Motívom vraždy v dubnickej firme mohla byť pomsta

Obrovský šok zažili zamestnanci firmy HF NaJUS, ktorá sídli v areáli bývalých Závodov ťažkého strojárstva v Dubnici nad Váhom. V priestoroch spoločnosti došlo k vražde a samovražde. Stalo sa to po tom, čo do areálu vošiel muž na bicykli v montérkach.

17.06.2019 10:39 , aktualizované: 17:42
debata (107)

VIDEO: Dvaja mŕtvi, to je výsledok streľby v súkromnej firme v Dubnici nad Váhom. Pozreli sme sa, kde sa strieľalo a zisťovali sme viac informácií o 39-ročnom Martinovi, ktorý strieľal na svojho bývalého majstra a potom zbraň otočil proti sebe.

Video

Bicykel oprel o stojan, preskočil turniket, ktorým vchádzajú zamestnanci. Zaklopal na dvere jednej z kancelárií, kde sa práve konala porada majstrov. Vošiel dnu, vytiahol zbraň a strelil rovno do hlavy Igora V. (59). Potom sa otočil, vrátil sa do chodby, ktorou prišiel, vytiahol druhú zbraň a vpálil si guľku do hlavy. Záchranári už nemali koho ratovať. Strelec mieril presne, obaja muži boli mŕtvi.

„Posádka Rýchlej lekárskej pomoci bola o 9.04 hodine vyslaná na zásah do areálu gumárenskej spoločnosti v Dubnici nad Váhom, kde došlo k streľbe medzi dvoma mužmi, pričom strelec spôsobil sebe aj obeti devastačné poranenia nezlučiteľné so životom. Privolaný lekár musel u oboch skonštatovať smrť,“ informovala hovorkyňa záchranárov Falck Katarína Načiniaková. Páchateľom brutálnej popravy a následne aj samovrahom bol Martin P. (39). Ten býval rovnako ako muž, ktorého zastrelil, v Dubnici nad Váhom, len o dve ulice ďalej. Na miesto prišli okamžite policajti, kriminalisti, vyšetrovatelia aj policajná psychologička, ktorá ponúkla pomoc rodine zavraždeného muža.

Polícia sa k tragédii nevyjadruje. Trenčiansky policajný hovorca Pavol Kudlička iba uviedol, že prípad vyšetrujú.

Zamestnanci boli z tragédie otrasení. „Nevieme, čo sa presne stalo. Strelec tu v minulosti pracoval, teraz už nie, vyhodili ho a zastrelený bol jeho majster. Útočník bol problémový, bral drogy, bol na pervitíne, majster nemal inú možnosť, musel ho prepustiť. Či to mohla byť pomsta za výpoveď? My si myslíme, že áno,“ povedal jeden z pracovníkov.

Právny zástupca spoločnosti advokát Matúš Košara potvrdil, že vo firme tragicky zahynuli dve osoby. „Na tomto mieste si dovoľujem vyjadriť úprimnú sústrasť pozostalým. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nemôžem k tejto udalosti poskytnúť ďalšie informácie,“ uviedol Košara.

Podľa štatutára Róberta Regroviča spoločnosť zamestnáva 350 ľudí, zaoberá sa výrobou komponentov pre strojársku výrobu a gumárenský priemysel. „Uvoľnili sme ľudí, aby mohli ísť domov,“ podotkol štatutár s tým, že zatiaľ nie je isté, či dnes do práce nastúpia.

Strelec Martin P. vyrastal na dubnickom sídlisku Centrum 1. Podľa známych žil iba s matkou, otca nepoznal. „Bol vždy zvláštny. Matku dokonca bil až tak, že jedného dňa odišla z bytu a presťahovala sa k otcovi, o ktorého sa starala. Vracala sa však každý deň k Martinovi, ktorému upratovala, prala, varila. Nech bol, aký bol, bol to jej syn,“ vzdychla si susedka.

Martinova mama zomrela pred troma rokmi, on zostal v byte sám. Jeho čudáctvo sa podľa ľudí ešte prehĺbilo. „Bral drogy, najprv marihuanu, potom aj iné, tiež pervitín, aj z práce ho vyhodili, mal dlžoby. Mával aj autá, potom sa ich zbavil, stále chodil iba na bicykli. Občas chodil po ulici sám a smial sa, mala som z neho zimomriavky. V pondelok ráno som ho videla ako nasadá na bicykel, mal oblečené montérky, na hlavu si dal kapucňu, vždy tak chodil, zapálil si cigaretu a vyštartoval. To som netušila, že ide vraždiť, až keď o chvíľu prišli policajti a obsadili mu byt. Hľadali tam zbrane. Mal ich mať tri, dve si vraj vzal so sebou,“ dodala suseda. Istý čas Martin pracoval v zahraničí, vždy sa však vrátil naspäť. „Keby nebral drogy, bol by šikovný, v elektrike sa vyznal, ale zlumpačil sa,“ uzavrela suseda.

Jeho obeť bývala s manželkou o dve ulice ďalej. Igor V. bol otcom dvoch už dospelých synov. „S manželkou celý život chodievali ako zaľúbenci, za ruky sa držali, teraz často kočíkovali vnúčika,“ opísal sused. „Boli sme istý čas kolegovia, bol svojský, ale dalo sa s ním,“ zhodnotila suseda.

Podľa psychologičky Magdalény Krasulovej išlo v tomto prípade o zlyhanie sebakontroly. „Psychicky zdravý, triezvy človek nemôže takýmto brutálnym spôsobom obrátiť agresivitu voči sebe ani voči druhému. Takže určite išlo o úplné zlyhanie sebakontrolných mechanizmov, čo sa udeje najčastejšie buď vplyvom závažného psychického ochorenia, nejakej psychózy, kde človek koná pod vplyvom bludov a halucinácií. Takisto pod vplyvom bludov a halucinácií môže konať, ak užije nejakú drogu, návykovú psychoaktívnu látku, heroín, pervitín a inú,“ zdôraznila psychologička.

Spresnila, že pod vplyvom drog bývajú zosilnené negatívne vlastnosti. „Ak je niekto agresívny, hnevlivý, môže sa agresivita vystupňovať až do patológie, chorobného stavu, keď naozaj zaútočí aj s devastačným následkom na seba, alebo na niekoho iného,“ pripomenula psychologička a dodala, že to, čo sa odohrávalo v mysli strelca, nemôžeme vedieť. „Možno bol v pozadí toho nejaký nevyriešený konflikt, problém, možno veľmi silná úzkosť. V každom prípade vplyv alkoholu, návykovej látky, drogy alebo duševného ochorenia,“ uzavrela Krasulová.

K streľbe vo firme nedošlo prvýkrát. V roku 2012 prišiel do firmy vo Zvolene jej bývalý konateľ Ivan H., ktorý chcel prerokovať s konateľmi spoločnosti finančné vyrovnanie. S trojicou konateľov sa však nepohodol a došlo medzi nimi k hádke. Tá sa vystupňovala až tak, že Ivan H. vytiahol zbraň kalibru 9 milimetrov, ktorú mal v legálnej držbe, a zastrelil Milana P. (64), Mariána P. (36) a Adolfa P. (46).

VIDEO: Prvé informácie sme ponúkli vo videu priamo z miesta činu.
Video

© Autorské práva vyhradené

107 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #streľba #Dubnica nad Váhom