Len ôsmak dvakrát bodol spolužiaka

V pivnici rozostavanej bytovky v Dubnici nad Váhom mal ôsmak Daniel O. bodnúť rovnako starého Andreja E. Jedna rana mierila na chrbát, druhá do brucha. Chlapec s poraneným žlčníkom a pečeňou bojuje o život v nemocnici na bratislavských Kramároch. Podľa rozhodnutia okresného súdu útočník musí nosiť elektronický náramok. Je obvinený zo zločinu vraždy v štádiu pokusu.

28.05.2019 17:27
debata (53)

VIDEO: Pozrite si vo videu TV Pravda tragické miesto útoku žiaka základnej školy na svojho spolužiaka. Dozviete sa tiež ako to vidí riaditeľka a aké kroky podnikla.

Video

Incident sa odohral minulý týždeň vo štvrtok. Polícia o prípade mlčí, preto sa možno len domnievať, prečo Daniel zodvihol nôž proti kamarátovi. Podľa našich informácií chlapci v pivnici popíjali.

Daniel po čine ušiel a Andrej sa z posledných síl vyplazil z pivnice. Na detskom ihrisku pred domom si ho všimol 21-ročný muž, ktorý zavolal políciu i záchranárov. Chlapca previezli do nemocnice v Bratislave. Jeho stav by už mal byť stabilizovaný. Po Daniela si prišli policajti domov k rodičom.

V utorok trenčiansky okresný súd rozhodoval o väzbe pre Daniela. „Obvinený mladistvý môže byť vzatý do väzby len vtedy, ak účel väzby nemožno dosiahnuť inak. V tomto prípade sudca dospel k záveru, že účel preventívnej väzby, teda aby obvinený nepokračoval v trestnej činnosti, je možné dosiahnuť aj iným spôsobom než samotným vzatím do väzby,“ povedal hovorca trenčianskych súdov Roman Tarabus.

Súd prijal záruku dôveryhodnej osoby, starého otca obvineného, jeho písomný sľub, že vnuk povedie riadny život. Nariadil tiež dohľad probačného a mediačného úradníka. Daniel nesmie Andreja kontaktovať, nesmie sa k nemu priblížiť na vzdialenosť menšiu ako 50 metrov, nesmie požívať návykové látky. Založili mu elektronický náramok. Tarabus dodal, že prokurátor žiada útekovú, kolúznu a preventívnu väzbu a voči rozhodnutiu súdu sa odvolal.

Obaja chlapci chodia do ôsmeho ročníka rovnakej základnej školy. Podľa spolužiakov sú kamaráti a nikdy nemali medzi sebou problémy. „Útočník i obeť nevykazovali žiadne známky patologického správania. Pochádzajú z rodín, ktoré sú usporiadané. Neboli žiadne náznaky, že by mohlo k niečomu takémuto dôjsť. Obaja prospievajú, nemajú výrazné výchovné problémy,“ zhodnotila ich riaditeľka školy Soňa Kačíková.

V prípade dokázania viny hrozí Danielovi trest 20 až 25 rokov, ktorý sa v prípade mladistvého znižuje na polovicu.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #žiaci #nôž #Dubnica nad Váhom