V spore o Pečniansky les štátny podnik Lesy SR na súde opäť neuspel

Štátny podnik Lesy SR ako žalobca vo štvrtok opäť po druhý raz neuspel na Okresnom súde (OS) Bratislava II v spore o bratislavský Pečniansky les. Žalovaným bolo občianske združenie (OZ) Človek a strom a predmetom dlhoročného civilného sporu bola zámenná zmluva medzi oboma stranami z roku 2009.

13.06.2019 12:30 , aktualizované: 15:56
pečniansky les, dunaj, privatizácia Foto: ,
Pečniansky lesa sa nachádza na pravom brehu Dunaja medzi Novým mostom a Mostom Lafranconi.
debata (8)

„Súd sa nestotožnil s tvrdením žalobcov jedna a dva. Neprimerané právne úkony nemajú za následok neplatnosť zmluvy. Súd vychádzal zo zákona o lesoch,“ uviedla v zdôvodnení verdiktu sudkyňa OS BA II, ktorá vo štvrtok vyhlásila dokazovanie za ukončené. Po vypočutí si záverečných návrhov pristúpila k vyhláseniu v poradí druhého verdiktu v tejto kauze. „Vyhotovenie nových znaleckých posudkov považuje súd za nehospodárne, ide tu o aj rýchlosť konania,“ povedala ďalej sudkyňa, keď tým narážala na návrh prokurátorky Okresnej prokuratúry Bratislava II, ktorá navrhla znalecké dokazovanie, čo sa týka cien pozemkov. Podrobné odôvodnenie štvrtkového rozsudku bude procesným stranám doručené. Verdikt nie je právoplatný, procesné strany majú možnosť sa voči nemu odvolať.

Súd už raz potvrdil platnosť zmluvy

Sudkyňa na úvod štvrtkového civilného konania uviedla, že do konania nebolo pripustené ďalšie občianske združenie Servisné centrum Ekofóra, na strane druhej sa stala najnovšie účastníkom konania mestská časť Bratislava-Petržalka, keďže v jej katastri sa sporné pozemky nachádzajú. V spore ako navrhovateľ-žalobca figuruje štátny podnik Lesy SR, ďalším účastníkom konania je žalované OZ Človek a strom. V konaní je aj Lesoochranárske zoskupenie Vlk.

Okresný súd Bratislava II už raz v novembri 2015 potvrdil platnosť zmluvy o výmene pozemkov pod Pečnianskym lesom za pozemky v Šiatorskej Bukovinke, okres Lučenec, medzi štátnym podnikom Lesy SR a občianskym združením Človek a strom. V prípade padli odvolania a Krajský súd v Bratislave minulý rok prípad vrátil naspäť na OS BA II na ďalšie konanie.

Právna zástupkyňa štátneho podniku Lesy SR tento rok v marci uviedla, že trvajú na podanej žalobe. Podľa nej je nepochybné, že hodnoty pozemkov vo vlastníctve štátu a vo vlastníctve žalovaného OZ Človek a strom nespĺňajú podmienku zo zákona o lesoch. Právna zástupkyňa uviedla, že podľa nej nemôže dôjsť k prevodu vlastníckeho práva, keďže v tejto veci absentuje súhlas ministerstva. Právna zástupkyňa OZ Človek a strom v marci vyhlásila, že trvajú na svojom doterajšom stanovisku a žalobu považujú za neodôvodenú. Zmluva podľa nej bola uzatvorená v súlade s platnými právnymi predpismi. Ako tvrdí, na platnosť kontraktu sa vyžaduje predchádzajúci súhlas ministerstva a ten podľa nej udelený bol.

Občianske združenie hovorilo o Central parku

OZ Človek a strom vzniklo v máji 2008. Následne v júni požiadalo Lesy SR o zámenu 24 hektárov pozemkov pod Pečnianskym lesom za približne rovnako veľké pozemky v Šiatorskej Bukovinke. Uvedené pozemky pod Pečnianskym lesom sa nachádzajú na petržalskom brehu Dunaja, rovno oproti parlamentu a Bratislavskému hradu. Združenie pôvodne vyhlasovalo, že cieľom je vytvoriť relaxačnú zónu pre Bratislavčanov, akýsi „Central park“.

Požadovanú výmenu odobrilo ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením Ladislava Chovana. Súhlas na zámenu nielen týchto lesných pozemkov následne zrušil ďalší šéf rezortu Zsolt Simon. Výmena sa nepozdávala ani lučeneckému katastru. Ten bol presvedčený, že s výmennou zmluvou nebolo všetko v poriadku a odmietol zapísať nových vlastníkov. Prípad sa nakoniec dostal až na Najvyšší súd SR, ktorý odobril predchádzajúce rozhodnutie Krajského súdu v Banskej Bystrici o zrušení rozhodnutia katastra.

Hlina: Rozhodnutie súdu je škandalózne

Rozhodnutie v kauze Pečnianskeho lesa označil predseda KDH Alojz Hlina za bezprecedentné a škandalózne. Dúfa, že štátny podnik Lesy SR sa voči rozsudku odvolá. Poukazuje na viaceré porušenia zákona pri zámene pozemkov.

„Došlo k bezprecedentnému rozhodnutiu súdu. Ako potom chcete od ľudí, aby verili štátu, aby verili spravodlivosti,“ povedal Hlina. Tvrdí, že pri zámene lesov bola hodnota pozemkov nepomerná. Tvrdí, že podľa zákona môže k zámene dôjsť len ak rozdiel medzi hodnotou pozemkov nie je vyšší ako desať percent. „V prípade Pečnianskeho lesa je viac ako zrejmé, že zákon dodržaný nebol,“ zdôraznil Hlina.

Dodal, že v zmysle zákona sa môže za účastníka právneho aktu podpisovať len oprávnená osoba, čo podľa neho rovnako dodržané nebolo a súd netrval na tom, aby to bolo preukázané. Zdôraznil tiež, že na to, aby štátne lesy mohli zameniť Pečniansky les, museli mať predchádzajúci súhlas ministerstva pôdohospodárstva.

„Štátne lesy podpísali zámennú zmluvu 23. novembra 2008. Súhlas bol podpísaný 24. novembra 2008, mimochodom, súhlas podpisovala neoprávnená osoba, čiže ide o jednoznačný rozpor so zákonom,“ podotkol Hlina.

Pečniansky les je súčasťou územia európskeho významu Bratislavské luhy a predstavuje časť súvislých lužných lesov medzi Bratislavou a Viedňou. Hlavné mesto v druhej polovici apríla uviedlo, že pozorne sleduje tento proces.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Alojz Hlina #pečniansky les #súdny spor #Lesy SR #OZ Človek a strom