V Košiciach idú hore ceny MHD. Kto zaplatí najviac?

Zvýšenie cien tarify v košickej mestskej hromadnej doprave pocítia najmä cestujúci, ktorí si kupujú lístky na 30 minút alebo 1 hodinu. Zmeny sa naopak nedotknú školákov, študentov či dôchodcov, ktorí majú takzvaný mesačník. Cena v tomto prípad zostáva rovnaká, ako doteraz, a to 10 eur.

04.07.2019 15:30 , aktualizované: 05.07.2019 20:08
debata (11)
VIDEO: Pozrite si, ako primátor Košíc Jaroslav Polaček vysvetľuje, prečo zvyšujú ceny MHD.
Video

Magistrát chce zvýšením získať ročne 2,4 milióna eur a obyvateľom sľubuje, že pracuje na viacerých projektov, ktoré by mali zefektívniť a zatraktívniť mestskú dopravu. Zvýšenie cien po šiestich rokoch schváli vo štvrtok poslanci mestského zastupiteľstva. Zmeny začnú platiť od 1.septembra.

Najviac zdražel 30-minútový lístok, až o 50 percent, z terajších 60 na 90 centov.

Hodinový lístok bude stáť 1 euro, doteraz to bolo 70 centov.

Majitelia bezkontaktných čipových kariet v oboch prípadoch ušetria 4 centy.

Poslanci zároveň zrušili 4-zastávkový lístok.

V nočných spojoch sa zvýšila cena o 50 percent, z terajšieho 1 eura na 1,50. Drahší bude aj SMS lístok o 30 centov, cestujúci sa povezie za 1,10 eura.

Mesačné časové lístky deti, študenti a dôchodcovia budú mať v rovnakej výške, ako doteraz, teda 10 eur. U dospelých sa zvýšila cena o 5 eur, v súčasnosti je ich cena 20 eur. Na porovnanie, v susednom Prešove dospelí zaplatia od 16,60 po 19,90 eura a deti 9,95 eura. V Bratislave je to 26,90 eura, v prípade zľavneného cestovného 13,45. Jazdiť zadarmo budú môcť dôchodcovia až po dovŕšení 70 rokov, doteraz to bolo o dva menej.

Bezplatne budú naďalej cestovať deti do šiestich rokov, ale aj ťažko zdravotne postihnutí, a to aj so sprievodom, ktorí si vybavia čipovú kartu a za určitých podmienok nebudú musieť platiť ani držitelia medaily MUDr. Kňazovického či nositelia Diamantovej Janského plakety.

„V spolupráci s mestom Košice pripravíme buspruhy a rôzne iné programy, ktoré pritiahnu cestujúcu verejnosť tak, aby bola mestská hromadná doprava rýchlejšia ako cestovanie autom. Preferencia električiek sa už v súčasnosti realizuje,“ uviedol Vladimír Padyšák generálny riaditeľ košického dopravného podniku, podľa ktorého sa každoročne zvyšovali ceny pohonných hmôt, elektriny, viac sa vynaložilo na mzdy zamestnancov, no lístky boli stále v rovnakej cene.

Mesto Košice do budúcnosti ráta s ďalším nákupom autobusov a električiek , ako aj s opätovným zavedením trolejbusovej dopravy. V prípade preferencie električkovej dopravy by sa čas cestovania skrátil na niektorých linkách od 4 do 8 minút.

Naposledy sa menili zásadne tarify ešte v roku 2007 a v roku 2013 sa len mierne zvýšili ceny lístkov o 5 centov.

Dopravný podnik sa pred niekoľkými dňami dohodol s vodičmi na zvýšení platov v priemere o 8 percent, pričom odborári požadovali o 2 percenta viac. Vodiči a pracovníci dopravného podniku v Košiciach si od 1. júla prilepšia o 50 až 100 eur.

„Zvyšovanie miezd je rozdelené na viacero kategórií, prihliadalo sa najmä na nosné pracovné pozície. Týka sa to najmä nedostatkových profesii v odbore údržbárov elektromechanikov, tam ide v niektorých kategóriách dokonca až o 14-percentné zvýšenie, v priemere je to deväť. Čo sa týka vodičov, ide o priemerné zvýšenie mzdy o osem percent. Rozdelilo sa to na dve kategórie, kde sú príplatky za nepravidelný a pravidelný pracovný čas,“ informoval o detailoch Ivan Horváth, predseda základnej odborovej organizácie vodičov mestskej dopravy. Odborári vyjednali aj pitný režim či dochádzkový bonus.

Zvýšenie platov v tomto roku bude stáť pol milióna eur, pričom mesto už uvoľnilo 300-tisíc eur, zvyšok musí nájsť samotný dopravný podnik.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #MHD Košice