Starosta Petržalky sa ospravedlnil riaditeľkám škôlok

Kríza týkajúca sa petržalských škôlok je nateraz zažehnaná. Starosta tejto bratislavskej mestskej časti Ján Hrčka a 21 riaditeliek škôlok, ktoré dali výpovede, sa dohodli. Hrčka sa riaditeľkám v piatok verejne ospravedlnil.

31.05.2019 11:44 , aktualizované: 16:13
debata (10)
VIDEO: Starosta bratislavskej Petržalky Ján Hrčka priznal pochybenia zo strany mestskej časti a verejne sa ospravedlnil riaditeľkám tunajších materských škôl.
Video

Hrčka predstúpil pred novinárov spolu s riaditeľkami, ktoré minulý týždeň odstúpili zo svojich funkcií. „Dovoľte mi verejne priznať a ospravedlniť sa za pochybenia zo strany mestskej časti, ktoré vás mohli uviesť do právnej neistoty. Takisto sa ospravedlňujem za svoje výroky, ktoré mohli byť v niektorých prípadoch chápané ako urážlivé či znevažujúce vašu prácu, ale určite to nebol môj zámer," pokorne prečítal svoje ospravedlnenie. Starosta zároveň riaditeľkám prisľúbil, že mestská časť nebude obmedzovať ich zákonné kompetencie.

Pre zásahy zo strany starostu riaditeľky minulý týždeň hromadne odstúpili z funkcií. Starosta ich mal žiadať o osobné údaje detí či vytvárať tlak, aby sa niektoré škôlky na leto zatvorili. Riaditeľky pohoršili aj jeho vyhlásenia o tom, že miesta v škôlkach sa často priraďujú po známosti. Hrozilo, že 21 z 24 petržal­ských škôlok bude od júna bez vedenia. Po rokovaniach riaditeľky našli s Hrčkom spoločnú reč.

Škôlky budú fungovať v normálnom režime

Riaditeľky svoje odstúpenie z funkcií už nemôžu vziať späť, na ich miesta preto musí byť vypísané výberové konanie. „Naším záujmom je spolupracovať s mestskou časťou a spraviť všetko pre našich malých Petržalčanov. Prisľúbili sme, že ak sa dohodneme na spolupráci- a my máme záujem spolupracovať – tak sa do výberových konaní prihlásime. Prijali sme ospravedlnenie pána starostu, pre nás bolo toto vyhlásenie veľmi dôležité," zdôraznila Emília Šimková, riaditeľka MŠ Pifflova. Ukončenie výberových konaní je v rukách rád, ktoré fungujú pri každej škôlke a hája záujmy žiakov, rodičov a pedagógov. Trvať to môže dva až tri mesiace. Dovtedy súčasné riaditeľky prijali od starostu poverenie na riadenie.

Ešte minulý týždeň pritom Hrčka hovoril o zavedení nového systému fungovania škôlok. Počet riaditeliek sa mal znížil na šesť, pričom každá by viedla viacero škôlok. Teraz už hovorí o spoločných riešeniach. Zástupcovia samosprávy s riaditeľkami vytvoria pracovnú skupinu, ktorá vopred rozdiskutuje návrhy na zmeny.

Hrčka sa svojho plánu nájsť v škôlkach miesto pre všetky petržalské deti nevzdáva. „Bez rozširovania kapacít to nie je možné, kroky na to pripravené máme a budeme ich uskutočňovať. Do konca roka rozšírime materské školy o tri triedy, to je zvýšenie kapacity o 80 až 85 detí. Na budúci rok pribudne ďalších 4–5 tried a ďalší rok 7–8 tried. Máme harmonogram zhruba 15 nových tried v priebehu dvoch rokov," avizoval starosta. Podľa jeho slov samospráva bude stáť pred iným problémom – chýbať môžu učiteľky. „Nedostatok učiteliek v materských školách je problém, ktorý je akútny v celej Bratislave. Tu budeme musieť v spolupráci s pani riaditeľkami hľadať riešenia. Ani teraz nie sú plné stavy, možno budeme mať triedy, kde nám nebude mať kto učiť," myslí si Hrčka.

V hre je stále aj 300-eurový mesačný poplatok za škôlku pre mimopetržalské deti, ktorý asi najviac rozvíril hladinu. „Čo sa týka pravidiel ohľadom prijímania, je pripravený materiál všeobecne záväzného nariadenia, ktorého prijatie bude záležať na poslancoch, ale, samozrejme, budeme sa snažiť v maximálne možnej miere dohodnúť s pani riaditeľkami, aby to bolo zákonné, ale aj aby obyvatelia videli zmenu," doplnil starosta. O návrhu by poslanci miestneho zastupiteľstva mali hlasovať koncom júna.

Problém s cezpoľnými deťmi sa týka celej Bratislavy V petržalských škôlkach je podľa Inštitútu vzdelávacej politiky približne 16 percent mimopetržalských detí. Je to štvrté najlepšie číslo spomedzi všetkých mestských častí, napríklad vo Vrakuni či v Starom Meste je takmer polovica detí v škôlkach z iných mestských častí.

Slovenská komora učiteľov upozornila, že situácia v Petržalke nie je výnimočná. Tvrdí, že približne pre13 % detí na Slovensku chýbajú miesta v materských školách. Podľa komory sa tento problém stane ešte vypuklejším po plánovanom zavedení povinnej predškolskej dochádzky.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #škôlky #Petržalka #Ján Hrčka