V centre Bratislavy pribúda násilia

Manželia surovo napadnutí tínedžermi, agresor s nožom na Obchodnej ulici, brutálny útok voči nepočujúcemu mužovi a napokon aj verbálne urážky voči trojici mužov z Afriky. V centre hlavného mesta sa v priebehu sotva dvoch týždňov odohralo hneď niekoľko násilných útokov. Bratislavský magistrát sľubuje, že s bezpečnosťou v meste bude niečo robiť. Bezpečnostný analytik Milan Žitný však upozorňuje, že takéto činy je ťažké predvídať.

03.06.2019 14:39 , aktualizované: 17:33
debata (67)

VIDEO: Pozrite si vo videu ako prebiehal na Obchodnej ulici piatkový incident a tiež incident z mája minulého roka, kedy zomrel filipínsky občan. Vo videu sa dozviete aj to, ako problém plánuje riešiť mesto.

Video

Bitka v autobuse

Predminulý týždeň napadli manželský pár v autobuse mestskej hromadnej dopravy agresívni tínedžeri. V autobuse mali byť hluční, fajčiť, rozhadzovať rôzne predmety. Keď ich 52-ročný muž slušne napomenul, napadli jeho a jeho manželku. Žena (50) skončila v nemocnici. A hoci malo byť v tom čase v autobuse ďalších zhruba 20 ľudí, po príchode polície bol na mieste už len šofér autobusu a dispečer MHD. Polícia preto svedkov vyzvala, aby sa prihlásili. Urobili tak dvaja, aj s ich pomocou polícia útočníkov vypátrala. Dvaja z nich už sedia vo väzbe.

„Osemnásťročný Ondrej Á. čelí v tejto súvislosti obvineniu zo zločinu ublíženia na zdraví v súbehu s prečinom výtržníctva, za ktorý v prípade preukázania viny hrozí trest odňatia slobody na štyri roky až desať rokov. Jeho rovesník Stanislav G. čelí obvineniu zo zločinu vydierania a prečinu nebezpečného vyhrážania za ktorý v prípade preukázania viny hrozí trest odňatia slobody na dva až šesť rokov. Obaja obvinení sú v súčasnej dobe stíhaní väzobne,“ ozrejmila bratislavská krajská polícia na svojom facebooku.

Podľa polície mal Ondrej Á. fyzicky napadnúť muža aj jeho manželku a päsťami ich udierať do tváre. Následne mal Stanislav G. manželom vulgárne nadávať a vyhrážať sa im fyzickou likvidáciou. Po útoku mladíci vystúpili z autobusu a odišli. Išlo o vozidlo, ktoré nebolo vybavené kamerovým systémom. Polícia pozná identitu ďalších dvoch členov tejto partie, obvinení zatiaľ nie sú. Vyšetrovanie pokračuje.

Streľba na Obchodnej

Minulý piatok sa zase muž ozbrojený nožom snažil dostať do budovy ministerstva financií. Bodnúť mal pritom zamestnanca Finančnej správy, ušiel na neďalekú Obchodnú ulicu, kde mal vykrikovať, že všetkých zabije. Napadnúť a zraniť mal aj policajta. Príslušníci zboru ho postrelili, muž popri tom bodol sám seba nožom.

Polícia zatiaľ útočníka neobvinila. Je po operácii v umelom spánku, nie je preto možné ho vypočuť. Podľa rektorky Akadémie Policajného zboru a odborníčky na trestné právo Lucie Kurilovskej by to nemalo byť prekážkou pri vznesení obvinenia. „Udalosť sa stala, vykazuje znaky skutkovej podstaty trestného činu, je známa osoba, ktorá mala skutok pravdepodobne spáchať,“ vysvetlila Kurilovská. Ako dodala, ak by nebolo možné s obvinenou osobou uskutočňovať úkony – napríklad aj zo zdravotných dôvodov – je možné trestné stíhanie prerušiť.

Podľa Kurilovskej sa mohol muž dopustiť viacerých trestných činov. „Útok proti verejnému činiteľovi, ale aj trestné činy proti zdraviu, minimálne ublíženie na zdraví, určite aj výtržníctvo,“ odhaduje expertka na trestné právo.

Policajti postrelili aj 15-ročné dievča

Počas policajnej akcie bolo na Obchodnej ulici omylom ľahko zranené 15-ročné dievča, ktoré išlo okolo, pravdepodobne ju zasiahla odrazená guľka. Postup polície v tomto prípade vyšetruje policajná inšpekcia. Ministerstvo vnútra neodpovedalo na otázku Pravdy, či sa zistilo pochybenie na strane policajtov.

