Primátorka a poslankyňa Macháčková by mala dostať pokutu

Prievidzská komisia na ochranu verejného záujmu udelila primátorke Kataríne Macháčkovej (Spolu) pokutu vo výške dvanásťnásobku mesačného platu. Trest za porušenie zákona pri získavaní mestských pozemkov však ešte musí prejsť zastupiteľstvom, v ktorom má väčšinu jej strana Spolu.

19.06.2019 18:30
Katarína Macháčková Foto: ,
Primátorka Prievidze Katarína Macháčková
debata (11)

Vlani na jeseň sa prevalilo, že pozemok, na ktorom stojí Macháčkovej dom, kedysi patril mestu Prievidza. V roku 2006 ešte ako mestská poslankyňa chcela pozemky od mesta odkúpiť, čo sa jej však nepodarilo. Krátko nato sa o pozemky prihlásili dve rodiny a zastupiteľstvo prevod odsúhlasilo. Noví majitelia o niekoľko týždňov pozemky predali, mesto nevyužilo predkupné právo, a tak skončili v súkromných rukách.

Časom sa z parciel stali stavebné pozemky, vyrástli na nich rodinné domy. O jeden, ešte rozostavaný, sa zaujímala aj Macháčkovej dcéra. Kúpila ho za necelých 90-tisíc eur. O dva roky ho vymenili za byt v Prievidzi, ktorého vlastníkom bola Macháčková. Tak sa terajšia primátorka napokon dostala k pozemkom, o ktoré mala záujem.

Prevod pozemkov v Prievidzi sa dostal aj pred parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Keďže sa však prípad stal v čase, keď Macháčková nebola poslankyňou Národnej rady, parlament ho presunul mestu Prievidza. Nakoniec sa reťazou čudných prevodov parciel zaoberala sedemčlenná komisia zložená z poslancov v Prievidzi.

Poslanci rozhodli, že Macháčková, ktorá ako nezaradená poslankyňa spoluzakladala stranu Spolu, porušila zákon a ako verejná funkcionárka využila svoju pozíciu, aby získala mestský pozemok. Výšku pokuty určili na dvanásť mesačných platov. Ako sme zistili, za návrh hlasovali poslanci všetkých politických strán, proti bol Macháčkovej spolustraník a jedna nezávislá poslankyňa sa zdržala.

To, či bude primátorka aj naozaj potrestaná, je v tejto chvíli opäť v rukách mestských poslancov. V pondelok totiž bude zasadať zastupiteľstvo a poslanci by mali rozhodnúť, či primátorka bude naozaj aj platiť. Macháčková má v zastupiteľstve vysokú podporu, preto je pravdepodobné, že nakoniec zostane bez trestu.

Macháčkovú sme požiadali o stanovisko, hovorkyňa strany Spolu však pre Pravdu povedala, že podľa nich nejde o kauzu, prevody už vysvetľovali, a preto sa poslankyňa ani nemá k čomu vyjadrovať.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #Katarína Macháčková