Levočania sa búria proti zápachu z biofarmy

Obyvatelia Levoče a okolitých obcí už majú dosť zápachu, ktorý sa rok šíri z okolitých polí a areálu biofarmy. Odštartovali petíciu, aby sa ich problém začal konečne riešiť.

26.06.2019 15:00
protest peticia zapach Levoca 03 Foto: ,
Občania v Levoči protestovali proti zápachu, ktorý sa rok šíri z okolitých polí a areálu biofarmy.
debata (5)

Biofarma hospodári na prenajatých plochách a na polia aplikuje látku na hnojenie, ktorá je zmesou certifikovaného hnojiva a hnojovice. Štipľavý zápach sa šíri po celom historickom meste, domáci majú obavy o zdravie.

„Dennodenne to ľuďom prekáža a zapácha. Odkiaľ je tá látka a čo vlastne spôsobuje? Na ťahu sú inštitúcie, aby sa urobila náprava,“ hovorí Levočan a ekológ Peter Olekšák. „Hovoríme stop zápachu, máme obavu o zdravie nás i našich detí. Neveríme zdravotnej neškodnosti tohto biohnojenia ani tomu, že to množstvo a frekvencia sú potrebné,“ pridáva sa Ivana Kellnerová.

Občania v Levoči protestovali proti zápachu,... Foto: Robo Hakl, Pravda
protest peticia zapach Levoca 02 Občania v Levoči protestovali proti zápachu, ktorý sa rok šíri z okolitých polí a areálu biofarmy.

Petíciu, ktorá žiada zastavenie šírenia zápachu v meste, ohlásili protestom. V dave bola aj levočská biela pani s transparentom, ľudia mali ochranné rúška.

„Príslušné orgány verejnej moci žiadame o prijatie opatrení, ktorými dôjde k účinnému zamedzeniu šírenia zápachu v meste Levoča a okolí, vyvolaného aplikáciou látok a produktov do pôdy. Spoločnosť Tatra-Agrolev žiadame o okamžité a trvalé zamedzenie šírenia zápachu vyvolaného prevádzkou alebo činnosťou tejto spoločnosti,“ predstavil požiadavky občanov Miroslav Lesňák, predseda petičného výboru.

Aktivita má podporu aj mestského úradu a primátora Miroslava Vilkovského. „Mesto s týmto zápasí už rok. Máme oklieštené právomoci. Kompetentné orgány, inšpekcia životného prostredia, vykonali a vykonávajú kontrolu spodných vôd. Dosiaľ nebola zistená kontaminácia, ale požiadal som na ministerstve životného prostredia, aby kontrola prebiehala aj naďalej. Konateľ spoločnosti tvrdí, že používa iba bio hnojivá – budem požadovať odpoveď, či tie hnojivá sú certifikované a kto ich certifikoval,“ konštatoval Vilkovský.

Občania v Levoči protestovali proti zápachu,... Foto: Robo Hakl, Pravda
protest peticia zapach Levoca 01 Občania v Levoči protestovali proti zápachu, ktorý sa rok šíri z okolitých polí a areálu biofarmy.

Podľa konateľa spoločnosti Petra Kováča používajú registrované výrobky s certifikátmi. „Som presvedčený o kvalite výrobku a dôverujem pravidelným kontrolám. Ak by tam niečo škodlivé našli, kontrolný ústav by ma okamžite kontaktoval,“ uviedol. Zároveň podotkol, že hnojivo je obyčajná vyfermentovaná kukuričná glukóza.

Organizátori aj samospráva si však uvedomujú fakt, že zápach a jeho intenzitu nemožno zaznamenať alebo odmerať bežnými technickými prostriedkami a nie sú stanovené ani žiadne limity zápachu.

Protest ukončili Levočania pri klietke hanby, kde levočská biela pani symbolicky zamkla traktor s vlečkou s nápisom bioodpad.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #zápach #Levoča #biofarma