Zranený zamestnanec Finančnej správy je po operácii v stabilizovanom stave. Počas víkendu ho preložili na štandardné lôžkové oddelenie.

Krvácanie do mozgu po kopanci do hlavy

Ďalšie dva útoky sa odohrali v sobotu. Okolo siedmej ráno napadol 28-ročný Ladislav F. na Hurbanovom námestí 22-ročného muža. Kopol ho do hlavy, napadnutý utrpel krvácanie do mozgu v spojení s opuchom mozgu. Podľa hovorkyne Univerzitnej nemocnice Bratislava Evy Kliskej bol pacient privezený s vážnymi poraneniami hlavy, jeho stav je stabilizovaný, zostáva pod dohľadom lekárov.

Polícia obvinila útočníka zo zločinu ublíženia na zdraví v súbehu s prečinom výtržníctva, v prípade dokázania viny mu hrozí trest na štyri až desať rokov. Stíhaný bude väzobne, sudca ho vzal do útekovej a preventívnej väzby. „Rozhodnutie je právoplatné, procesné strany sa vzdali práva podať voči rozhodnutiu sťažnosť,“ uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Podľa agentúry TASR sudca rozhodoval približne 15 minút, obvineného eskortovali policajti a pri odchode zo súdnej siene sa snažil napadnúť novinárov.

Polícia sa zaoberá incidentom, ktorý sa odohral v sobotu nadránom, 39-ročný muž verbálne urážal troch mužov z Kene. „Pľul na nich a vyzýval ich k bitke. Keďže vzniklo podozrenie zo spáchania trestného činu hanobenia rasy a národa, prípad prevzala NAKA,“ informovala polícia na facebooku. Vyšetrovateľ obvinenie voči konkrétnej osobe zatiaľ nevzniesol.

Žitný: Nemôžete predvídať zločinnosť

Na otázku, či by sa nejakými opatreniami dali podobné situácie predvídať, sa podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného nedá odpovedať. „Nemôžete predvídať zločinnosť, sme už veľkomesto. Pokiaľ by sa to dialo výlučne na jednom mieste, tak by to malo nejaký logický dôvod. Ale keď sa to deje náhodne, kade-tade, na to neexistuje odpoveď,“ myslí si analytik.

Zásahovka mestskej polície bude sídliť na Obchodnej

Hovorca mesta Bratislava Peter Bubla povedal, že posledné násilné útoky v centre Bratislavy prekročili únosný rámec a vyžadujú si okamžité riešenia. „Obchodná ulica je dlhodobý problém, na ktorého zlepšení mesto Bratislava a mestská polícia pracujú už niekoľko mesiacov. Robíme všetko preto, aby sme v krátkom čase na Obchodnej ulici zriadili policajnú stanicu mestskej polície, ktorá trvalo zvýši prítomnosť bezpečnostných zložiek v tomto mieste,“ avizuje Bubla. „Zároveň mestská polícia zriaďuje vlastnú zásahovú jednotku, ktorá bude mať sídlo práve v tejto stanici. Do riešenia situácie sme zainteresovali aj prevádzkarov podnikov na Obchodnej ulici, obyvateľov okolia tejto ulice a tiež komunikujeme na spoločných riešeniach so štátnou políciou,“ dodal hovorca s tým, že viac konkrétnych opatrení predstavia tento týždeň.

Primátor hlavného mesta Matúš Vallo sľúbil, že všetky vozidlá MHD budú nakupovať už len s kamerami. Zatiaľ sa kamerovým systémom zabezpečia aspoň nočné linky, na ktorých je zvýšené riziko incidentov.

Poslanci mestského zastupiteľstva koncom mája schválili rozpočet, ktorým pridali mestskej polícii oproti minulému roku 1,3 milióna eur, celkový rozpočet predstavuje viac ako 9,7 milióna eur. Rozpočet počíta s personálnym aj technickým posilnením mestskej polície. Mesto plánuje investovať do rozvoja kamerového systému a údržby verejného osvetlenia. Mestská polícia má od februára nového náčelníka, je ním bývalý šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Marek Gajdoš.


VIDEO: Polícia zasahovala na bratislavskej Obchodnej ulici proti mužovi s nožom

Video

VIDEO: Zásah polície proti útočníkovi s nožom z iného uhla

Video

© Autorské práva vyhradené

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #násilie #bratislavský magistrát