Súd: Štrajk MHD v Košiciach bol oprávnený

Odborári z košického dopravného podniku by mohli aj naďalej pokračovať v štrajkoch. Okresný súd totiž zamietol návrh dopravného podniku ako žalobcu na nariadenie neodkladného opatrenia voči dvom odborovým organizáciám zastupujúcich zamestnancov spoločnosti.

11.06.2019 11:47 , aktualizované: 22:00
štrajk MHD, Košice Foto: ,
Košický štrajk vodičov električiek a autobusov.
debata (3)

Navrhoval, aby súd uložil Základnej organizácii (ZO) vodičov MHD a ZO Integrovaného odborového zväzu povinnosť zdržať sa realizácie práva na štrajk až do právoplatnosti rozhodnutia o nezákonnosti štrajku. Dopravný podnik ako žalobca sa odvoláva na to, že súd zamietol len žiadosť, nerozhodoval však o zákonnosti alebo nezákonnosti štrajku. Napriek tomu ďalšie kroky podnikať nebude.

Návrh na neodkladné opatrenie bol Okresnému súdu Košice II doručený 13. mája.

„Okresný súd Košice 3. júna 2019 rozhodol o návrhu na nariadenie neodkladného opatrenia tak, že tento návrh zamietol. Súd v odôvodnení rozhodnutia v prvom rade konštatuje, že právo na štrajk v Slovenskej republike je zakotvené v druhej hlave Ústavy SR ako jedno z hospodárskych, sociálnych a kultúrnych práv a patrí k významným ústavným právam. Ústava zaručuje právo na štrajk bez väčších obmedzení,“ informovala o rozhodnutí súdu Anna Pančurová, hovorkyňa košického krajského súdu.

Doplnila, že dopravný podnik podľa súdu neosvedčil základné skutočnosti potrebné na preukázanie, že je potrebné navrhovanou formou dočasne upraviť pomery strán a podľa názoru súdu by išlo o neprimeraný zásah do vzťahov medzi žalobcom a žalovanými

„Žalobcovi podľa názoru súdu nehrozí nenapraviteľná ujma, ale u žalovaných pri vyhovení návrhu na nariadenie neodkladného opatrenia by došlo k zásahu do ich ústavného práva. Ujma, ktorá žalobcovi môže vzniknúť, nie je nenapraviteľná. Pokiaľ žalobcovi nejaká ujma vznikne, môže sa domáhať svojho práva podaním žaloby o plnenie. Z tohto pohľadu súd návrh žalobcu na nariadenie neodkladného opatrenia, ktorým by súd žalovaným ako odborovým organizáciám uložil povinnosť zdržať sa realizácie práva na štrajk, považuje za nedôvodný,“ doplnila Pančurová.

Obaja účastníci konania majú možnosť odvolať sa do 15 dní od doručenia rozhodnutia súdu. Odborári toto právo nevyužijú a ústretový voči vodičom je aj dopravný podnik, podľa ktorého by o zákonnosti alebo nezákonnosti štrajku musel súd rozhodovať v samostatnom konaní. „V záujme upokojenia situácie pri vyjednávaní s odborármi, keďže predstavitelia odborových združení v dopravnom podniku avizovali, že do 1. júla budú pri presadzovaní svojich požiadaviek zdržanliví, podalo vedenie dopravného podniku návrh na späťvzatie neodkladného opatrenia a neodvolá sa tak voči rozhodnutiu súdu,“ informoval za dopravný podnik referát styku s verejnosťou a médiami košického magistrátu.

Rozhodnutie súdu uvítala Andrea Vindišová, predsedníčka ZO Integrovaného odborového zväzu. „Viac-menej sme v takýto výsledok dúfali. Úspechom by pre nás bolo to, keby mesto dalo dopravnému podniku viac peňazí a zaplatilo za objednané služby vo verejnom záujme,“ konštatovala Vindišová. Zdôraznila, že stále platí rozhodnutie oboch odborových organizácií, že trvá štrajková pohotovosť vodičov a zamestnancov podniku, pričom nie sú vylúčené ani ostré štrajky, no nateraz žiaden neplánujú.

Odborári sa chcú zúčastniť na rokovaní mestského zastupiteľstva na budúci týždeň. Pripravujú pre poslancov otvorený list a veria, že sa bude rokovať o zmene rozpočtu. Vodiči v Košiciach už vyhlásili dva ostré štrajky, jeden trval 2 hodiny, druhý až štyri. Žiadajú 10-percentné zvýšenie tarifných miezd.

Ostrý celodenný štrajk vodičov mestskej hromadnej dopravy sa uskutočnil v máji aj v Prešove. Tam žiadajú odborári zvýšenie mzdy o 70 centov od 1. júla. Pôvodne chceli tento rok 70 centov a od januára budúceho roka ďalších 30 centov. Dopravný podnik im ponúka 40 centov.

„Nič sa nezmenilo. Čakáme na stretnutie finančnej komisie a rokovanie mestského zastupiteľstva. Zároveň zbierame podpisy od zamestnancov, aby sme vedeli, akú máme podporu, momentálne máme viac ako 200 podpisov,“ uviedol Daniel Straka, predseda ZO Integrovaného odborového zväzu v prešovskom dopravnom podniku. Mestskí poslanci sa majú stretnúť na budúci týždeň v stredu, na základe ich rozhodnutia sa odborári rozhodnú, aké ďalšie kroky podniknú.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Dopravný podnik mesta Košice