Do hokejových hál si fanúšikovia chceli vziať aj príbor

Ulice Bratislavy a Košíc počas hokejových majstrovstiev sveta v každom meste strážilo 350 až 400 policajtov. Viac ich bolo nasadených v teréne, ak v hlavnom meste hrali hokejisti z Českej republiky a na východe slovenská reprezentácia alebo konali tri zápasy v jeden deň.

04.06.2019 18:54
SR Bratislava MS2019 Hokej finále maskot Foto: ,
Maskot MS 2019 Macejko a maskot MS 2020 Coli počas finále MS 2019 v Bratislave.
debata

Polícia bilancovala bezpečnostné opatrenia počas šampionátu a zhodnotila ich ako profesionálne zvládnuté.

Vážnejšie narušenia verejného poriadku nezaznamenali, najviac riešili výtržníctvo fanúšikov po alkoholovom opojení.

Policajti predstavili aj miestnosť krízového riadenia v Košiciach, ktorá vznikla práve pre hokejové majstrovstvá, a podobná bola aj v Bratislave.

Ani jeden zápas neprerušili, ani neodložili

„Zapojené boli všetky zložky ministerstva vnútra, napríklad železničná, poriadková, dopravná či kriminálna polícia, hasiči a na základe uznesenia vlády aj vojaci. Celý priebeh bol profesionálne zvládnutý a nezaznamenali sme žiadne väčšie narušenie verejného poriadku. Žiadny zápas nemusel byť prerušený alebo odložený,“ zhodnotil priebeh policajný viceprezident Róbert Bozalka.

Prácu slovenskej polície ocenili aj členovia antikonfliktného tímu z Českej republiky, ktorí pôsobili počas hokejových majstrovstiev v Bratislave.

V Košiciach na poriadok dohliadalo 22 vojakov, v hlavnom meste ich bolo 15, tam však boli vytvorené aj spoločné hliadky z českými a rakúskymi policajtmi.

Vlámanie do automobilu fanúšika a skákanie po viacerých vozidlách boli dve vážnejšie situácie, ku ktorým došlo v Košiciach.

Boxery, nožnice, príbor…

„Počas majstrovstiev sme nemali vykradnuté iné autá, nezachytili sme iný trestný čin a ani sme nezadržali žiadnu osobu a zaistený nebol žiaden cudzinec,“ pochválil fanúšikov košický policajný riaditeľ Radoslav Fedor. Ocenil spoluprácu s colnou a finančnou správou, ktorá pomáhali pri skenovaní batožín pred Steel arénou.

„Niektorí si chceli do štadióna zobrať okrem nožničiek, nožov alebo boxerov aj napríklad príbor,“ konštatoval Fedor.

Spomenul, že v najexponovanejší deň na bezpečnosť v meste dohliadalo až 452 policajtov a 22 vojakov. Košickí policajti uzatvorili dohodu s mestom Košice a prepojili sa na 250 kamier a ďalšie sledovali aj dianie priamo v Steel aréne.

Fanúšikovia pili, špekulanti predávali lístky

Bratislavským policajtom pomáhali aj kolegovia z krajských riaditeľstiev v Trnave, Nitre a Trenčíne. Ani v hlavnom meste vážnejšie prehrešky proti zákonu nezaznamenali.

„Išlo skôr o individuálne výtržnosti alebo menšie incidenty, najmä fanúšikov pod vplyvom alkoholu. Na oddelenia sme predviedli 46 osôb, z toho 22 cudzincov, ktorí sa dopustili trestnej činnosti, najmä výtržností pod vplyvom alkoholu. Fanúšikovia zo Švajčiarska poškodili päť automobilov,“ informoval zástupca policajného riaditeľa v Bratislave Viliam Adamec.

V oboch mestách konania šampionátu polícia riešila aj predaj lístkov na jednotlivé zápasy. V Košiciach zaevidovali 45 falošných vstupeniek a záležitosť sa ešte prešetruje. V prípade Bratislavy riešila čierny obchod s lístkami, v jednom prípade začali správne konanie, keď Slovák predával viac ako 170 lístkov na zápasy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Košice #bezpečnostná situácia #hokejový šampionát