Mapovanie liahnisk a kvalitný monitoring pomôžu v boji proti komárom

Mapovanie liahnisk komárov, kvalitný monitoring a včasné použitie biologickej látky Bti pomôžu v budúcnosti v boji proti komárom v Bratislave. Súčasnú situáciu s premnoženými komármi v hlavnom meste a bratislavskom kraji ovplyvnilo viacero faktorov, predovšetkým neskoré použitie látky BTi.

18.06.2019 15:46
debata (7)

„Hlavné mesto nemohlo stihnúť zaviesť Bti v plnom rozsahu, keďže nové vedenie mesta nastúpilo až v zime. Takže hnev obyvateľstva na ich hlavy padá nezaslúžene. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) ale na druhej strane podcenil náročnosť procesu monitoringu liahnisk komárov, aj následnej kontroly aplikácie,“ uviedol Tomáš Derka z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského.

Rovnako ako hlavné mesto, tak aj BSK používa biologickú látku BTi, ktorá je účinná proti larvám komárov, zabráni ďalšej vlne ich liahnutia, ale vyžaduje si správnu aplikáciu. Tomáš Derka považuje za najdôležitejšie kvalitný terénny monitoring a potom včasnú aplikáciu biologickej látky do liahnisk.

„Keď sa to celé zavedie a vyladí, účinok bude citeľný, o tom nepochybujem. Systém sa iba zavádza, takže nemožno čakať, že bude fungovať bezchybne. Je to dlhodobý proces náročný na prácu odborníkov. Treba si uvedomiť, že komáre budú vždy, regulácia ich nevyhubí, iba zníži ich množstvo na prijateľnejšiu úroveň,“ povedal Derka.

Komáre sú aj dôležitou súčasťou ekosystému

Predseda BSK Juraj Droba sa minulý týždeň stretol so zástupcami starostov dotknutých obcí na Záhorí, kde z dôvodu náhleho oteplenia a zvýšenej hladiny rieky Morava, pribudlo veľké množstvo komárov. Reguláciu komárov majú v kompetencii obce, ale o prípadnom chemickom postreku rozhoduje Regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Podľa vyjadrenia Derku bola reakcia starostov postihnutých obcí neadekvátna. „Komáre nevyhubia ani chemické postreky. Páni starostovia by si mali zobrať príklad od starostov priľahlých rakúskych obcí a začať spolupracovať pri zavedení účinného systému na redukciu komárov pomocou systému biologickej regulácie,“ dodáva Derka.

Komáre sú veľmi dôležitou súčasťou potravových reťazcov. Vo Francúzsku bolo zistené, že po redukcii populácií komárov klesol aj počet vtákov, ktoré sa nimi živia a kŕmia nimi mláďatá. Lužné ekosystémy, kde sa množia tzv. kalamitné druhy sú veľmi produktívne. Bez komárov by boli oveľa menej produktívne. Okrem toho komáre prenášajú množstvo ochorení a prostredníctvom týchto chorôb redukujú populácie svojich hostiteľov. Tak ako decimujú ľudí, choroby prenášané komármi taktiež decimujú aj populácie iných druhov. Ich význam v ekosystémoch je mnohoraký a častokrát ho ľudia nevedia úplne doceniť.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #komáre #postrek