VIDEO: Obchodná ulica dostala po streľbe úkryt pred nebezpečenstvom

Ani posilnené policajné hliadky nepomohli. Bratislavská Obchodná ulica nemá povesť bezpečnej. Preto by tam koncom júla mala pribudnúť stanica mestskej polície so špeciálnou zásahovou jednotkou.

05.06.2019 10:24 , aktualizované: 19:13
debata (9)

VIDEO: Pozrite si vo videu TV Pravda priestor na Obchodnej ulici, kde sa budú môcť občania uchýliť v prípade nebezpečenstva či nahlásiť výtržnosti.

Video

„Situácia po viacerých agresívnych útokoch v uplynulých dňoch prekročila únosnú mieru. Najvýraznejším problémovým miestom v centre meste je bezpochyby Obchodná ulica,“ vyhlásil primátor Bratislavy Matúš Vallo. Na tejto ulici pred rokom zaútočil Juraj H. na filipínskeho občana Henryho Acordu, ten o niekoľko dní zomrel. Minulý týždeň bol podobne napadnutý aj ďalší človek, neďaleko iný muž zaútočil na trojicu mužov z Afriky…

Po posilnení hliadok sa môže zdať, že sa situácia zhoršila

Podľa primátora sa dokonca môže zdať, že situácia sa v tejto časti hlavného mesta ešte zhoršila. Preto od marca mestskí policajti v tejto časti mesta viac hliadkujú počas víkendov a sviatkov, teraz k nim pribudne aj psovod. Najväčšiu zmenu si však sľubuje od zriadenia stanice mestskej polície.

„Jej zriadením zavádzame celkom nový model fungovania mestskej polície, ktorý nielen v Bratislave, ale ani na Slovensku nemá obdobu. Chceme, aby polícia bola ešte viac otvorená ľuďom. Na tomto novom pracovisku budú môcť podávať podnety na rušenie verejného poriadku, sťažnosti a žiadosti o informácie, v prípade núdze tam nájdu bezpečný priestor,“ avizuje mesto.

Na stanici bude zásahová jednotka

Na stanici bude pôsobiť špeciálna zásahová jednotka mestskej polície, ktorú v nasledujúcich týždňoch čaká výcvik. „Jednotka bude pripravená na okamžitú akciu. Poloha nového pracoviska umožňuje rýchly a operatívny zásah hliadok pri narušení verejného poriadku, ako aj bežný výkon služby,“ dodáva radnica.

Pomôcť by mala aj štátna polícia, ktorá chce zosúladiť hliadkovaciu činnosť v celom meste pomocou vysielačiek s GPS lokalizáciou. „Budeme mať absolútny prehľad o všetkých zložkách, ktoré sú nasadené v rámci Bratislavského kraja,“ prisľúbil riaditeľ krajskej polície Bratislava Adrian Pavlík.

VIDEO: Polícia minulý týždeň zasahovala na bratislavskej Obchodnej ulici proti mužovi s nožom.

Video

Dbať na bezpečnosť budú aj podniky

V dlhodobom horizonte však výsledky samospráva očakáva najmä od osvetovej činnosti. V rámci pripravovaného komplexu súboru opatrení chce svoje aktivity koordinovať aj s prevádzkovateľmi podnikov, obyvateľmi či terénnymi pracovníkmi. „Stretli sme sa so zástupcami nočných prevádzok, kde sme jasne pomenovali, že situácia sa musí zmeniť a doterajší systém nebudeme tolerovať,“ zdôraznil Vallo.

Po online prieskume zameranom na vnímanie bezpečnosti sa s prevádzkarmi dohodli na školeniach personálu a zavádzaní nových štandardov. Dôraz budú klásť na zníženie hluku, zodpovedný prístup k podávaniu alkoholu a najmä zodpovednosť za bezpečnosť a poriadok verejného priestoru v okolí podnikov.

„Potrebujeme tlačiť aj na zodpovednosť prevádzkarov za to, čo sa deje nielen v ich podniku, ale aj vo verejnom priestore mimo neho. Lebo aj na tom sa podieľajú ich zákazníci. A presne k tomuto smeruje snaha vedenia mesta – zainteresovať do riešenia problému všetkých, ktorí k nemu prispievajú, a nespoliehať sa len na vyššiu prítomnosť polície,“ tvrdí Vallo.

Mobilnú stanicu už mali vo Vrakuni

Problém s kriminalitou sústredenou do jednej lokality majú dlhodobo v okolí obytného domu známeho ako Pentagon v bratislavskej mestskej časti Vrakuňa. Objekt je neslávne známy ako útočisko kriminálnikov a drogových priekupníkov. V septembri 2017 sa situáciu rozhodli v spolupráci s mestskou políciou riešiť umiestnením dočasnej policajnej stanice. Poslanec miestneho zastupiteľstva za tento obvod Miroslav Macko je aj podpredsedom komisie pre verejný poriadok.

„Tá prenosná stanica bol vlastne autopríves zaparkovaný neďaleko Pentagonu pri kultúrnom stredisku. Vzhľadom na personálny stav mestskej polície sa tam však policajti skoro nikdy nezdržiavali, a preto sa to minulo účinkom," hovorí poslanec miestneho zastupiteľstva Miroslav Macko. Príves už pred Pentagonom neparkuje niekoľko mesiacov. „Myslím si, že samotná prítomnosť policajtov a dokonca so psami určite napomáha boju proti kriminalite. Keď tam sú a je ich vidieť, ľudia sa stiahnu a nerobia neplechu. Keď tam bude normálna, aj keď malá policajná stanica, kde budú mať policajti zázemie, ich prítomnosť bude oveľa citeľnejšia,“ zhodnotil Macko.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Obchodná ulica #policajná stanica