Z bývalej osady na okraji Košíc vyviezli 241 ton odpadu

Odvozom odpadu z lokality Majetkár v intraviláne košickej mestskej časti Ťahanovce, kde v minulosti nelegálne žilo 50 až 60 rómskych obyvateľov, po rokoch zmizla hanba Košíc.

02.07.2019 16:35
osada odpad Kosice 02 Foto: ,
Odvozom odpadu z lokality Majetkár v intraviláne košickej mestskej časti Ťahanovce, kde v minulosti nelegálne žilo 50 až 60 rómskych obyvateľov, po rokoch zmizla hanba Košíc.

Zničené tri bývalé rekreačné chaty sú umiestnené na diaľničnom privádzači smerom od Prešova, a tak okolo nich museli prejsť návštevníci mesta. Magistrát začal lokalitu čistiť na základe rozhodnutia odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu Košice. Spoločnosť KOSIT, ktorá sa zaoberá v meste odpadovým hospodárstvom, napokon vyviezla 241 ton odpadu. Radnica na vypratanie vyčlenila predbežne sumu 37-tisíc eur.

„Počas samotného odstraňovania čiernej skládky a terénnych prác sa postupne odkrývali ďalšie nánosy odpadov, ktoré pri samotnej obhliadke nebolo možné identifikovať. Tie vznikli vplyvom jeho vrstvenia ktoré vznikali počas niekoľkých rokov vytvárania skládky. Počas prác boli do odstraňovania nasadení nielen pracovníci ručného čistenia, ale taktiež technika prispôsobená na prácu v ťažkých terénoch, mechanizmus pre prevoz veľkoobjemových kontajnerov s odpadom a multifunkčné auto na operatívny prevoz materiálu a pracovníkov,“ uvádza sa v stanovisku spoločnosti KOSIT.

Odvozom odpadu z lokality Majetkár v... Foto: Robo Hakl, Pravda
osada odpad Kosice 01 Odvozom odpadu z lokality Majetkár v intraviláne košickej mestskej časti Ťahanovce, kde v minulosti nelegálne žilo 50 až 60 rómskych obyvateľov, po rokoch zmizla hanba Košíc.

Počas celého času prác spoločnosť KOSIT vykonala celkovo až 28 vývozov, použitých bolo viac ako 1 220 vriec na komunálny odpad a celková hmotnosť odpadu z čiernej skládky presiahla 241 ton. „Mrzí nás, že vzhľadom na vysoké znehodnotenie komunálneho odpadu tejto čiernej skládky sme po dohode s Magistrátom mesta Košice museli pristúpiť k jeho uskladneniu na skládke Veľké Ozorovce. Takýto odpad totiž nemá také potrebné vlastnosti, ktoré sú nevyhnutné na jeho energetické zhodnotenie, ktorým by sme dodali teplo a elektrickú energiu domácnostiam,“ povedal Michal Hrabovský, riaditeľ divízie služieb spoločnosti KOSIT.

Obyvatelia osady z tejto lokality odišli tesne pred hokejovými majstrovstvami na výzvu starostu mestskej časti Ťahanovce Miloša Ihnáta. Poukazoval na to, že v lokalite sa zhromažďuje odpad nanosený najmä zo smetných nádob z blízkeho sídliska a tam bývajúci ľudia prebehovali cez rýchlostnú štvorprúdovú cestu, čím ohrozovali seba aj vodičov.

V minulosti košická radnica zmonitorovala počet osád a podľa štatistík je ich na území mesta minimálne jedenásť. Osada Majetkár nepatrila medzi najväčšie v Košiciach. Najznámejšou je Mašličkovo, kde žije okolo 300 ľudí v desiatkach provizórnych chatrčí. Väčšinu obyvateľov tvoria vysťahovalci zo zbúraných panelákov na Luníku IX, ktorý leží v blízkosti. Ďalšia väčšia osada, kde je tiež okolo 300 ľudí, je pri Malej stanici v mestskej časti Juh. Títo ľudia žijú v záhradkách, ktoré opustili bývalí majitelia.

Miestna samospráva aj napriek tomu, že nemá kompetencie na riešenie sociálneho bývania a celej problematiky, už niekoľko mesiacov rokuje s kompetentnými a hľadá riešenia na zlepšenie stavu v tejto lokalite. Pravidelne v oboch osadách situáciu monitorujú mestskí aj štátni policajti.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #Luník IX #Sídlisko Ťahanovce