu, že preňho je „takýto príklad segregácie neprípustný“ a bol by rád, keby kaplán súhlasil s tým, že dievča bude sedieť spolu s rovesníčkami. „Napokon súhlasil, informoval som o tom prítomné katechétky, ktoré s deťmi boli, a obrad sa uskutočnil tak, že všetky sedeli pokope,“ dodal Viskupič. V záverečnej reči, ktorú Viskupič za rodičov podľa plánu predniesol, poďakoval kaplánovi, že sa zachoval správne, lebo „pred tvárou Boha sme si všetci rovní“.

„Nepredpokladal som, že toto sa môže udiať v mojom meste. Náhoda chcela, že rovno pri prijímaní, kde bol môj syn. Som rád, že vznikla dohoda, a dúfam, že dievčatko si to všimlo čo najmenej,“ uviedol Viskupič.

debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #diskriminácia