Tip na výlet: Motýlia šou v košickom skleníku Viktória

Skleník Viktória obsadili až do konca júna motýle exotických trópov. Botanická záhrada Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach už po dvanástykrát pripravila veľkolepú pestrofarebnú motýliu šou.

22.06.2019 18:07
debata

„Veľmi nás teší neutíchajúci záujem o výstavu motýľov. Všetkých návštevníkov, ktorí zaplatia vstupné, zasa môže tešiť, že symbolicky prispeli niekoľkými centami na záchranu tropických dažďových pralesov, ktoré sú jedinečným ekologickým celkom na Zemi vyžadujúcim prísnu ochranu,“ uviedol Pavol Mártonfi, riaditeľ Botanickej záhrady.

Jednou z partnerských spoločností, dodávajúcich kukly pre výstavu, je totiž aj farma z Kostariky. V jej deklarácii sa uvádza, že prostriedky získané z predaja kukiel využíva na odkupovanie narušených pozemkov tropických pralesov a ich navrátenie do pôvodnej podoby. Cieľom tejto aktivity je obmedziť plošné využívanie pôdy na poľnohospodárske účely, ktoré poškodzuje prírodné biotopy.

Motýle lietajú počas dňa priamo medzi návštevníkmi, ktorí môžu sledovať aj ich vyliahnutie z kukiel alebo kŕmenie sladkým ovocím.

„Návštevníci budú môcť vidieť až 100 druhov motýľov a počas celého priebehu výstavy ich dovedna bude viac ako 3000 jedincov. Kukly privážame od dodávateľa, ktorý ich má z chovateľských fariem, každý týždeň, aby počas celej výstavy bolo motýľov čo najviac,“ vysvetlil Martin Suvák, fytopatológ Botanickej záhrady.

Skleník Viktória v Košiciach obsadili až do...
Skleník Viktória v Košiciach obsadili až do...
+1Skleník Viktória v Košiciach obsadili až do...

Motýle v skleníku Viktória pochádzajú takmer z celého sveta, zastúpený je takmer každý kontinent.

„Prezentované druhy pôvodne pochádzajú z tropických oblastí sveta, napríklad z Južnej Ameriky, Ázie, z afrických oblastí aj z časti južnej Európy. Dokonca sú tu aj niektoré druhy z Austrálie,“ podotkol Suvák.

Liahnutie motýľov trvá rôzne dlhú dobu v závislosti od druhu motýľa, ale je závislé aj od podmienok v skleníku. Od teploty a vlhkosti vzduchu sa odvíja aj samotná aktivita už vyliahnutých motýľov.

Keď sú vonku nízke teploty a veľká oblačnosť, motýľom sa lietať nechce. Súčasťou výstavy je aj súťaž pre návštevníkov o najkrajšiu fotografiu exotického motýľa a vo vstupných priestoroch Botanickej záhrady sú vystavené aj preparované motýle. Motýlia šou v košickej Botanickej záhrade je pre verejnosť sprístupnená do 30. júna denne od 9. do 17. hodiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #botanická záhrada #motýle