Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici oslavuje 130. výročie svojho vzniku

Stotridsať rokov interpretácie histórie – týmto výstižným názvom oslavuje Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici 130. výročie svojho založenia. Pri tejto príležitosti sprístupnili výstavu s rovnomenným názvom, ktorú až do 24. novembra 2019 môžete navštíviť v Thurzovom dome na Námestí SNP v Banskej Bystrici.

27.05.2019 14:13
Thurzov dom, Stredoslovenské múzeum Foto:
V Thurzovom dome v Banskej Bystrici otvorili výstavu Stotridsať rokov interpretácie histórie.
debata

Výstava je oslavou všetkých osobností a ľudí, ktorí sa zaslúžili o vznik múzea a zachovanie vzácnych zbierok pre ďalšie generácie. „Vzdajme hold minulému a súčasnému. Mostom v čase nech sú vzácne zbierkové predmety z fondu Stredoslovenského múzea,“ vyjadril posolstvo a myšlienku výstavy jej autor a kurátor PhDr. Filip Glocko. Stredoslovenské múzeum odomklo trezory svojich depozitov a návštevníci môžu obdivovať predmety, ktoré doposiaľ nemali možnosť vidieť.

Žiadosť o vznik mestského múzea predložil Dr. Štefan Holesch, hlavný notár mesta Banská Bystrica. Za najvhodnejšiu budovu mesto vybralo Matejov dom. Prvá múzejná expozícia v Matejovom dome bola slávnostne otvorená 17. októbra 1909. Prvými kustódmi, ktorí položili základy múzejnej tradície v meste, boli Jozef Schweng, Dr. Samuel Bothár a Dr. Štefan Holesch.

Príbeh cínovej krstiteľnice

Kustódi kedysi vymýšľali najrôznejšie spôsoby, ako pre múzeum získať vzácne predmety. Kuriózny príbeh sa spája s cínovou krstiteľnicou z roku 1726. „Cínová krstiteľnica z kostola v Hronseku je jedným z najväčších lupov, ktoré sa podarilo dostať Kornelovi Divaldovi, autorovi prvej expozície, do Mestského múzea. Hronseckému farárovi vtedy navrhol, či by nechcel vymeniť starú cínovú krstiteľnicu, ktorá už „dosluhovala“, za novú, krajšiu, drevenú, vyrezávanú v modernom štýle. Ten dal Divaldovi za pravdu a múzeum tak získalo vzácnu starožitnosť, ktorá je dnes priamym dokladom remeselného majstrovstva našich cinárov,“ prezrádza autor výstavy.

Cínová krstiteľnica z roku 1726, s ktorou sa... Foto: Stredoslovenské múzeum
SNM, krstiteľnica Cínová krstiteľnica z roku 1726, s ktorou sa spája kuriózny príbeh.

V Thurzovom dome sú vystavené mnohé výnimočné zbierkové predmety, ktoré neboli veľmi dlho alebo vôbec prezentované verejnosti. 100. výročie úmrtia M. R. Štefánika pripomína pamiatka na jeho ekvádorskú výpravu zo začiatku 20. storočia tzv. tsantsa, trofej poľovníkov hláv kmeňa Šuárov. Ide o zmenšenú ľudskú hlavu, ktorú si Indiáni vyrábali počas návratu z vojnovej výpravy. Bohatosť a rôznorodosť zbierkového fondu Stredoslovenského múzea dokazuje aj najstaršia modrotlač na Slovensku z roku 1783. Neoceniteľnú a mimoriadne rozmanitú prácu reštaurátorov a konzervátorov odhalia vzácne zreštaurované mortuáriá, obrazy, nábytok či kroje.

„Stredoslovenské múzeum je najstaršou muzeálnou inštitúciou v Banskej Bystrici a druhou najstaršou v kraji. Na výstave predstavíme najstaršie a najvzácnejšie zbierkové predmety z každého múzejného fondu i reštaurátorov, ktorí sa podieľali na záchrane našich vzácnych zbierok,“ dopĺňa PhDr. Marcel Pecník, riaditeľ Stredoslovenské­ho múzea.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici