Búrky sprevádzal vietor i krúpy

Horúčavy vystriedal silný vietor a vlna búrok po celom Slovensku.

17.06.2019 07:33 , aktualizované: 17:33
debata (3)

VIDEO: V Ružomberku padali krúpy 20 minút. V Spišskom Podradí po veternej smršti prišla prietrž, ktorá zničila cestu a zaplavila domy. Nad Košicami sa zasa predháňali blesky. Viac si pozrite v našom videu.

Video

V Ružomberku v nedeľu podvečer padali nepretržite 20 minút krúpy veľké v priemere až tri centimetre. Zničili strechy áut, záhradky, skleníky aj letničky, ktoré v meste vysadili len pred dvoma týždňami.

„V prvom rade sme volali na Slovenskú správu ciest. Na niektoré úseky, ako je napríklad Bystrická cesta, popadali počas krupobitia konáre a listy. Bolo to nebezpečné, lebo vodiči na tom veľmi ľahko mohli dostať šmyk,“ povedal hovorca ružomberskej samosprávy Viktor Mydlo. Mesto však urobilo aj revíziu všetkých priečnych vpustí. „Množstvo lístia sa dostalo do poklopov kanálov a pozapchávalo ich. Keby prišiel silný dážď, mali by sme problém. Preto čistíme celé mesto,“ dodal Mydlo s tým, že krízový stav vyhlásiť nemuseli.

Hasiči zasahovali v Ružomberku na štyroch miestach. „V čase medzi šestnástou a osemnástou hodinou sme odčerpávali vodu na dvoch parkoviskách, v suteréne polikliniky a v pohostinstve, ktoré sa nachádza pod úrovňou terénu. Všetky udalosti sme vyriešili do hodiny a pol,“ uviedol krajský riaditeľ žilinských hasičov Jaroslav Kapusniak. Celkovo tam zasahovalo sedem hasičov so štyrmi kusmi techniky.

Pre silné búrky museli v nedeľu popoludní vodiči na diaľnici medzi Levočou a Prešovom spomaliť, niektorí radšej odstavili vozidlá na krajnici a čakali, kým doprší.

V Spišskom Podhradí vyhlásili mimoriadnu situáciu

Najvážnejšia situácia bola v nedeľu podvečer Spišskom Podhradí, kde musel primátor Michal Kapusta vyhlásiť mimoriadnu situáciu. Najprv prišla veterná smršť, pri ktorej padali na cesty stromy. "Neprejazdné boli dve ulice a cesta do mestskej časti Katuň,“ konštatoval primátor.

Na snímke po prietrži mračien vodou poškodená... Foto: TASR, Oliver Ondráš
SR Spišské Podhradie lokálna povodeň dlažba poškodenie Na snímke po prietrži mračien vodou poškodená dláždená podlaha v dome na Mariánskom námestí v Spišskom Podhradí 17. júna 2019.

Potom prišla asi polhodinová prietrž, keď zatopilo takmer 60 rodinných domov, bytových aj nebytových priestorov a dva mestské bytové domy. „Zasiahlo to nehnuteľnosti v štyroch lokalitách. Zároveň sa prepadla cesta a chodník na jednej ulici,“ konštatoval Kapusta.

Blato odstraňovali nielen domáci, ale aj hasiči. Ešte v pondelok robotníci prečisťovali zanesené kanálové priepusty. Aktuálne radnica v Spišskom Podhradí zisťuje, aké škody jej vznikli pri veternej smršti a po prietrži mračien a pozorne sleduje vývoj počasia, pretože aj v pondelok dopoludnia v meste pršalo. Predbežná škoda na mestskom majetku predstavuje približne 50-tisíc eur.

Hasiči zasahovali v nedeľu vo viacerých lokalitách na Spiši a pod Tatrami. Najviac zásahov mali v Poprade, Levoči, Kežmarku, ale aj vo Svite. „V Poprade padali krúpy, odtokové kanály nestíhali absorbovať vodu. Niektorí ľudia mali zaplavené záhrady, ale aj pivnice rodinných domov,“ informovala operačná dôstojníčka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove.

Búrka spôsobila škody aj v Košickom kraji. Hasičov volali najmä k padnutým stromom. V košickej mestskej časti Barca spadol strom na zaparkované auto, ďalšie tri na území mesta. Zasahovať museli aj v Rožňave, Rozhanovciach, Drienovci či v Malej Lodine.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #mimoriadna situácia #Spišské podhradie #veterná smršť