Malá pacientka sa z košickej nemocnice v nestráženej chvíli vybrala na prechádzku

Dievčatko vystihlo správnu chvíľku a opustilo nemocničné oddelenie.

03.06.2019 18:41
nemocnica dieta utek Foto: ,
Nemocnica v Košiciach
debata

Prekvapení boli cestujúci autobusu košickej mestskej hromadnej dopravy, v ktorom cestovalo dievčatko v nemocničnom pyžame.

Utečenkyňu našli v autobuse

„Sedím v autobuse číslo 12 smer Šebastovce. V ňom sa nachádza aj malé dieťa s infúznou hadičkou, čo ušlo z nemocnice. Už čakáme na políciu,“ uviedla na sociálnej sieti pani Jana.

Tento autobus jazdí okolo Detskej fakultnej nemocnice Košice, cestujúci zalarmovali políciu, ktorá už na jednej zo zastávok na malú tuláčku čakala.

„Na linku tiesňového volania 158 bolo prijaté oznámenie, že v jednom z autobusov mestskej hromadnej dopravy sa nachádza dievča, ktoré cestuje v pyžame. Hliadka policajného zboru uvedenú skutočnosť ihneď preverila, maloletú cestujúcu stotožnila na zastávke mestskej hromadnej dopravy na Rastislavovej ulici a zistila, že dieťa odišlo z jednej z košických nemocníc. Policajti maloleté dieťa okamžite previezli naspäť do nemocnice,“ informovala Lenka Ivanová, košická krajská policajná hovorkyňa.

Dievčatko ušlo počas návštevných hodín

Nemocnica zistila, že pacientka využila krátky čas, keď neboli po vstupe inej osoby dvere ešte úplne zatvorené a vybehla z oddelenia. Stalo sa tak počas návštevných hodín.

„Ošetrujúci personál kontaktoval políciu okamžite po zistení neprítomnosti pacientky,“ vysvetlila Soňa Búziková z kancelárie generálnej riaditeľky nemocnice. Doplnila, že zdravotnícke zariadenie má už dlhodobo prijaté opatrenia, ktoré sú orientované na zvýšenú bezpečnosť pacientov vzhľadom na ich vek a plne si uvedomuje mieru zodpovednosti za pacientov.

„Oddelenia sú uzamknuté a zvnútra sa nedajú samostatne otvoriť, rovnako okná nemajú z bezpečnostného hľadiska kľučky, aby ich nemohli maloletí pacienti otvoriť. Na oddelenia v priebehu dňa vstupuje pomerne veľké množstvo osôb, okrem zamestnancov, pacientov aj rodičia prijatí ako doprovod k detským pacientom, prípadne návštevy. Na druhej strane si treba uvedomiť, že vzhľadom na vysoký počet prijatých sprievodov je aj vyššie riziko úteku maloletých pacientov, ktorí čakajú na vhodnú príležitosť,“ doplnila Búziková.

Ušli už aj deti zo škôlky

Na sociálnej sieti sa okamžite rozdelili diskutujúci na dva tábory. Niektorí obraňovali nemocničný personál, ktorý nemôže 100-percentne zabrániť takejto udalosti. Druhý tábor sa zasa pýtal, či majú mať rodičia istotu, ak dieťa nechajú v nemocnici samo.

V minulosti sú známe skôr odchody zo školy či škôlky. Pred niekoľkými rokmi zmizli z predškolského zariadenia v Košiciach sestry, jedna mala v tom čase 4 a druhá o 1 rok menej. Spolu s ostatnými deťmi sa hrali v areáli. Okamžite sa vtedy rozbehlo pátranie, deti našli o niekoľko hodín v inej mestskej časti. Zriaďovateľ, mesto Košice, po prešetrení tejto udalosti zvolil nekompromisný postup a dve učiteľky prišli o prácu. Magistrát vtedy vyzval všetky predškolské a školské zariadenia, aby zabezpečili objekty, a to tak, aby z nich nemohli deti odísť. Sprísnil sa aj vstup cudzích osôb do priestorov školských zariadení.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #pacientka #stratená pacientka