Bratislava deklaruje, že po minulotýždňovom incidente zvýši bezpečnosť v MHD

Mesto Bratislava chce po minulotýždňovom incidente, keď bol v autobuse napadnutý manželský pár, zvýšiť bezpečnosť vo vozidlách MHD. V budúcnosti bude všetky nákupy nových vozidiel MHD realizovať samospráva s podmienkou, že v nich budú zabudované bezpečnostné kamery. Zatiaľ chce mesto a Dopravný podnik Bratislava (DPB) všetky nočné linky MHD, kde je zvýšené riziko takýchto incidentov, zabezpečiť funkčným kamerovým systémom.

29.05.2019 09:55 , aktualizované: 16:48
debata (18)

„V krátkom čase v spolupráci s políciou aj mestskou políciou príde k prehodnoteniu predpísaného postupu vodičov v prípade, že sa nejaký bezpečnostný incident vo vozidle odohráva,“ informoval TASR hovorca Bratislavy Peter Bubla. Samotnou témou je aj čo najrýchlejšie zabezpečiť prítomnosť polície na mieste činu. Mesto hľadá spôsob, ako verejnosť môže privolať hliadku aj bez toho, aby sa priamo vystavila ohrozeniu reálnym alebo potenciálnym agresorom. „Mestská polícia aj pre tieto prípady už buduje svoju špeciálnu zásahovú jednotku,“ podotkol Bubla.

Časť riešení je na strane DPB mesta a zložiek, ktoré zabezpečujú verejný poriadok. Výraznejšie nápomocní však môžu byť podľa samosprávy aj cestujúci. Mesto priznáva, že v prvom rade musia byť všetky vozidlá MHD vybavené kamerovým systémom tak, aby bezpečnostné zložky mali online spojenie s vozidlom MHD, v ktorom sa odohráva krízová situácia. „Rovnako musí byť k dispozícii kamerový záznam, aby bolo možné aj po prípadnom incidente jednoduchšie identifikovať agresora a pôsobiť na ďalších potenciálnych aj spätne odstrašujúcim príkladom,“ spresnil Bubla.

Bezpečnosť v MHD bola hlavnou témou stredajšieho stretnutia vedenia mesta, DPB, polície, mestskej polície a odborníkov z magistrátu. Stretnutie operatívne zvolal primátor Bratislavy Matúš Vallo. Reagoval tak na incident v autobuse bratislavskej MHD z 22. mája, keď medzi 23.00 a 23.30 h skupina doposiaľ neznámych mužov napadla manželský pár vo veku 50 a 52 rokov.

Vallo priznal, že konflikt sa odohral v autobuse, ktorý nebol vybavený bezpečnostnou kamerou. „Nedávny agresívny čin mladíkov voči manželskému páru v autobuse MHD tvrdo odsudzujeme a veríme, že čo najskôr príde k ich obvineniu aj k spravodlivému potrestaniu,“ vyhlásil Vallo so svojím tímom.

K incidentu došlo v autobuse linky 83 medzi zastávkami SAV a Damborského. „Skupinka štyroch doposiaľ neznámych cestujúcich sa správala hlučne, robila neporiadok a rozhadzovala po autobuse rôzne veci. Dvaja cestujúci manželský pár vo veku 50 a 52 rokov túto skupinku slušne napomenuli, na čo reagovali doposiaľ neznámi muži ich fyzickým napadnutím,“ uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff. Výtržníci spôsobili manželom rôzne zranenia a zlomeniny v oblasti tváre a z autobusu utiekli. Zranenia ženy si vyžiadali hospitalizáciu v jednej z bratislavských nemocníc.

Polícia hľadá svedkov napadnutia. V čase incidentu malo v autobuse cestovať 20 ľudí, ktorí po príchode policajtov už neboli na mieste. „Svedkovia tohto incidentu sa môžu prihlásiť osobne na ktoromkoľvek policajnom oddelení, prípadne tak môžu urobiť telefonicky na linke 158,“ vyzval Szeiff. Policajti incident vyšetrujú ako trestný čin ublíženia na zdraví a výtržníctva.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #napadnutie #MHD #výtržníci #DPB #matúš vallo