Dopravu na mimoúrovňovej križovatke Rondel v Žiline úplne obnovia v sobotu

Dopravu na mimoúrovňovej križovatke Rondel v Žiline úplne obnovia v sobotu (1. 6.) do 4.00 h. Na brífingu o tom v piatok informoval primátor Žiliny Peter Fiabáne.

31.05.2019 22:29
Žilina / mimoriadna situácia / Rondel / Foto: ,
Dopravné obmedzenie na žilinskom nadjazde nazývanom aj ako Rondel, ktoré bolo z dôvodu výrazného poškodenia časti mostného objektu po požiari poškodené.
debata (1)

Doplnil, že počas tohto týždňa osadili robotníci pod Rondelom podpornú konštrukciu, ktorá má odľahčiť piliere mosta a ložiská, čím sa jeho váha prenesie na samotnú konštrukciu.

„Montážne práce ukončili vo štvrtok (30. 5.). V piatok sme zrealizovali skúšku funkčnosti mostných ložísk za pomoci nákladných áut a od poobedia postupne odstraňujeme dočasné dopravné značenie. Od sobotného rána bude fungovať žilinský Rondel v režime ako pred požiarom,“ povedal žilinský primátor.

Mimoriadnu situáciu by malo podľa jeho slov mesto oficiálne odvolať v pondelok 3. júna. „Ešte stále pokračuje analýza stavu mosta po požiari. Predbežné výsledky však hovoria, že poškodenie nie je také, aby sme museli vymieňať stĺpy či časť Rondelu. Čo určite budeme musieť riešiť, je výmena ložísk, ktoré sú medzi stĺpom a samotným Rondelom. Rovnako treba opraviť poškodenie vonkajšej fasády stĺpov, ktorú poškodil požiar,“ doplnil Fiabáne.

Dopravu cez Rondel spúšťa od soboty aj Dopravný podnik mesta Žiliny (DPMŽ). Na Hájik budú už počas víkendu premávať trolejbusy podľa platných cestovných poriadkov.

„Dnes prevážame trolejbusy na Hájik s tým, že od sobotňajšieho rána budú jazdiť v štandardnom režime,“ potvrdil riaditeľ DPMŽ Ján Barienčík.

Riešenie dopravnej situácie a aktivovanie podporného systému pod Rondelom si podľa žilinského primátora vyžiadali náklady okolo 200 000 eur. „Čo sa týka ďalších investícií, to dnes nechcem konkretizovať. Budeme múdrejší, keď bude dokončená úplná analýza,“ podotkol Fiabáne.

Mesto Žilina vyhlásilo mimoriadnu situáciu v nedeľu 19. mája o 9.00 h. Reagovalo tak na požiar, ktorý vznikol pred 1.30 h na železničnej zastávke Žilina-Záriečie a rozšíril sa na mostné teleso a piliere križovatky Rondel.

Podľa vyjadrení statikov došlo k pomerne závažnému poškodeniu jednej časti, či už oporných stĺpov, alebo nosnej časti. Škodu, ktorá vznikla následkom požiaru, predbežne vyčíslili na 213 000 eur. Polícia začala v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci zločinu poškodzovania cudzej veci v súbehu so zločinom všeobecného ohrozenia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #dopravné obmedzenia #Rondel